Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 461 - 470 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • Jovain

    Mm: Ei tässä ole ideasta vaan tavasta toimia. Kysymys ei myöskään ole kilpailuttamisesta, siinä mielessä mitä tarkoitat. On enemmänkin yhteistoiminnasta puuta ostavan yhtiön kanssa, jolle järjestely sopii. Ei vaikuta yhtiön normaaliin toimintaan, vaan osoittaa yhtiön ja urakoitsijan valmiudesta toimia toisin. Sitä valmiutta on kyllä laajemminkin.

    Aj: Ei se ole, että saa maksaa korjuun, vaan maksaa korjuun.

    Puuki

    Paljonko tulee ylimääräistä hyvää, kun voi vähentää korjuulaskun omassa  kirjanpidossa ? laita jotain lukuja niin on kättäpidempää, että muutkin ymmärtää.

    jees h-valta

    Sitähän tässä on pyydelty.

    Jovain

    Laskin kokonaislukuja prosentteina yhdestä puukaupasta. Oli tukkileimikosta, jossa tukkiprosentti oli 55 %. Vähennyskelpoinen ja nyt verotukseen tuleva korjuun lasku on 29 % puutilistä. Sen lisäksi tulee korjuun alvi 24 % ja sen palautus vähennyksenä puualveista.

    Tämä siksi ja vähän siitäkin, mistä syystä tätä keskustelua käydään. Perinteisessä pystykaupassa yhtiö pidättää omassa kirjapidossaan korjuun laskun, eli korjuun kustannukset vähennyksenä omassa kirjanpidossaan ja myös korjuun alvin, jonka senkin yhtiö pidättää ja vähentää omassa kirjanpidossaan.

    LV mukaan. (Isännättömän rahan tuhlaus puunkorjuussa 28.3.2017, sivu 2(7)): ”Pystykaupoissa puunmyyjät menettävät myös korjuukustannuksista maksetun ALV:n palautuksen. Metsäyhtiö maksaa ALV:n puunmyyjältä pidätetyllä rahalla ja vero palautetaan yhtiölle, vaikka ALV:n todellinen maksaja on puunmyyjä”.

    Metsäteollisuuden omankin ilmoituksen mukaan korjuun kustannukset ovat yli puolet puunhinnasta, että todella merkittävästä vähennysoikeudesta on kysymys.

    jees h-valta

    Voi, voi, ALV on kiertävä vero joka palautuu kyllä valtiolle niiltä osin kun vähennettävää etua ei ole. Yhtään alvia en ole koskaan yhtiölle palauttanut. Nytkin menee Maaliskuun alussa yli viisituhatta euroa, VALTIOLLE.

    Jätkä

    ALV:a ei saa palautuksena yhtään enempää, kuin mitä on maksanutkin. Saattaa jäädä vähemmäksi, mutta enempää ei saa – olkoon Lauri-Vaari haudassaan mitä mieltä tahansa.

    Metsäyhtiö maksaa puunmyyjälle ALV:n täysimääräisenä. Missä vaiheessa Joo-mies kuvittelee myyjän maksavan ostajalle ALV:tä killinkiäkään.

    Pöpilässä on näköjään huonot ALV -oppaat.

    Jovain

    Voi voi ja höpö höpö. Tällä hetkellä pystykaupassa alvin palautus jää puunmyyjältä saamatta, koska sieltä ei tule sitä vähennettävää laskuakaan. Näin siitäkin huolimatta, vaikka yhtiö maksaa urakoitsijalle puunmyyjältä pidättämällään rahalla ja tekee vähennyksen sitten omassa kirjanpidossaan. Vähennys kuuluu maksajalle, eli puunmyyjälle.

    Metät kunnossa!

    Hei Lauri, oletko miettinyt, että sinulta jää itse asiassa paljon enemmänkin alvia saamatta – yhtiöhän saa SINUN puillasi tekemästään kartonkisesta kahvikupista puukuutiota kohden aivan järkyttävän paljon vähennettävää! Aivan turhaa rajoittaa tätä vähennysoikeutta pelkkään puiden alkujalostukseen! Nyt uusia laskelmia kehiin paljonko isännätöntä rahaa itse asiassa on!

    pihkatappi pihkatappi

    Kesähakkuissa kantokäsittelystä tulee pystykaupassa joillakin toimijoilla lasku ihan metsänomistajalle. Siirtoja metsäfirmat eivät ilmeisesti sopimus ketjuille maksa, metsänomistaja voi pyytää koneiden siirrosta laskun, kyllä siinä ainakin maine kasvaa.

    Hankintapuita on ajanut useampi ajokone, joillakin siirtoa ei laskuteta, joskus ollut 70 euroa tai vähän yli ja paras 220 euroa 40 km siirtymästä. Jos puustoisen enskan tekee tienvarressa ajokonetyötä ajatellen ja siirrosta ei maksua mene, pääsee reilujen ihmisten maailmassa muutaman euron mottitaksaan. Mettägroupin taksoilla meillä paikallinen ajokone touhuaa, näissäkin suurta vaihtelua.

    jees h-valta

    Kumma kyllä Jovain. Kyllä, Valtio eli verottaja lähetti muitutuksen että maksathan alv:si sitten Maaliskuun alkuun. Olemme saaneet tiedon että olet sanut alv:n alaista puun myyntituloa joten maksathan. Kun alkaa summaa hiukan olla niin aletaan jo etukäteen varmistella että käsittää maksaa. Onko Jovain saanut muistutuksen?

Esillä 10 vastausta, 461 - 470 (kaikkiaan 969)