Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 811 - 820 (kaikkiaan 10,366)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    Sillä lailla. Uskottavuus jk:n autuuksiin romuttuu pohjamutiin, kun paukkujen loputtua ja ristiriitaisuuksien kumoamattomuuksissa  sorrutaan asiattomuuksiin.

    Sellaista se.

    Perko

    Voi olla turhaa sanoa heille joilla sosiaaliset  taidot  ovat jääneet vajaaksi tai kehittymättä.   Kerron silti, ei puiden  monikerroskasvu/jatkuvamyynti  ole romahtanut.  Kertoimetkin ovat edelleen samat, sähköä tulee ja auton jarrut toimii.

    Varmaan pian saatte varmuuden aukkohakkuun kumulatiiviseen  tappioon.

    Puuki

    Käppyrä oli sitten Valstan eikä Pukkalan. Asia ei sinänsä siitä tietenkään muutu.  Käppyrä kertoi tasaikäisen metsän arvokasvun vaihtelusta mutta erilaisilla puun hinnoilla kuin mitä nykyään on. Ja puutavaralajeista puuttui pikkutukki.

    Aukkohakkuun kumulatiivisen tappion synty  arvokasvun muutoksen takia, ja sen vaikutuksen ”eliminoituminen”  , kun korkotekijä otetaan huomioon,  on jo selvitetty siellä kuvan kommenteissa.

    Kertauksen kertauksena : Jk voi olla kannattavaa , jos olosuhteet on sille sopivat (erirakenteisuutta on valmiina)  eikä ole pelkoa juurikäävästä (+ korjuuvaurioita ei synny liiaksi; usein toistuvien korjuukertojen takia) ja taimia syntyy riittävästi jatkoa ajatellen. Eikä olla liian karulla maalla kuusen kasvatukseen.

    Jk:n vaatiminen yleiseksi menetelmäksi esim. hiilinieluja lisäämään on ristiriitainen vaatimus koska kasvu vähenisi  ja hiilinielua kertyy silloin vähemmän.

    Jovain

    On kompattava mehtäukkoa, mutta auttaako se on jo toinen asia. Vaikea on Suomen metsät nähdä jaksottaisina metsinä, se tuskin on mahdollista. Paremmuuskin on vähän kuin vieraissa, niistetään puolin ja toisin ja kuvitellaan saatavan etuutta. Pitäisi olla selvät pelimerkit, jos vertaillaan.

    On tuo lusto, mutta sitäkin omitaan. Arvo K. on osoittanut ja todistanut omansa, mutta myös alaharvennuksen puolella painotukset tuntuvat olevan samoja. Yläharvennuksen, väljennyksen, lisätyn kiertoajan, hallitun harsinnan, (tai kumulatiivinen korkotekijä) jne. puolella. Ovat niitä samoja jatkuvan metsänhoidon elementtejä.

    Vertaile niitä sitten, mutta vaikea on myös jaksottaisesta metsästä lähteä tekemään jatkuvaa, vaatii siirtymäaikaa. Mutta ne metsät, jotka syystä tai toisesta sitä ovat, tuskin niitäkään kannattaa lähteä muuttamaan. Voi olla, että menetetään ja tuhlataan paljon arvokasta, jatkoon sopivaa.

    suorittava porras suorittava porras

    Arvo K:n metsät ovat olleet jatkuvan kasvatuksen piirissä jo hänen isänsä aikaan ja Arvon hallussa yli 40 vuotta . Hän antoi muun muassa minullekin kirjoittamansa jatkuvan kasvatuksen oppaan 1980-luvun alussa . Myöhemmin käsiteltiin Arvon teesejä ollessamme yhtä aikaa mhy:n hallituksessa. Arvo on jatkanut uskollisesti omalla linjallaan. Itse olen nähnyt parempiakin vaihtoehtoja ja kannustan mieluummin käyttämään niitä. Arvo on varmasti määrätietoisella toiminnallaan saanut jk:sta irti kaiken sen ,mitä on otettavissa. Väitän, että moni muu vastaavaa yrittävä ei pääse puoleenkaan siitä . Jaksollisen kasvatuksen polku tulokselliseen toimintaan on paljon helpompi aloittelijallekin.

    R.Ranta

    Jos Gla koroksi piirtyy yhtälöön 5%, niin jaksollisen kasvatuksen uudistamiskulujen on oltava jo hyvin matalia, jotta kannattavauudesta voidaan puhua. Jo hyvilläkin kasvupaikoilla, huonommista puhumattakaan.

    Jo yksin korko on niin ratkaisevassa asemassa, että varmojen vastausten antaminen on hankalaa ja minä en siihen kykene. Uudistamiskulujen suuruus ja korko ovat keskeiset tekijät. Toinen maksaa pikavippikorkoja ja toinen tunkee euronsa patjan alle. Toinen tekee uudistamisen harrastuksena  halvalla itse ja toinen maksaa työnjohtokuluineen jne. kaiken mahdollisen. Jos puhutaan puuntuotoksesta, niin omakin käsitykseni on, että jaksollisella pärjätään.

    Olet närkästynyt siitä Gla, että kirjoitan aiheesta, että puuntuotos ja kannattavuus eivät ole asama asia. Kun luen näitä kirjoituksia, niin muuhun johtopäätökseen ei voi tulla, että valtaosa kirjoittajista käsittää niiden olevan synonyymejä.

    suorittava porras suorittava porras

    Toiset kasvattavat puut ja toiset laskevat vain korkoja.😊

    Gla Gla

    RR: ”Olet närkästynyt siitä Gla, että kirjoitan aiheesta, että puuntuotos ja kannattavuus eivät ole asama asia.”

    Närkästynyt olen lähinnä siitä, ettet halua keskustella asiasta edes kysyttäessä, vaan toistelet asiaa, jonka olet keksinyt, joka ei ole peräisin näistä keskusteluista, mutta josta syytät keskustelijoita. Minullakin on ilmeisesti asennevamma, kun käytän kannattavuuslaskennoissa oletuksiani, joihin sisältyy pitkän aikavälin aiheuttama riski. Et silti kerro, miten pitäisi laskea, jotta asennevammaa ei minulla olisi. Uudistuskulujen ongelma suurilla prosenteilla ei ole vastaus.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Todennäköisesti metsätalouden korkovaatimus ei ole suurimmalla osalla meistä varovaisista metsänomistajista 5 %, vaan paljon alhaisempi. Esimerkiksi siksi, että tykkäämme sijoittaa metsänuudistamiseen ja hoitoon, koska se vähentää riskejä ja kasvattaa omaisuuden arvoa mm. jälkipolvia ajatellen. Myönnän, että lasken suurpiirteisenä ihmisenä mieluummin motteja ja euroja kuin korkoja. Arvon mekin ansaitsemme.

    Gla Gla

    Kun investointipäätös eli esim. uudistamistapa on valittu, sen jälkeen kannattavuus laskenta on jokseenkin turhaa. Päätös on tehty, rahat sidottu ja huonolla hoidolla voi enää vain heikentää kannattavuutta.

    Kun tilan saa ostettua 2,5% korolla laskettuna, on turha haaveilla 5% kannattavuudesta.

Esillä 10 vastausta, 811 - 820 (kaikkiaan 10,366)