Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 10,120)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • kmo

    ”ns. jatkuvan kasvatuksen kannattavuus oli parempi kuin jaksollisen kasvatuksen, koska siinä ei muodostunut metsänhoitokustannuksia, uudistuminen tapahtui luontaisesti eikä maata tarvinnut muokata eikä taimikkoa harventaa.”

    Olisivat simuloineet pari tapausta lisää, missä jatkuvan kasvatuksen metsä

    – ei olisi uudistunut luontaisesti

    -maata olisi tarvinnut muokata

    -taimikkoa olisi harvennettu

    Miltä jatkuvan kasvatuksen kannattavuus olisi silloin näyttänyt? Vai olisko enää ollutkaan jatkuvaa kasvatusta?

    Gla Gla

    Johan hoitotarpeen jättäminen pois kertoo kaiken olennaisen tämän tutkimuksen lähtöarvoista ja tavoitteesta lopputuloksen suhteen. Ainoa mitä me emme tiedä, on tutkimukseen kelpaamattomien mallien lukumäärä. Saattaa löytyä pöytälaatikosta iso pino, joissa on väärä lopputulos.

    Erkki Lähde on sanonut, että mikä tahansa metsä kelpaa jatkuvaan kasvatukseen. Minulla kuitenkin taimista 4/5 kasvaa väärään paikkaan ja jakautuu epätasaisesti (laajat alueet tyhjinä) eli jomman kumman tiedot ei pidä paikkaansa, Erkin tai tutkijoiden. Tai molempien.

    Puuki

    Kun kerran tein exel-ohjelmalla ”herkkyysanalyysiä” erilaisilla käsittelyvaihtoehdoilla kuusikkoon ja eri korkokannoilla laskemalla  , niin huomasin, että yhden harvennuksen teko yläharvennuksena paransi selvästi  tasaikäisen kasvatuksen kiertoajan kannattavuutta.  Samoin esim. säästäminen taimikon uudistuskuluissa.

    Visakallo Visakallo

    Lupaan tässä ja nyt palata jatkuvan kasvatuksen kannattajaksi, jos joku kertoo miten turvekorpi-kuusikkoa hakataan siten, että se alkaa uudistua luontaisesti.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Turvekorpikuusikossa pitäisi saada valoa metsänpohjaan eli harventaa ja jättää väliin valopuita kuten mänty ja koivu. Tervaleppääkin voi löytyä. Toinen vaihtoehto on Puukin malli jossa tehdään kaistalehakkuu vai oliko se rämeellä?

    Puuki

    Korvessa se oli. Pohjoisen korpimetsät on vähän erilaisia kuin etelämpänä.  Niitä on tutkittukin ja huomattu ottavan luont. taimiakin hyvin yleensä ilman maanmuokkaustakin , jos on vain kävyissä toimivia siemeniä . Koetin teetättää viimeksi kaistalehakkuuseen sopivan aukon jossa ympäristömetsät olisi pääosin siementäneet kuvion.  Hakkasivat motomiehet kuitenkin sen mahdollisuuden piloille ylimääräisen, leimikon ulkopuolisen alueen hakkuulla.  No mokan takia tilalle tietysti firman piikkiin valiosiemenet ja niillä yritetään sitten kylvöllä.

    Visakallo Visakallo

    Kuusikossa ei tahdo kovin paljoa olla niitä mäntyjä ja koivuja. Vielä kun sanotte, miten ne valoisaksi harvennetut kuuset pysyvät pystyssä!

    Berza

    Ketjun aloituksen kohde oli juuri tällainen turvepohjainen kohde. Uteliaisuuttani seurasin tätä taimettumista. Jonkun verran hieskoivuja ajourilla, eipä juuri muuta. Kohde pohjois Savossa, en väitä ettei homma toimi muualla, mutta tämä kokeilu meni puihin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pitkän linjan jatkuva kasvattaja varautuu tulevaan jättämällä muutakin kuin kuusia.

    Jovain

    Voihan se olla, että jätemetsästä ei enää ole siementäjäksi, jos ei ole enää metsän kasvullekaan ja kun kysymys oli isosta alueesta, oliko siellä niitä siemenpuitakaan. Hieskoivu tulee kauempaakin.

    Ainakin omalla kohdalla kuivuus on muodostunut rajoittavaksi tekijäksi monessa kohtaa. Viime kesinä on ollut jopa viikkojen hellejaksoja, ne ovat olleet myrkkyä sirkkataimille, voi olla myös luonnon kylvöissä ja tuskin kuiva turve on niitä helpoimpia kohteita. Omat kylvöt kosteilla alueilla ovat onnistuneet.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 10,120)