Keskustelut Metsänomistus Kemera vai verotus

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 89)
  • Kemera vai verotus

    Merkitty: 

    Kemera-lakia ollaan lähitulevaisuudessa uudistamassa. Olen antanut itselleni ymmärtää, ettei mitään maata mullistavaa uudistusta olisi tulossa. Viime aikoina on uutisoitu, että taimikonhoidon ja nuoren metsän kunnostuksen tuki vetää kemerassa, mutta muissa työlajeissa on hiljaisempaa.

    Kuten jo aikaisemmin ole todennut, en voi ymmärtää, että valtio tukee metsätalouden perustoimintoja, joita taimikonhoito ja nuoren metsän kunnostus ovat. Ihan millä nimillä tahansa niitä halutaankaan kutsua. Tukkia ei tolkuttomasti tule, jos noita ei tehdä.

    Noissa viimeksi mainituissa voi tietysti olla valtion puhdas halu kannustaa taimikonhoitoon, mutta tietysti taustalla voi olla muutakin. Ehkä oppia on otettu liikaa maatalouden tukemisesta (kepulaispoliittinen aspekti), tai halutaan tukea organisaatioita (metsäkeskuslähtökohtainen / byrokraattinen vaikuttaminen) tai puhtaasti taloudellinen vaikuttaminen (upm-enso-marttaliittolais-vaikuttaminen) kuitupuun hintaan. Tai näiden historiallinen yhdistelmä.

    Oli miten oli, niin tuo on asia, jonka markkinoiden pitäisi kilpaillussa toimiympäristössä hoitaa. Hyvälle ensiharvennusleimikolle muodostuisi järkevä hinta ja huonolle ei. Nythän millekään ei oikein muodostu järkevää hintaa, joten markkina ei toimine, mutta se on oman aiheensa juttu. Tavallaan valtio siunaa kemeralla kuitupuun hintatason.

    Tuo sama taimikonhoidon kannuste voitaisiin luoda myös kannustavan verotuksen kautta aika paljon pienemmällä byrokratialla (joku vähennysoikeus tehdystä työstä). Toki jonkinmoinen välistävedon mahdollisuus kasvaisi, mutta riittävästi sanktioituna tuskin ollenkaan samassa luokassa kuin nykyinen byrokratiakustannus.

    Tunnen itseni lisäksi monta metsänomistajaa, jotka eivät nosta kemeraa, ihan periaatteellisesta syistä (omillaan pitää tulla toimeen). Toisaalta samat henkilöt (itseni mukaan lukien) optimoivat verotusta. Eli vaikutus kai systeemissä  sama, mutta eri kautta, jos homma hoidettaisiin vaikka kannustavien verovähennysten kautta.

    Pitkähkön johdannon jälkeen kysymys kuuluukin, mitä olette mieltä, mikä olisi järkevintä. Tarvitaanko kemeraa ylipäätään? Vai yhtiöverotus (parikymmentä pinnaa) metsille ja kaikki tuet pois? Vai joku yhdistelmä? Löytyykö joltakin kokonaan uusi lähestysmiskulma?

  • Visakallo Visakallo

    Täällä näköjään eletään maailmassa jota ei enää ole. En tiedä aivan tarkkoja lukuja, mutta esim. Suomessa kasvatettua viljaa tai siitä tehtyjä tuotteita viedään jo ilmeisesti enemmän kuin tänne tuodaan, eli tilanne on nyt sama kuin autoissa. Suomen olot ovat kauran kasvulle parhaat mahdolliset. Vientikauran sopimusviljelyalat ovat moninkertaistuneet. Fazer tuplasi laajennuksella Lahden kauramyllyn tuotannon ja kauratuotteiden vienti vetää erittäin hyvin. Osalta on jäänyt huomaamatta sekin, että saksakaisen Lidl-ketjun kautta suomalaiset elintarvikkeet leviävät yhä enemmän maailmalle. Voi jossain vaiheessa käydä jopa niin, että elintarvikkeista tulee Suomen suurin vientituoteryhmä. Aikaisempien hallitusten aikaan ei katsottu olevan tarpeellista osallistua lainkaan maailman suurimmille ruokamessuille Berliinissä, mutta nyt on aivan toisin:

    Suomi nähdään vuonna 2019 Berliinissä kansainvälisten Grüne Woche -messujen kumppanuusmaan roolissa. Ainutlaatuisen laajalla osallistumisella tavoitellaan näkyvyyttä Suomelle kiinnostavana ruokamatkailukohteena ja runsaiden järvien ja metsien ja maailman pohjoisimpien ja puhtaimpien elintarvikkeiden maana.

    Suomen  kumppanuusmaahankkeesta vastaa Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK. Maa- ja metsätalousministeriö osallistuu hankkeen tukemiseen osana elintarvikeviennin kasvattamiseen tähtääviä toimenpiteitä. Lue maa- ja metsätalousministeriön tiedote aiheesta.

    Tolopainen

    Ei ole tuo taloudellinen ajattelukyky kovin voimissaan jos Suomesta pitää viedä maataloustuotteita. Siinähän ei ole yhtään mitään järkeä. Ei tarvitse kuin vilkaista karttaa.

    Visakallo Visakallo

    Koko elintarvikeketju on Suomen suurimpia työllistäjiä ja tuo yhä suuremman osan Suomen vientituloista. Koko alan korvaaminen muulla tuotannolla ei ole helppoa eikä järkevää.

    Tolopainen

    Niinkö, elintarvikkeiden vienti on vähentynyt huomattavasti kun vienti Venäjälle loppui ja tuottajahinnoista lähti 500milj€, kun hinnat laskivat ja kuluttajat hyötyvät. Maitoa saa alle perunoiden kilohinnan. Kauran tuottaminen ei paljon työllistä eikä tuota, kun määrät on aika pieniä elintarvikekäytössä. Kaurasadosta kelpasi elintarviketeollisuudelle tänä vuonna 10%.

    jees h-valta

    Jos yhden vuoden sato jäi surkeaksi on kait turha siitä vetää johtopäätöksiä Toloppa? Kyllä Visakallo oikeassa on, meiltä lähtee vientiin elintarviketta todella hyvin ja maineemme on sen suhteen hyvällä tolalla.

    Tolopainen

    Kauran elintarvikekäyttö on mitätöntä. Se että Suomesta viedään tappiolla maitojauhetta ei näy vientitilastoissa siinä näkyy vain vientimäärä. Mutta johonkin tuo ylimäärä on laitettava. Kun ryssät ei enää osta Oltermannia.

    Visakallo Visakallo

    Venäjän viennin pudotus on jo korvattu ja ylitetty  viennillä muualle.  Eletään nyt vain ihan tässä päivässä, eikä menneessä, sillä se ei elätä ketään. Juuri kartta on Suomen vahvin elintarvikevientivaltti. Pohjoisen elintarvikkeet myyvät maailmalla erittäin hyvin. Kaura on tästä vain yksi esimerkki.  Metsäpuolella pitäisi ottaa oppia elintarvikealan tuotteistuksesta.

    Tolopainen

    No joo mutta rahaa viennistä ei tule entisiä määriä. Vaan tuottajahinnoista puuttuu edelleen tuo 500mil,€ ja tiloilla on kannattavuusongelmia. Ei tuo Karhinen turhaan yrittänyt uusia tuloja keksiä. Jos jätetään romantiikka pois, niin Suomessa ei pystytä tuottamaan yhtä valkuiaispitoista viljaa kuin etelämpänä.

    Jätkä

    Kaurasta on saatu menestystuote. Se, että kannattaako sen tuottaminen ja myynti – Onkin sitten eri juttu.  Jos pirusti tuetaan kaurantuotantoa ja sitten myyään se puoleen hintaan ulos, niin eihän siinä mitään järkeä ole.

    Mutta kyllä minä tänäkin aamuna lautaselle otin kaurapuuroa ja sen vetelin sisuksiini maion lanssa, sen päälle kahvit – Mustana. Luulen ja olen melko varma, että kaurahiutaleet on kotimaista tuotantoa, samoin maito.

    wanhajätkä

    https://mmm.fi/kansalliset-maataloustuet

    325,4 milj. Tuo on maatalouden osuus joka maksetaan kassasta. Teollisuuden tuet on 8-9 miljardia.

    Pikkusen kannattas suhteuttaa asioita.

    Propaganda ja kateus vaan on saanut tukkimiehen kirjanpidon sekaisin.

    Googlettamalla löytyy varsin helposti tarkkaa tietoa

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 89)