Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 7,741 - 7,750 (kaikkiaan 14,362)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jätkä

    Kuusiakin on olemasa ”isoja” ja on olemassa ISOJA.

    Minun muistini mukaan usein jo ensiharvennusleimikossa on kovastikin käpyjä tuottavia puita, niin kuusia, kuin muitakin normaali talousmetsän puita.

    Jos ja kun kuusikin on yli 15 meriä korkea, on siinä hyvänä käpyvuotena runsaasti käpyjä ja Etelä-Suomessa siemen ehtii tuleentua joka kesä.

    Jatkuvassa kasvatuksessa pystypuista ei kai yleensä kerätä käpyjä, mutta ainakin aikaisemmin siemenet tulivat ihan luonnonmenetelmällä alas ”hangelle”, jossa ne siiven ja tuulenhengen avulla leviävät satojen metrien päähän.

    Toisaalta – Kun metsästä on harsittu parhaat puut pois, niin eipä jälkeenjääneiden sekundapuiden tarvitse siementä tuottaakkaan.

    Voidaan kyllä sanoa, että jatkuvaan harsintaan innostuneet MO:t kusevat omiin muroihinsa – ja pahasti.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Muistaakseni Katri Himanen kirjoitti joskus Metsälehdessä, että vasta yli 25 senttiä paksu kuusi tuottaa enemmälti käpyjä.

    Jätkä

    Anneli. Muistaakseni 25 senttinen kuusi on pieniin runkoihin luettavissa. Kun leimasimme ihan oikeasti tukkirunkoja kasvatusleimikoista, minimitukkirungoksi hyväksyttiin vähintään 23 senttinen runko. (Kut)

    Isojen puiden ryhmään minä laskisin rungon, josta tulee vähintään kome tukkia, eikä sekään ole vielä mikään iso ( 3 kpl 49 dm:n tukkia)

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    No joo, mutta jatkuvasta kasvatuksesta puhuttaessa kokojakauma muodostuu erilaiseksi: pieniä puita on enemmän kuin isoja puita. Puut eivät ehdi kasvaa koskaan Jätkän isoiksi puiksi, kun ne tulevat hakatuiksi ennen sitä. Vai mitä sanoo Perko?

    Perko

    Opettajakin kertoo tasaikäisen aukonhoidosta ja sen jälkiongelmista.  Eri-ikäinen monikerrosmetsä  on tuottava ja normaalisti kasvaa hyvälaatuista nuorta metsää .    Tuoreet eväät on opittava pitämään erillään  ja poissa huusin nurkalta jossa puhutaan paskaa ja ruikkivat reppuunsa .

    PS. noin on kuin Anneli  on lukenut.   Hyvä siellä olla niitä rotupuita useamman hakkuukieron jälkeen ja voi valita jo seuraavia.

    Rane
    Visakallo Visakallo

    Niin se vain luonto opettaa urbaanivihreitä. Katsotaan nyt, meneekö oppi perille.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    No ei opeta, jos Visakallo katsot vaikka tämän jutun kommentit. Kantojakaan ei saisi käsitellä juurikääpää vastaan eikä ainakaan nostaa.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009681791.html

    Jovain Jovain

    Talousmetsissä vielä kuusen sieni ja hyönteistuhot on torjuttavissa, mutta ovatko enää suojelualueilla ja kaupunki puistoissa. Voi olla, että tuho on väistämätön, ellei puuston rakennetta ja puuston ikää ohjailla. Hyväksytäänkö ohjailu, on sitten toinen kysymys?

    Visakallo Visakallo

    Jos metsästä ei poisteta pystyyn kuolleita puita, muuttuu se vähitellen vaaralliseksi paikaksi liikkua. Kaupunkien puistometsissä kaupunki on vastuussa, jos jotain sattuisi. Yksityismetsissä tätä vastuuta ei vielä ole, mutta katsotaan nyt, mitä aika tuo tullessaan…

Esillä 10 vastausta, 7,741 - 7,750 (kaikkiaan 14,362)