Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 10,352)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain

    Hölmöilyn puolelle menee, se on myönnettävä ja hölmön on kiitettävä huomaavaisuudesta.  Se ei kuitenkaan vaikuta tapaan suhtautua metsätalouteen ja metsänhoitoon. Ei heikennä sitä, ei senkään suhteen että metsiä on hoidettava ja että säilytettäviä taimistoja syntyy metsään kaiken aikaa.  Ongelma on korjuu, saada sellaista palvelua, että säilytettävät taimistot säilyisivät ehjänä. Ei yksin koske eri-ikäistä metsänkasvatusta, vaan myös tasaikäistä metsän kasvatusta. Jatkettu kiertoaika tuottaa säilytettäviä taimistoja ja myös ne pitäisi pystyä säilyttämään ehjänä. Tahtoo olla korjuun ongelma myös viljelytaimistoissa, jos jätetään arvopuustoa lihomaan ja vartomaan korjuuta taimistovaiheen aikana. Mm. arvotyvistä maksetaan tänä päivänä moninkertainen hinta tukkiin nähden.

    mehtäukko

    Jos se ” ei kuitenkaan vaikuta”, niin mitäpä tuosta sitten?

    Korjuu ei ole mikään ongelma.Ongelma on korjuu-olosuhteisiin valittu käymätön metsän”kasvatus” menetelmä, joka ei tuota kenellekään.Hallitsemattomia riskejä kyllä piisaa.

    Visakallo Visakallo

    Se on juuri niin kuin mehtäukko totesi. Eipä ole vielä yhdessäkään leimikossa korjuu epäonnistunut, vaikka mototkin tulivat tänne jo 80-luvun alussa.

    Jovain

    ”Mitäpä tuosta sitten”. Mikä ”turvemaamuuttumakorpi” on tuottavampi jatkuvalle kasvatukselle kuin kivennäismaa. Eiköhän ole tarkoitushakuista menettelytapatorjuntaa. Ilmeisesti turvemaat eivät ole myöskään korjuun ongelma, kun kerran ovat tuottavampaa. Korvet aukoiksi jää vähän jemmaankin Puuki opastaa?

    Kivennäismailla ovat parhaat jatkuvan kasvatuksen tuotot, siinä kuin muussa metsänhoidossa. Ja menee hyvin pitkälle sen mukaan, toteutetaanko luontaista vai viljelläänkö.

    Mehtäukon ei pidä antautua hevosmieheksi, sillä puut on saatu korjattua ennenkin, hevosilla ja traktoreilla. Vai meinaatko mehtäukko, että nykyisissä metsäkoneissa on joku status, eivät sovellu puunajoon. Juoksuttaisit raviradalla.

    Olli Salli

    Eipä se turvemaakorpi tuottavampi olekaan, vaan vähemmän, siksipä jatkuva sopii sinne, koska vaje tuotossa jää euroina pienemmäksi. Jaksollisen uudistuskustannukset olisivat kuitenkin samat tai suuremmat turvemaalla, ja niiden tuotto jäisi pienemmäksi.

    Lisäksi turvemailla jatkuva vähentää rajusti turpeen hajoamista, jossa muuten vapautuisi hiilidioksidia avohakkuun jälkeen. Kivennäismailla tämä maaperän hiilen vapautuminen aukolla on kertaluokkaa pienempää ja siellä taas jaksollisen varmempi uudistuminen ja mahdollisuus kasvattaa puuta tiheämmässä kannattaa hyödyntää sekä ilmaston että metsänomistajan rahapussin kannalta.

    Kurki

    Lisäksi turvemailla jatkuva vähentää rajusti turpeen hajoamista, jossa muuten vapautuisi hiilidioksidia avohakkuun jälkeen.

    Olisiko Ojanen jo nuokin korpien päästöt arvioinut ojitettujen soiden 5 milj.ha päästöihin mukaan ja vaikka ei olisikaan, lienevätkö merkittävät kokonaisuuden kannalta.

    Lisäksi ojitus poistaa luonnon soiden huomattavat metaanipäästöt.

    Linkistä ( https://tuhat.helsinki.fi/ws/portalfiles/portal/65329323/Akatemiaklubi_160316_Paavo_Ojanen.pdf

    Metsäojitetutsuot,kokoSuomiKaikkikaasutCO2‐ekvivalentteina,Tg /vuosi

    •maaperänCO2:±10(Ojanenym.2014)

    •maaperänN2O:+1,2±0,2*(Ojanenym.2010&VMI10)

    •maaperänCH4:+0,8±0,4*(Ojanenym.2010&VMI10)

    •ojienCH4:+0,27±0,04*(Minkkinen&Ojanen2013&VMI10)

    •maaperä yhteensä:+2,3±10

    Metsäojitetut suot 5 milj.ha kasvavat keskimäärin 4 m3/ha yhteensä 20 milj.m3/v ja sitovat näin 1,28*20=25 milj.CO2-tn/v.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jokainen ojitettu turvemaan hehtaari ei kasva yhtä vauhdikkaasti. Osa rämeistä ja nevoista on ns. kunnostusojituskelvottomia. Tämä tarkoittaa että suuri osa korpikasvupaikoista kasvaa paljon enemmän kuin tuo 4 m3/ha ja kilpailee täten samassa sarjassa kivennäismaiden kanssa.

    edit

    ”Alustavien tulosten mukaan metsien hiilinieluja voidaan lisätä merkittävästi käyttämällä jatkuvapeitteisen metsänkäsittelyn menetelmiä runsasravinteisissa ojitetuissa turvemaametsissä.”

    Taulukko maankäyttösektorin ilmastotoimenpiteistä.

    http://www.luke.fi/uutinen/maa-ja-metsatalouden-seka-koko-maankayttosektorin-ilmastotoimenpiteilla-on-suuret-paastovahennysmahdollisuudet/

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Siirretty ketjuun Metsien hiilinielu.

    Puuki

    Miten luotettava tutkimustulos on , kun on simuloitu 28 erilaista jk:n tapaa ja verrattu niitä yhteen tasaikäiseen mh-suositusten mukaiseen kasvatustapaan ?  Luultavasti jk toimii mutta erot on aina erilaiset riippuen siitä mihin verrataan ja millä lähtöoletuksilla.   Esim. Pukkalan vertailut oli ainakin aiemmin tehty aina tasaikäisen metsien kohdalla alaharvennuksilla ja sillä oletuksella, että jo lähtötilanteessa on taimikko valmiina olemassa.  Monesti niin voi ollakin mutta ei läheskään aina.     Simulointi ei kerro esim.  sitä miten hyvin tai huonosti käytännössä puut pysyy pystyssä harsinnan jälkeen eikä sitä miten uudet luontaiset taimet sijoittuu kuviolle.      Nyt on hyvä pakkastalvi mutta lauhat talvet on yleistyneet ja muutenkin ilmasto-olot on keskimäärin entistä vaativampia metsille ja puun korjuulle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Näinhän se on. Kun puhutaan simulointitutkimuksista, olisi tärkeää tietää aina lähtöoletukset. Lähtöoletusten taustalla on myös luotettavuudeltaan kovin erilaisia havaintoja ja tutkimustuloksia. Tämä voi johtaa siihen, että simuloinnin tulosten luotettavuus jää melko sumeaksi. Tätä ongelmaa koetetaan kiertää mm. sillä että tehdään herkkyysanalyysiä, eli muutellaan lähtöoletuksia ja katsotaan miten paljon ennusteet muuttuivat.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 10,352)