Keskustelut Metsänhoito Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 438)
  • Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

    Tähän mennessä on varmaan jo kertynyt käytännön kokemuksia metsään.fi:ssä käytetyn laserkeilauksen vs. moton mittaamissa puumääristä.

    Omaan varovaiseen arvioon nähden metsään.fi:n tuloksissa on vähän ylimääräistä, vaikkei ota huomioon tukkien laatuvähennystä, mistä laaseri ei varmaan tiedä mitään(?).

    Miten kauas on moton tulos mennyt arviosta: puutavaralajeittain ja kokonaistilavuudessa?

  • Visakallo Visakallo

    Miksi sitten Tolopainen motomitassa ei saisi olla virheitä, mutta laserkeilauksessa saa olla?

     

    Tolopainen

    En myy laserkeilauksen perusteella puutavaraa. Motomitassa saa olla heittoa plus miinus 4%, se on aika paljon. Jos myy tuhat kiintoa puuta ja saa maksun 1040. kiinnosta tai 960, molemmat on toleranssin sisällä, mutta rahassa ero on iso.

    Visakallo Visakallo

    Kysyn Tolopaiselta omista puukauppakokemuksista. Minkälaisilla eri mittaustavoilla puut on mitattu näissä kaupoissa? Mikä on ollut mahdollisten motomitausten kalibrointien tulos?  Toinen kysymys: Miksi yhtiö mittaa puut itselleen motomitalla, vaikka puunmyyjälle olisi sovittuna tehdasmittaus?

    Tolopainen

    On mitattu motomitalla ja tehdasmitalla ja pinomitalla. Oikeaa puumäärää muuten ei koskaan tiedetä, paljonko myydään. Kalibroinnista ei ole mitään tietoa, viimeksi ostin korjuupalvelun yrittäjältä ja puut mitattiin tehtaalla oli erittäin nuljumitta ja moton mitta olisi ollut parempi, mutta löysin puita aika paljon hakkuualueelta. Ei tässä voi mihinkään luottaa, kun kuskit metsissä on puolisokeita, kun ei pysty enää ajamaan motoa laitetaan ajamaan puutavaraa ja kohta puolet jää hakkuualueelle.

    Visakallo Visakallo

    Aikoinaan tuli myytyä muutama leimikko myös pystymitalla. Menetelmä oli käytössä vähän aikaa 80-luvulla, kunnes motoihin tuli mittalaitteet. Jos ihan puhtaasti verrataan puunmyyjän kannalta eri mittamenetelmiä, niin kyllä motomitta mielestäni paras on. Toki sitäkin voi aina  kehittää. Jos puita on jäänyt paljon metsään, on syy useimmiten olosuhteissa, ei välttämättä niinkään ajomiehen sokeudessa. Kaikkein parasta tietysti olisi, jos ajomies tuntee hyvin motomiehen ”käsialan”. Aina ei tietenkään näin voi olla.

    Tolopainen

    Motomitta on edullisin mittaustapa myyjälle, koska kone on pakko kalibroida niin, että puumäärä ei ainakaan alitu. Sehän olisi aika erikoista, että myyjät saisivat jatkuvasti maksun pienemmästä puumäärästä kuin toimittavat. Tuo ero otetaan sitten puunhinnasta pois. On erittäin tuottoisaa myydä ilmaa tukkina, mikään metsänhoitotapa ei anna niin hyvää tulosta. Tuokin osaltaan sahaa hankintatyön kannattavaisuutta, ainakin vähentää intoa omatoimisuuten hakkuussa.

    harrastelija harrastelija

    Mitä motoketjua olen seurannut, niin yhteys motoreitistä on ajokoneen näytöllä. Hakeminen on kiinni lähinnä tekijöiden huolellisuudesta. Vanha sanonta oli kyllä ennen: – metsä ei anna ainuttaan!

    Ostin kerran klapiraaka-ainetta tarkalta yksityiselta mo:lta. Urakoitsija teki tr-motolla, kalibroi laitteensa kyllä ajoittain, mutta oli vähän epävarma, koska oli vaatimaton luomteeltaan. Puun myyjä vaati pinomittauksen ja jotta mitat saatiin tarkat, niin mittaus tehtiin rekan nippuihin. Taulukoista katsottiin järeys ja ladonta sekä tarkistettiin puiden keskipituus, näin saatiin tarkka kerroin p-m3:n ja k-m3:n välille..

    Vertailussa motomitta ja tarkka pinomitta olivat 1 m3:n sisällä! Erä oli reilut 100 mottia.

    kuusessa ollaan

    Motomitan +/- 4 on maksimirajat…todellisuudessa vaaditaan esim tukkien pituusmitassa erittäin tarkka katkonta. Sahat haluavat tarkasti katkottua tavaraa, +/- 1cm.

    Ja jos metsään jää katkottua puuta ja mittaustapa on motomitta, on nekin mukana moteissa. Ehkä jalometalleja mitataan tarkemmin kuin raakapuuta…

    Tolopainen

    Kaikki puiden mittausmenetelmät  antavat likiarvoja ja on sovittu, että toleranssi voi olla neljä prosentti mutta mihin, koska oikeaa määrää ei tiedetä. Vain metrinmitalle tiedetään oikea mitta ja sitä säilytetään Parisissa harva kuitenkin käy siellä mittaansa tarkistamassa.

    Jätkä

    Oikea määrä todetaan esim tehtaan varastolaanilla mittaamalla jokainen pölkky keskeltä ja myös pituus. Taikka – jos on mahdollista  – upotusmittauksella, joka on absoluuttisen tarkka.

    Harrastelijan pinomittaus rekan kuormasta oli ilmiömäisen tarkka, pinomitalla harvoin päästään moiseen tarkkuuteen.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 438)