Keskustelut Metsänomistus Kannattako sijoittaa?

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 676)
  • Kannattako sijoittaa?

    Merkitty: 

    Arvoisat metsänomistajat

    Mitä mieltä olette metsäyhtiöiden osakeista, ovat tippuneet vuoden aikana 25-35 prosenttia, joko ollaan pohjalla?

    Onko parempia ehdotuksia metsärahojen sijoittamiselle.

  • MJO

    Helsingin ydinkeskustassa ja muiden kasvavien keskusten ydinkeskuksissa ei taida olla paljoa 70-luvulla rakennettuja. Ei ainakaan kymmeniä prosentteja hintaa pudottaneita. Nukkumalähiöissä senkin edestä. sijainti on tärkein kriteeri.

    Periferiassa voi olla haasteita saada uusikin myytyä. Vielä suurempi ongelma sijoituskäytössä.

    Tolopainen

    Helsinki taitaa olla ainut suurkaupunki, jonka MJO tuntee, on niitä paljon kalliimpiakin paikkoja.

    Jean S

    Kysymyshän on vaan kysynnästä ja tarjonnasta. Suomessa väestöpyramidi on sen mallinen, että suuria ikäluokkia on paljon ja nuorempia reippaasti vähemmän. Koska nyt vaan on niin, että nämä kyseiset ikäluokat – anteeksi nyt vaan – poistuvat keskuudestamme lähitulevaisuudessa joko hautaan tai vuodeosastolle, ja talonostoikään tulevat ikäluokat ovat karkeasti puolet heistä, niin on selvää, että asuntoja tulee jäämään yli.

    Tulevaa romahdusta korostaa se, että suuret ikäluokat ovat asuneet itserakennetuissa tiilitaloissa, joissa on tasan se yksi asunto. Edellinen sukupolvi oli elänyt rintamamiestalon vintillä tai maalaistalossa, ja näistä jäänyt ylikapasiteetti aikanaan muuntautui kesämökeiksi maalla tai alakertalaiset ottivat yläkerrankin käyttöönsä. 1965 valmistuneelle valesokkelitalolle, jossa on se kaksinkertainen betonilaatta, ja joka on rakennettu vanhan teollisuuspaikkakunnan savipellolle… niin… hankala kuvitella miten sitä voisi jatkojalostaa.

    Ne meistä nuorista, joilla on koulutusta ja älliä, tähyilemme aina ajoittain ulkomaille ja moni on jo lähtenyt töitten perässä. Aika harva tietää, että esimerkiksi Hyvinkään väkiluku on laskenut jo muutaman vuoden ajan.

    Sijoittamisessa kannattaa muistaa paitsi tuotot myös kulut. 10 vuodessa kerrostaloasunto tahkoaa tyhjillään yhtiövastikekuluja noin 25000. Samassa ajassa valtion tien varressa oleva metsätila ei nykyisillä verotuslinjauksilla maksa mitään, paitsi tietysti korkokulut. Jos kehitysluokkajakauma on sopiva – eli se mitä itse ostan – töitäkään ei juuri tule. Suurimmaksi murheeksi jäänee se, että siirtyykö puunkorjuun nollaraja joskus vielä lähemmäs tehtaita.

    Tolopainen

    Eipä ne vanhat kerrostaloluukut käy kovin hyvin kaupaksi enää edes pääkaupunkiseudulla radan varressa, kun tuossa yhden sellaisen myyntiä seurailen, eikä hintakaan ole kovin erikoinen, eli samaa luokkaa kuin täällä sysisuomessa keskustan liepeillä. Tilanne vaikuttaa siltä, että porukka, joka pääkaupunkiseudulle muuttaa on niin pa, että eivät edes haaveile omistusasunnosta, luulisi tarjouksia muuten tulevan.

    Nuo metsäsijoitukset nykyisillä markkinahinnoilla on ihan yhtä tyhjän kanssa, jos eurolla ostaa euron, ei siinä pahemmin voittoa synny.

    Parhaiten voittoa tekivät ne, jotka myivät metsänsä pois jo 70-luvun alussa ja vaihtoivat ne asuntoihin kasvukeskuksissa. Senjälkeen puunhinta on ollut pelkkää alamäkeä ja kaikki muutokset puunhinnoittelussa ovat tarkoittaneet realihintojen laskua. Kun metsässä nykyisin kaikki työt on ulkoistettu ja tehdään korkeilla kustannuksilla, katteet on väkisinkin ohuita, varmaa vain on kustannusten nousu.

     

    MJO

    Tolopainen nähtävästi tietää Kemin ja Raahen, kun joka paikassa on reaalihinnat laskeneet vuodesta 2007.

    Puuki

    70-luvulla asuntojen hinnat nousi nopeasti muuallakin kuin kasvukeskuksissa. Inflaatio% oli 2-numeroinen luku (välillä, ei koko ajan) mutta asuntojen hinnat nousi paljon enemmän.   Puun r-hinnat nousi vielä 80-luvun lopulle asti. Välillä saattoi olla pieniä notkahduksia mutta trendi oli nouseva siihen asti.

    Metsähoitotöiden hinnat on kyllä nousseet huomattavan paljon verrattuna puun kantohinnan  kehitykseen .

    Tolopainen

    Taitaa puuki muistaa väärin, 80-luvulla oli markka käytössä ja inflaatio niin , korkea, että tuskin oli realihintojen  kehitystä, normi asuntolainakorko oli silloin 8%. Eläkkeiden indeksitarkistukset yli 10% vuodessa. Kaikilla oli mukavaa, kun tulot nousivat reippaasti, sai yli 5% henkilökohtaisia palkankorotuksia. Nykyisin sellaisia saa vain it.alalla ankaran osaajapulan takia.

    MJO

    Aika kovalla riskillä mennään, jos sijoittaisi puoli milliä ML osuuksiin. Itse ainakin suosin hajautusta. Lisäksi aika paljon  hehtaarejakin pitää löytyä, jos on puukauppatuloja on kertynyt 500 000e.

    Mikä vakuutusyhtiö lupaa 8-10% tuoton?

    Metsuri motokuski

    Kerrotko tolopainen mikä olisi hyvä sijoituskohde jos sijoituksen johonkin haluaa tehdä. Nyt olen huomannut että sellaista et ole vielä kertonut.

    Tolopainen

    Minä en ole ennustaja, en voi sitä kertoa, sehän on noiden analyytikoiden bisnestä. Itse olen sijoittanut eläkkeisiin ja tulosta saa nauttia joka kuukausi. Tapahtui menemällä töihin sellaisiin yhtiöihin, joista sai hyvät edut, ilman omaa rahallista panosta.

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 676)