Keskustelut Metsänomistus Kuntalaisaloite kunnallisen metsätyöryhmän perustamiseksi

Viewing 10 replies - 141 through 150 (of 219 total)
  • Kuntalaisaloite kunnallisen metsätyöryhmän perustamiseksi

    Kuntalaisaloite

    Asia: kunnallisen metsätyöryhmän perustaminen

    Kuusamon historia jo yli 100 vuoden ajalta osoittaa aukottomasti sen, että aina savotoiden ollessa käynnissä omalla paikkakunnalla, ovat talouselämä, työllisyys ja yleinen hyvinvointi eläneet kukoistuskauttaan siten, että myös kunnan voimavaroihin on saatu verotulolisäystä ja köyhäinhoitokulut ovat laskeneet.
    Lisäksi Kuusamon metsät ovat aivoa laajamittainen tuotantokoneisto, mikä meillä on koko ajan ollut olemassa. Metsän tuottoa on kuitenkin pystytty korjaamaan talteen vajaatehoisesti sen tuottoon nähden.
    Metsäkeskus Pohjois-Pohjanmaan ja maakunnallisen metsäneuvoston luonnostelun pohjalta aloitettu Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelman vuosille 2016 – 2020 valmistelu, on saatettu hiljattain tiedoksi Pohjois-Pohjanmaan liitolle. Uusi metsäohjelma lähtee maakunnan puuvarojen hakkuumäärän nostamisesta suurimman kestävän hakkuumahdollisuuden tasolle eli kaikki puutavaralajit huomioon ottaen puunkorjuun lähes kaksinkertaistamisesta nykytasosta.
    On sanomattakin selvää, että tämä vaatii asiaan paneutumista myös kuntatasolla ja sel-laisten tukitoimien käyttöönottamista, että tässä kunnianhimoisessa, mutta välttämättö-mässä tavoitteessa on mahdollista myös onnistua.
    Metsien käyttöä on syytä tehostaa siksikin, että maanomistusta karkaa koko ajan perinnönjakojen ja kiinteistökauppojen johdosta ulkokuusamolaiseen omistukseen. Pelkästään Kuusamon aluetalouden kannalta tarkasteltuna sellainen metsänhoito, missä puunmyyjä asuu metsän sijaintikunnassa, käyttää metsätulonsa omalla paikkakunnalla tai sijoittaa ne omalle paikkakunnalle käyttäen metsänhoito- ja viljelyketjuissa oman paikkakunnan työvoimaa ja sen metsäalan yritysten palveluja, on kuntataloudellekin tuottoisin.

  • Ammatti Raivooja

    Taisin aikoinaan lopettaa lukemisen siihen kohtaan missä kuvaaja kertoi, että hevosella on kannattavinta ajaa puita pitkästä matkasta.

    Nyt logset tuo markkinoille hybridimoton missä on sähkömoottori dieselin rinnalla. Isompaa, suurempaa ja kalliimpaa. Metsäkoneiden vienti, teknologian kehitys ja innovaatiot on osa vientiteollisuutta. Siitä tulee kansalle hyvinvointia. Hyvä, että meillä on tällänen korruptoitunut järjestelmä kokeilukenttänä näille ja korruptiorahaa virtaa testaajille Elli käyttäjille, joilla on varaa ostaa näitä ja testata. Suomi jäisi ihan 50-lukulaiselle agraariyhteiskunta tasolle jos korruptiokauppa kiellettäisiin ja 50 vuotta vanhoja maataloustraktoreita tuotaisiin tilalle.

    Jovain

    Ammatti Raivoojan visiot ovat ajankohtaisia, niissä vain on se huono puoli, että kustannukset lankeaa metsänomistajien maksettavaksi. Pystykaupan korruptio tuottaa hyvää juuri konemiehille ja metsäyhtiölle, joten on heillä varaa moiseen vedätykseen.
    Metsätaloutta rasittaa vaikea kustannusrakenne. Sen suhteen ei ole tapahtunut mitään uutta. Päinvastoin, suunnitellaan puunhankinnan ja korjuun organisoinnin lisäämistä. Se ei ole metsänomistajille hyvä uutinen ja se lisää kustannuksia ja mahdollisesti myös lisää korruptiota.
    Metsänomistajat välittävät paljon metsänomistajien puita, mutta se ei ole vielä ratkaisu näihin ongelmiin.

    jees h-valta

    Voi herran jestas näitä jovaineja. Mieli liitää taivaassa ja käytännön metsäelämä rämpii suonsilmässä. Ei jaksa tätä lajia kyllä enempää paitsi että ainakin A.R. on säilyttänyt edes hiukan järjen ääntä tässä ketjussa. Jopa surullista kyllä A.J:kin yrittää vielä jopa ymmärtää.
    Sellaistakin josta ei ota enää pi…aan selvää.

    Jätkä pätkät

    Ihmeellistä jahnuamista, vaikka valmis – toimiva systeemi on ollut toisin paikoin käytössä jo vuosikymmeniä.
    MHY:n tehtävä on lain mukaan avustaa puukaupassa. Meillä toimi yhdistys niin, että kokosi yhteismyyntejä, joissa saatiin hinnat ylös jo määrienkin avulla.
    Lisäksi myytiin puuta lähes kymmeneen eri kohteeseen, jolloin erikoispuu löysi käyttäjänsä, joka oli valmis maksamaan korkeampaa hintaa, kun sai vain sitä, mitä tarvitsi, eikä tarvinnut käsitellä epäkuranttia tavaraa ja yrittää myydä sitä jonnekin.
    Yhdistyksellä on myös sopimusurakoitsijat, joten siltä vaivalta säästyy ainakin metsänomistaja.
    Yhdistys ei siis tee puukauppaa, vaan avustaa siinä.

    Jovain

    Tarkoitin Metsänhoitoyhdistykset välittävät paljon metsänomistajien puita…
    Jees, käsiteltävät asiatkin ovat olleet sellaisia, etteivät ole olleet Sinun mieleesi. Vastakkainasettelu se on näilläkin palstoilla.

    harrastelija

    Oikeastaan en puhuisi vastakkaisasettelusta vaan erilaisista paikallisista olosuhteista. Suoessai on pituussuunassa monta eri kasvuvyöhykettä. Tehtaat ja sahat sijoittuvat niinkuin sijoittuvat, yleensä logistisille reiteille. Metsä kasvaa etelästä pohjoiseen eri tavalla ja eri tuotteita.

    Esim. täällä Kainuussa ei fanerikoivuista puhuta, eipä juuri tuppeen sahatullekaan ole markkinoita.
    Koivu soveltuu silti mainiosti vaikkapa poltettavaksi 🙂
    Ensiharvennukselta saattaa parhaan saada myös energiapuuna koska sellutehtaat ovat kaukana.

    Jovain

    Lauri Vaaran teeseissä erinomaisen hyvää on pystykaupan korruption purkaminen, siirtymällä tilitysmallista laskutusmalliin.
    On myös erinomaisen hyvää, jos maa- ja metsätalouden kalusto voitaisiin hyväksyä puuhuollon piiriin. Se lisäisi metsänomistajien yrittäjyyttä ja toisi mukanaan metsäkonekaluston korjuuvälineiksi motoista lähtien. Se myös lisäisi välineitä kaluston kehittämiseksi.
    Kaikki on kuitenkin kiinni noudatettavasta järjestelmästä.
    Metsäomistajien kannalta ei kuitenkaan tunnu tarkoituksen mukaiselta suunnitelmat puunhankinnan (oston) ja korjuun keskittämisestä yrittäjille. Jolla tarkoitetaan metsäkoneyrityksiä alihankkijoina, yhtiöiden metsäosastojen rinnalla tai ilman sitä, niin kuin Lauri Vaara ohjeistaa.
    Asetelma asettaa metsänomistajat yhä syvemmälle suohon, alamaisiksi puunhankinnassa ja korjuussa. Siitä syystä metsänomistajien on syytä säilyttää asemansa ja keskittyä puun tarjonnassa ja korjuussa omaehtoiseen toimintaan ja keskitettyyn toimintaan Mhy:n kautta.
    Metsäosastot puolustavat paikkaansa oston, puiden vastaanoton ja niin myös perinteisen korjuun osalta. Samoin korjuu-urakoitsijat sopimusurakoitsijoina, niin kuin toimivat tälläkin hetkellä.

    Timppa

    Eivätkö MHY:t toimi nytkin juuri kuin Jovain kirjoitti. Eihän siinä ole mitään uutta. Esimerkiksi sahat hankkivat paljon puuta juuri valtakirjakauppojenpohjalta.

    Meidän yhteismetsällä on mönkijä, pari raivaussahaa ja moottorisaha. Myydään vuosittain muutama tuhat m3 puuta. Ei onnistu omakohtainen puuhastelu. Eikä taatusti kannattaisi vaikka kuinka koneellistettaisiin. Mitä hyötyä meille olisi antaa puut myytäviksi MHY:n kautta? En kyllä ymmärrä. Vain lisää kuluja. Eikä sekään, että ruvettaisiin hakkauttamaan puut jollakin yrittäjällä. Kalliimmat taksat ja markkinointiongelmat. Ei taatusti olisi järjen hiventäkään.

    Toisin on pienillä yksittäisillä tiloilla, jotka myyvät harvoin. Saavat tarvittavan asiantuntemuksen kohtuu kustannuksin. yhdistyksistä. Jotkut taas hankkivat palvelut metsäyhtiöiden sopimuskumppaneina ja saavat sitä kautta asiat hoidettua yhden luukun periaatteella ja varmuuden siitä, että saavat aina puunsa kaupaksi. Jotain maksavat homman helppoudesta, mutta eihän tässä maailmassa muu ole ilmaista kuin se juusto hiirenloukussa. Sitten on meitä, jotka hoitavat metsäasiansa itsenäisesti käyttäen apuna niin yhdistyksiä, yhtiöitä kuin yksityisiä palveluntarjoajia. Monenlaiset toimijat pitävät yllä tehokkuutta ja kilpailua. Se on kaikkien etu.

    Jovain ja kumppanit tuntuvat kaipaavan jotain myyntikartellia. Jokainen järki-ihminen tietää, ettei mikään yritys jättäisi tärkeimmän raaka-aineen hankintaa alttiiksi minkäänlaisille kiristystoimille.

    pikkutukki

    Meillä suuret metsänomistajat joutuvat myymään puut hankintana , koska pystykauppa tökkii ja hinnat huonot , sensijaan hankintakauppa menettelee . Tukit ja parrut paikallissahalle ja kuitu MG:n laariin . Käsittääkseni tämä hyvin yleistä ja jopa kannattavinta . Toki mieluummin tekisi yksinkertaisia pystykauppoja jos hinta olisi oikein !

    Reima Ranta

    Metsänomistajat kilpailuttavat päätehakkuuleimikoitaan uskossa tai ainakin siinä toivossa, että he saisivat selville sen kuka parhaan hinnan leimikosta maksaa. Totuus on kuitenkin se, että jokainen ostaja saa leimikosta erilaisen puumäärän erilaisia puutavaralajeja, joista leimikosta saatava hinta muodostuu. Kilpailutus ei anna vastausta siihen, keneltä myyjä parhaan hinnan saisi leimikostaan.

    Asetelma on tietysti hyvin omituinen ja herkullinen ostajan näkökulmasta. Se on myös johtanut esim. sopimusasiakkuuksiin, jotka nekin ovat kilpailun näkökulmasta mielenkiintoisia.

    Veikkaukseni on, että tällainen kaupankäynti harhaanjohtavan kilpailutuksen vuoksi kiellettäisiin, ellei ala olisi ollut elintärkeä. Puun ostajan asema on meillä huomattavasti myyjän asemaa vahvempi. Yksittäinen metsänomistaja ei tietysti asialle mitään mahda. Em. syystä esim. ostajan organisaation henkilökohtainen tunteminen on elintärkeää.

    Jos metsästä tulosta syntyy, niin ensin se syntyy teollisuudelle ja vasta sen jälkeen, jos silloinkaan, murusia myös puuntuottajalle.

    Tästä syystä puuntuottamiseen perehtymättömän kannatta paljon ennemmin omistaa metsäyhtiön osakkeita kuin metsää, jonka hoitamisen hän joutuu päätöksentekoa myöden ulkoistamaan.

Viewing 10 replies - 141 through 150 (of 219 total)