Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,391 - 9,400 (kaikkiaan 14,860)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puu Hastelija: muista että jatkuvan hakkaajan metsään jäi puita kasvamaan vuonna 0.

    Perkolla täytyy olla iso laskentakorko – muuta selitystä en keksi. Mielestäni osoitin aiemmin aukkoketjussa että aukon tuotto saa jatkuvan kiinni normaaleilla koroilla.

    Jovain Jovain

    Tavan Suomalaisissa metsissä menee noinkin kun Perko kirjoittaa. Hoidetuilla jk metsillä tehdään myös tulosta.

    Puuki

    Yhä älyttömämmäksi menee Perkon kuvitelmat.  Voineeeko enää kukaan tai mikään auttaa oikeaan suuntaan.

    mehtäukko

    Toivoton tilanne perkolaisella keskustella ja perustein puolustaa käsitystään on aikoja sitten osoittautunut nollaksi. Hedelmätöntä trollausta.

    Perko

    Korko pitää  hakea myös  parhaasta kohteesta tai jokin  muu tuottokohde , 4 – 5 %  riittää tuohon.   Parempi  olla oikea   suunnitelma ( kuvitelma )  kuin tietämättömyys..   Monessa laskelmassa  näkyy pelattavan kasvuluvuilla  ajasta välittämättä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos jatkuvapeitteinen metsä kasvaa joka vuosi enemmän puuta nollakustannuksilla, siinä tapauksessa jaksollinen metsä häviää taloustarkasteleun. Useimmiten kuitenkin jaksollinen metsä kasvaa sen verran paremmin että erotuksella katetaan kohtuullinen korko uudistamiskustannuksille. Hyvää taloustulosta varmistetaan tekemällä pääasiassa yläharvennuksia varttuneessa metsässä, eli ikään kuin yhdistetään menetelmien parhaat puolet.

    suorittava porras suorittava porras

    Tyhmä kysymys? Kumpi onkaan oikeasti peitteisempi jatkuvan ,vai jaksollisen metsä?  Jälkimmäisessä tuotetaan lähes tuplamäärä puuta samassa ajassa ja avoin vaihe kestää vain sen ajan ,kun uudet taimet on istutettu aukkoon. Taimetkin 1-2-vuotiaita , joten siinäkin voitetaan parhaimmillaan yksi- kaksi kasvukautta ,kun istutus tehdään avohakkuuta seuraavana kesänä. Jatkuvassa taimettuminen kestää vuosia , jos sitä joka paikkaan yleensä tapahtuu . Peitteisyys on vain silmänlumetta. Tasaisempi peitteisyys kiertoajan kuluessa toteutuu vain jaksottaisen menetelmän kohdalla.

    mehtäukko

    Kun ynnätään yhteen puuston kasvatusmallit ja tuotos, korjuun ja puukauppojen selkeys sekä tutkitusti parempi hiilensidonta ja kannattavuus, eihän asiassa ole tavan puuntuottajalle epäselvyyttä. Kaistale-ja sp-hakkuut ovat yleisempiä jaksollisessa kuin jk:n mukana pito vain ja aivan erikoisessa kohteessa. Yläharvennuskin on monen asian summa, kannattaako. Hyvin monessa tapauksessa ei.

    Visakallo Visakallo

    Jaksollisessa kasvatuksessa on lisäksi se erinomaisen hyvä puoli, että kaiken voi esittää toteutuneina motteina, euroina, sekä prosentteina! Tulot ja kulut löytyvät tarkasti kirjattuina. Joka niitä ei voi uskoa, niin olkoon sitten uskomatta.

    suorittava porras suorittava porras

    Jaksollisessakin käytetään luontaista uudistamista siellä ,missä sen tiedetään onnistuvan. Onnistumisprosentti jää kuitenkin selvästi jälkeen istutetuista tai kylvetyistä kohteista lukeman ollessa 60%:n tietämillä. Jk:ta puolestaan tarjotaan yleismenetelmäksi jopa sinne ,missä uudistuminen on kokemuksien perusteella tuomittu epäonnistumaan. Eli ei mitään järkeä koko hommassa.

    Välillä tuntuu siltä ,että jk:ta puolustavat konkurssin partaalla olevat ja metsänsä vajaatuottoiseksi hakanneet henkilöt pitääkseen valheellista tilannekuvaa yllä pankin vaatiessa omiaan. Pankissa kyllä kuitenkin tiedetään , mikä on jk-tilan ja jaksottaisen tilan vakuusarvojen erotus. Konkurssia voi kenties pitkittää ,mutta lisälainoja ei jk-tilalle heru . Vakuudet on hankittava muualta.

Esillä 10 vastausta, 9,391 - 9,400 (kaikkiaan 14,860)