Keskustelut Metsänhoito Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 438)
  • Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

    Tähän mennessä on varmaan jo kertynyt käytännön kokemuksia metsään.fi:ssä käytetyn laserkeilauksen vs. moton mittaamissa puumääristä.

    Omaan varovaiseen arvioon nähden metsään.fi:n tuloksissa on vähän ylimääräistä, vaikkei ota huomioon tukkien laatuvähennystä, mistä laaseri ei varmaan tiedä mitään(?).

    Miten kauas on moton tulos mennyt arviosta: puutavaralajeittain ja kokonaistilavuudessa?

  • Tolopainen

    Tukkiprosentti rippuu ostajasta, jos myy selluyhtiölle, tukkiprosentti on n.60 ja jos myy sahalle se on n. 75%. Onkohan aiheesta tehty väitöskirjaa, tai empiiristä tutkimusta. Jos on sekametsiä ja haavikoita metsään. fi puumäärätiedot ei pidä paikkaansa, mutta hoidetuissa metsissä pitää.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kyllä metsään.fi on tarkkuudeltaan puumäärien osalta yhtä tarkat ,kuin maksulliset metsätaloussuunitelmat.Puulajit eivät pidä paikkaan,esim.haapa määrättyyn vuoden aikaan kuvattuna männyksi muuttuu.Taimikot tarvitsevat kyllä maastotarkastusta nykyisellä tietojen oikeelisuuden varmistamiseksi.Itsellä ei kylläkään ,kuin muutaman tuhannen motin vertailu pohja motomittattuna rahaksi muutettuna.Laatuviat ym. tukisaantoa pienentävät,joita ei ilmasta kyllä näe

    Visakallo Visakallo

    Tukkiprosentti elää ostajan ja myös markkinatilanteen mukaan. Nyt on ollut hyvä myydä kuusitukkileimikoita.  Selluyhtiölle jääneissä kaupoissani tukkiprosentti oli 90 tietämissä. Lisäksi parempihintainnen sorvitukki otettiin 18 cm asti, ja siitä pienemmät tukit myös todella tarkasti. Toki metsäni ovat ajoissa hoidettuja ja harvennettuja. Tiheissä, harventamattomissa ja muutenkin vikaisissa metsissä ei noihin lukuihin päästä.

    Jätkä

    Melko kehnot ovat olleet Metsäkupsan metsätaloussuunnitelmien tekijät. Tehty vain ilmakuvien perusteella ja kuvapareja stereolaseilla tutkien.

    Minä olen tehnyt samalla tarkkuudella arvioita pikitieltä autolla ohi ajaen.

    Kun me teimme metsäammattilaisille metsätaitokilpailujen takia tehtäväkoealoja, tein koeluonteisesti silmävaraisia arvioita ilman mittaamista. Koealat toki mitattiin jopa millimetrisaksien kanssa, joten niiden tulos oli tarkka.

    Aika usein oli pikavilkaisulla tekemäni arvio niin tarkka, että sillä olisi saanut täydet pisteet.

    Kisoissa oli metsätaloussuunnitelmien tekijöitä, joista jälkipään suunnittelijat olisivat hävinneet minun silmävaraisille arvioille 6 – 0.

    jees h-valta

    Se on kyllä noin kun jätkä yllä että aika usein mielikuva muodostuu lähes kertavilkaisulla mutta sitä ei saisi lähteä perään epävarmuuttaan korjailemaan. Olen tuota jopa pieniin urakoihin soveltanut että toisen kertoma jopa kuulopuheelta saa muodostumaan riittävän käsityksen työstä. Mutta sen saa pilattua jos itekseen rupeaa vatvomaan ja kertointa lisäämään varmuuden vuoksi. Menetin juuri yhden urakan sen vuoksi. Nyt taas teen kauppaa sen saman kaavan mukaan että asentaja poikkesi pikakäynnillä kurkkaamassa ja tein tarjouksen samaa syssyä koneella. Ilman sen enempää vatvomatta. Hinnoittelin vaiheet ääneen samalla kun hän kertoili ja tikuutin koneelle. Nyt sitten ollaan taas tärpillä kun rahoituksista alkoi keskustelu. Olimme kilpailussa taas ykkösinä ja pallo siirtyy toteutuksen valmisteluun.

    Jovain

    Visakallo: Eihän euromääräinen myynti, olkoon vaikka pinta-ala perusteinen, tarkoita tukkiprosentteja tai runkojen mittaamista etukäteen, ei myöskään jälkikäteen, vaan ostajan, siinä kuin myyjänkin mittauksia tai arviota kaupan kohteesta, että sopimukseen päästään, jos päästään.

    Epäilen myöskin puukauppoja tehtävän metsään.fi ohjelman perusteella, mutta kyllä metsään.fi ohjelma on, ainakin minun mielestäni, riittävä ohjelma metsätalouden asioiden hoitamista varten. Miksi tehdä kalliita metsätaloussuunnitelmia, kun mittauksia ja suunnitelmia voi tehdä itsekin ja päivittää metsään.fi ohjelmaan. Ohjelma toimii kaksisuuntaisesti ja on tarkoitettu nimen omaan myös metsänomistajien toiminta-alustaksi ja päivityksiä varten.

    Berza

    Omien kokemusten mukaan  hakkuukypsissä metsissä  suoritetut lasermittaukset ovat olleet hämmästyttävän tarkkoja.

    Näkemykseni mukaan yhden puulajin vanhoissa metsissä lasermittaus antaa tarkemman tuloksen, kuin maastoarviointi.

    Toinen juttu on nuoret sekametsät, mitkä eivät aina ole edes sinne päinkään.

    Yhdellä tilalla tehtiin myös maastoarviointi  ja siinä kokonaispuusto kävi yhteen tämän laserin kanssa, mutta kuvio ja puustokohtaiset tulokset heittivät hyvinkin paljon.

    Hakkuuesitykset kuvioilla ovat metsään.fi palvelussa helposti viisi vuotta etupainoisia.

    Tolopainen

    Mikä se moton kouramittaus muka on, miten pituus mitataan ilman pyöriviä rattaita, jotka eivät lipsuisi jäisellä puunrungolla, moton mittaustarkkuus on epätarkka aina olosuhteiden takia. Tehtaalla suoritettu lasermittaus on kaikista tarkin. sehän näyttää tukkien mutkaisuudenkin, jota motomitta ei tee. Ei niitä puita mihinkään altaisiin upoteta tilavuusmittausten takia. Jos hakkuualueelle jää puita, sillä ei ole mitään tekemistä mittaustarkkuuden kanssa, sehän on pelkkää huolimattomuutta tai jos puissa on jäätä ei se muuta sitä että kuormavaaka mittaa tarkasti kourassa olevan taakan. Suurimman osan aikaa vuodesta puissa ei mitään jääkerrosta ole ja sen osuus jää muutenkin alle prosenttiin puiden painosta.                                                                                                        Miksi ette pyydä korjausta metsään.fi tietoihin, jos niissä on virheitä, siellä on henkilöstöä sitä varten, että tekevät pyydettäessä tarkennuksia, parissa viikossa tulee korjaukset.

    Visakallo Visakallo

    Tolopaisella on täällä edelleen tapana ladella itsestäänselvyyksiä. Niillä menetelmillä mitataan mitkä ovat tarkoituksenmukaisia ja käyttökelpoisia. Voi olla, että jatkossa motokin mittaa puut laserilla tai jollain muulla menetelmällä. En ymmärrä, mitä jankkaamista tässä asiassa on? Ei maailma ole mihinkään pysähtynyt muualla kuin ehkä Tolopaisen itsensä ajatuksissa. Kuvitteleeko Tolopainen todellakin, ettemme olisi korjauttaneet metsään.fi -tietojamme!!  Kysymyshän olikin siitä, onko laserkeilauksen tulokset luotettavia. Eivät ne valitettavasti aina ole.

    Tolopainen

    Miksi sitten valitatte, että tiedot on väärin kun ne on helppo korjata. Onhan tuo erittäin hyvä ilmaispalvelu, kun vertaa kalliseen metsäsuunnitelmaan, jonka puustotiedot ovat myös likiarvoja ja vanhenevat nopeasti. Metsään. fi palvelun arvo ei ole puuston määrätiedoissa, vaan seon hyvä työkalu asioinnissa metsäkeskukseen. Minusta siinä saakin olla virheitä. Toistaiseksi motomittaus toimii epäluotettavalla vanhentuneella mekaanisella tekniikalla, jota on turha kiistää.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 438)