Keskustelut Metsänomistus Metsä lahjana vai lahjanluonteisena kauppana?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 68)
 • Metsä lahjana vai lahjanluonteisena kauppana?

  Kysymyksessä on kehitysluokaltaan pääsääntöisesti O2-luokan metsää ja jonkun verran myös T1-, T2-, ja O4-luokan metsää.

  Miten mielestänne kannattaa metsä siirtää seuraavalle sukupolvelle hänen kannaltaan kustannustehokkaasti:

  Puuston arvo 29000 €. Mikäli siirto tapahtuu lahjana kustannus tällöin lahjaverona 2100 €. Tai sitten lahjanluonteisena kauppana 76 % käyvästä arvosta 22040€, josta saisi sen 60 % metsävähennyspohjaa (13224 €) tulevia kauppoja varten.

  Miten sitten kuoletetaan hankintahinta, jos ajattelee erotusta 22040 €-2100 €=19940 €.

  Tulevat kaupat tapahtuisivat alle 30000 € erissä, joten laskelman pääomaveroprosenttina on käytetty 30 %.

  Laskin, että myyntiä pitäisi olla 120000 € edestä, että metsä kannattaisi ostaa.

  30 % verolla 120000 €= 84000 € netto

  Metsävähennyksellä 120000 € jäisi kun sen kokonaan käyttää 97224 € netto.

  Jotta tuohon 120000 € myyntiin päästään niin 75 %-tukkiosuudella pitäisi myydä 2600 m3 puuta, johon ei ihan nopealla aikataululla päästä.

  Olen tullut siihen lopputulokseen, että tässä tapauksessa metsävähennys on syytä unohtaa ja halvin tapa on ottaa metsä vastaan lahjana ja maksella lahja- ja myyntiverot tulevaisuudessa ilman mutinoita.

  Meneekö mielestänne metsään vai toimisitteko toisin?

 • Per Ä Reikäs

  Kysynnän&tarjonnan lait määrävät.

  Eipä toki kommuunit/yhteismetsät.

  Reima Ranta

  Me omistamme metsämme noin 30 vuotta eli yhden sukupolven ajan. Puun kasvatusaika taimesta tukiksi on huomattavasti pidempi, 2 – 4 sukupolvea. Se tarkoittaa sitä, että siirtymisessä sukupolvelta toiselle on huomattava verotuksellinen tekijä ja metsävähennys on tässä katsannossa aivan oleellinen asia.

  Jos saat perinnöksi tai lahjaksi eli vastikkeettomana saantona tukkimetsää, sinun ei missään tapauksessa sitä kannata itse hakata, vaan siirtää seuraavalle sukupolvelle kaupalla joka hakkaa, jos se vain suinkin on mahdollista. Useinkaan lahjoittajalla ei ole käyttämätöntä metsävähennystä, joka siirtyisi lahjan saajalle.

  Tällä on myös iso merkitys myös yhteismetsäksi muuttamista pohdittaessa. Mahdollisuudet kapenevat oleellisesti.

  Timppa

  Toki logistisesti yhtiöille tulee edullisemmaksi ostaa kerralla suuria eriä, mutta eroa tasaa se, että suurissa erissä puista maksettavat yksikköhinnat ja muut etuudet ovat korkeampia.

  Näinhän se on, win-win-tilanne.  Molemmat voittavat.

  Mukava valita monesta hyvästä tarjouksesta.  Tietysti kysynnän lait määräävät.  Ensin ostetaan suuret leimikot.  Sitten pieniä, jos on tarpeen.

  Reima Ranta

  Jos yhteismetsäosuudet siirtyvät perintönä sukupolvelta toiselle, niin riittääkö Timppa yhteismetsästä saatavan tulon veroprosentiksi 50%? Olet varmaan ammattisi johdosta matematiikassa oppia saaneena sitä räknännyt.

  Yhteismetsä on yhteiskunnan näkökulmasta varmaankin perusteltu, mutta entä yksilön näkökulmasta?

   

  Puuki

  Lahjana saatu metsäkään ei yleensä ole mikään ilmaislahja. Yli 5000 euron lahjasta menee lahjaverot.  Lahjaveron lisäksi kun laskee puunmyynnistä maksetut verot , niin ei siinä verottaja jää vähille yhtään.   30/34% vero ja puun reaalihinnan laskeminen samaan aikaan kun vero% on noussut ( alunperin taisi olla 25 %) on ollut hyvin edullista verottajalle ja jalostajille, koko arvoketjulle; vähiten alkutuottajalle kuten nykyään monesti on tavallista muillakin aloilla. Perintövero pitäisi ainakin lakkauttaa . Kun kiertoajan kuluja ja tuloja verrataan, ei siihen kärsi lisätä 1-2 kertaa perintöveroa, jos aiotaan pitää hommaa jotenkin järkevänä toimintana alkutuottajienkin kannalta.    Perintöverot pitää maksaa puun myyntiveron lisäksi. Ei mitään järkeä maksajan kannalta.

  Ilman metsävähennystä olisi monet metsälöt jääneet kokonaan hoitamatta ja verotulot saamatta , Samoin suht. vaatimaton kemera-tuki,  jota jotkut pitää verorahojen tuhlauksena, on paras sijoitus valtiolle tukien lukuisassa joukossa.  Siitäkin menee suurin osa yhtiöiden kassaan, jos ei sitten metsänhoitotöitä tee itse.   Esim. taimikonhoidon kustannukset on nousseet nopeasti, niin että yhden taim.hoidon hinnalla voi jostain ostaa nuorta taimikkoa saman alan kuin hoidettava th-alue on.

  Timppa

  Reima.   Osasin laskea.

  Lähtöolettama tila, jonka metsän päivän hinta 1000 000 euroa.

  Vaihtoehto Reima:

  Myydään 750 000 eurolla perillisille.

  Menee:

  -varainsiirtovero 0,04×750000=30 000

  -perintövero 0,16×750000=120000 kun Reima kuolee ja ei ole tuhonnut kauppahintaa

  Yht 150 000,

  Yhteismetsäosuudet:

  Perintöverotuksessa käytetään tuottoarvomenetelmää 5 %:n tuottokannalla.  Silloin perintöverotusarvo on 600000, mistä seuraa perintövero  96 000.

  Lähtötilanteessa siis yhteismetsän omistajat maksavat 54 000 euroa vähemmän veroja.

  Tilan ostanut voi vähentää metsävähennyksen 0,6×1,04×750000=468 000.  Jos käytetään 30 %:n verokantaa, niin säästöä kerääntyy metsäverotuksessa 133 380 vuosikymmenten kuluessa.  Toisaalta yhteismetsä maksaa vähemmän veroa kuin yksityinen omistaja.  Jos verotettava tulo on esimerkiksi 30000 euroa vuodessa, niin yhteismetsän osakkas maksaa  30 vuoden aikana veroa 238500 euroa   Yksityisomistaja  256500 30 %:n verokanalla.

  Siis yhteismetsäläinen maksaa 30 vuoden aikana veroa kaikkiaan perintövero ja tuloverot 334500 euroa.

  Yksityisomistaja maksaa veroja: 30000+120000+256500-133380= 273120 euroa.  Siis todellakin 61380 euroa vähemmän.

  Mutta, mutta.  Jos Reima ennättääkin kuolla ennen kuin on tehnyt tuon sukupolvikaupan, tilanne muuttuu.  Perintövero nousee 160 000 euroon ja metsävähennys jää pois.   Silloin Reiman perilliset joutuvatkin maksamaan perintöveroa 160000 euroa ja tuloveroja 416 500 euroa eli 82 000 enemmän kuin yhteismetsäläinen.  Jos et Reima ole vielä myynyt tiluksiasi, niin etenkin näin korona-aikaan pidä kiirettä.  Muuten jälkipolvi ei kiittele, kun teit noin typerästi, että kuolit ennenaikaisesti.   Minä en sinun asemassa osaisi nukkua ja pelkäisin pienintäkin krahinaa kurkussani.  Tai ehkäpä oletkin jo luopunut tilastasi ja voit rauhassa rentoutua.

  Meillä vaimon kanssa on testamentit siten, että lapset perivät puolet ja lapsenlapset puolet.  Perintö jakaantuu useisiin osiin ja silloin verokantakin pienenee.  Esimerkiksi yhteismetäosuuksien jako on helppoa.  Ei tarvita maanmittaria ja linjoja maastoon.

  Tyydyttikö vastaukseni sinua Reima?

  Reima Ranta

  Et oikein vastannut kysymykseeni, vaan teit uuden kysymyksen. Kun emännältä kysyy, niin hän ei vastaa kysymykseen, vaan tekee uuden kysymyksen – niin olen kuullut sanottavan.

  Kysyin mikä veroprosentiksi tulee yhteismetsässä saadusta tulosta, kun omistusaika on sukupolvi (n. 30 vuotta) ja osuus siirtyy perintönä aina seuraavalle sukupolvelle.

  Jos joutuu maksamaan perintöveron koko siirtyvästä omaisuuserästä, esim. 10 %. Omistusaikana voi ehkä hakata 50 % peritystä arvosta, joka tarkoittaa, että perintöveron osuus tulosta on jo 20 %. Siihen kun lisätään puun myynnistä maksettava vero, niin summa on jo n. 50%. Lapissa tietysti voi hakata omistusaikana selvästi vähemmän peritystä arvosta kuin etelässä rehevällä kasvupaikalla, kun kiertoajat ovat huomattavasti pidempiä.

  En nyt pysynyt oikein mukana siinä, että yhteismetsissä perintöveroarvo on vain 60 % käyvästä arvosta. Mielenkiintoinen kysymys on myös arvostus hyvin erilaisilla kasvupaikoilla.

  Yksilötasolla laskenta on tietysti tässä ongelmallinen samoin kuin eläkelaskelmissakin, kun emme tiedä elinaikaamme.

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Pienistä perinnöistä veroaste on tosiaan alhaisempi, eli lahjoja ja perintöjä kannattaa palastella useammalle henkilölle ja/tai vuodelle.

  Itse sovelsin kolmatta vaihtoehtoa, eli metsäpalstan myyntiä ulkopuoliselle. Silloin verottajalle ilmoitetaan kauppahinta (aikaa oikaisuun 3 vuotta), ja perintövero menee todellisen kauppahinnan mukaan. Timpan esimerkissä käypä kauppahinta olisi siis oletettavasti miljoona euroa, josta menisi perintöveroa 150000 euroa.

  Ei tuo perintömetsäkään ihan kultakaivos olisi, jos veroja pitäisi maksaa tuon Timpan laskelman mukaan. Päälle vielä metsänhoitokulut ja yleiskulut kuten vakuutukset yhteensä 10-15 % luokkaa? Itse olen laskenut karkeana arviona, että perintömetsän tai lahjametsän kokonaisveroaste (siis ennen nykyistä metsälahjahuojennusta) nousisi ainakin 40 prosenttiin, eli lahja- tai perintövero 15 % ja päälle myynnneistä noin 25 %:n pääomavero (menoista aiheutuvat keskimääräiset vähennykset huomioiden). Käteen jäisi siis noin puolet myynneistä, jos huomioidaan, että metsä kasvaa sen 30 vuoden aikana ja  lisäpuustosta ei enää mene perintöveroa.

  Puuki

  Jos myydään yli 75%:n hinnalla, niin se on normikauppa. Myyjä saa vähentää kauppahinnasta joko hankintameno-olettaman mukaan tai todellisen hankintahinnan mukaisen osan. Ostaja maksaa vain varainsiirtoveron 4 % lisää ja saa metsävähennyspohjan käytettäväkseen .

  Yhteismetsä ei saa kemeratukea esim. NMH:oon. Siksi taimikot kannattaa laittaa kuntoon ennen liittymistä kolhoosimetsään, jos sellainen on suunnitteilla.

  Timppa

  Vastataan sitten Reimalle näin.  Perintövero on minun esimerkissä 96000 euroa.  Tulo vuodessa verojen jälkeen on 22050 euroa.  Tarvitaan 4,4 vuotta perintöveron maksuun.  Ei kovin paha, jos minulla on sen jälkeen miljoonan omaisuus.  En oikein löydä mitään tapaa saada verotus nousemaan 50 %:iin.  Jos perintöveroverokanta on vain 13 %, niin tarvitaan vain 3,5 vuoden myynnit perintöveron maksuun.

  Joskus aikaa sitten vanhapoika lankomies kuoli.  Perilliset olivat tosi iloisia, kun saivat maksaa perintöveroa.  Silloin prosentti oli luokkaa 32.

  Tutustu Reima verottajan ohjeisiin perintöverotusarvon määräytymisestä.  Sitten selviää ehkä sinullekin.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 68)