Keskustelut Harrastukset Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

Viewing 10 replies - 871 through 880 (of 1,096 total)
  • Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

    Nimimerkki  ”Taviokuurna” nosti vieraslajikeskustelussa esiin aivan avainkysymyksen:

    ”Tällä hyvällä palstalla mouruaminen ei auta meitä, miten saamme asian julkiseksi, keskusteluun ja päätöksiin?”

    Metsänomistajat/ maanomistajat on täydellisesti pelattu ulos pöydistä, joissa tehdään päätökset hirvieläinten kannansäätelystä. Mitä sitten voidaan tehdä asian korjaamiseksi?

    Ensiksi nostaisin uudestaan esiin Tiina Lietzenin kolumnin ”Maanomistajat ovat vellihousuja”. Siinä on asian ydin, kukaan muu ei pidä maanomistajien puolta, kuin maanomistajat itse.

    Metsänomistajiakin on yli puoli miljoonaa, mutta joukko on hajanainen, ettei mitään yhteistä köyttä ole löytynyt vedettäväksi, edes tässä asiassa. Jotkut saattavat luulla, että jokin etujärjestö tai puolue ajaisi maanomistajien puolesta tätä asiaa, mutta näin ei valitettavasti ole. Ei tämä asia olisi näin surkeassa jamassa, jos joku taho olisi oikeasti yrittänyt korjata sitä.

    Tiina kirjoitaa palstalle harvoin, mutta asiaa. Hän herätteli porukkaa, että lausuntokierroksella oli Metsäkeskus alueelliset metsäohjelmat 2021–2025, joihin pyydettiin kommentteja. Toivottavasti mahdollisimman monet metsäomistajat käyttivät tätä tilaisuutta hyväkseen. Kiitos Tiinalle!

    Toisena nimenä nostaisin Annelin. Hän pyrkii vaikuttamaan myös muualla kuin ”muoruamalla” tällä palstalla, omilla kontakteillaan ”metsäpiireissä” ja sosiaalisessa mediassa, oikomaan vääriä käsityksiä ja jakamaan faktaa. Kiitos siitä!

    Kolmantena nostaisin nimimerkki ”Puunhalaajan”. Hän pyrkii myös vääntämään sosiaalisessa mediassa liikkuvia virheellisiä ”tietoja” oikeille jengoille. Lisäksi huomasin, että hän sai jokin aika sitten samanlaisen ahaa-ilmiön kuin itse vuosia sitten, eli mitä hyötyä tällä palstalla ”mouruamisesta” saattaa olla ja ryhtyi sen seurauksena reippaasti konkreettisiin toimenpiteisiin. Kiitos myös ”Puunhalaajalle”.

    Näin vaikutetaan!

    Toivottavasti tämä asiallisesti vaikuttavien lista alkaa kasvaa vauhdilla. Jos metsänomistajista vaikka vain yksi promille saataisiin aktiivisesti ja systemaattisesti ajamaan asiaa, niin se olisi valtava joukko.

    Kainuun ja Karjalan tätä ”vaahtoamista” ihmetteleville tiedoksi, että täällä yhteenlaskettu hirvi+valkohäntäpeura+metsäkauris-tiheys on keskimäärin luokkaa 100 / 1000 ha. Siellä taitaa ola 2-3?

  • Ola_Pallonivel
    A.Jalkanen

    Kiitos Ola. Tuon Harjun tilan tiesinkin. Niillä on kerran vuodessa syksyllä avoimet ovet, oli juuri viime viikonloppuna. Siellä pitää joskus käydä kylässä. Samalla voi ostaa kuusipeuran lihaa.

    Faktaa: -Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä on 37 kuusipeuratarhaa. Näistä 13 on ilmoittanut toimintamuodokseen tarhauksen lihantuotantoa varten. -Kuusipeuroja on perinteisesti totuttu näkemään Kytäjän kartanon mailla Hyvinkään seudulla. Eläimet ovat levinneet ympäristöön kartanon istutusten myötä.

    Kysymyksiä: -Onko kuusipeuran luontoon päästäminen luvanvaraista toimintaa? -Pitäisikö luonnonkannat hävittää (ja samoin valkohäntäpeurat) ja pitäytyä tarhaamisessa kun kyseessä on kuitenkin vieraslaji?

    Planter

    ”Kysymyksiä: -Onko kuusipeuran luontoon päästäminen luvanvaraista toimintaa?”

    Se on kielletty!

    590/2010
    Valtioneuvoston asetus
    tarhattavien peurojen suojelusta

    4 §
    ”Tarhan aitaaminen

    Peuratarhassa on oltava riittävän vahva ja korkea aita, joka estää tehokkaasti kaikkina vuodenaikoina peurojen karkaamisen tarhasta sekä tarhan ulkopuolella olevien peurojen, hirvien, koirien tai muiden vastaavien eläinten pääsyn tarhaan…………”

    Riistakeskukselta voi kuitenkin saada luvan leikata aitaan reikä, jos ovat sitä mieltä, että mielenkiitoinen uusi riistalaji olisi kiva saada leviämään luontoon.

    ”ei koske:
    3) metsästyslain (615/1993) 42 §:ssä tarkoitettua vierasperäisen riistaeläimen ja vierasperäisen riistaeläinkannan luontoon laskemista Suomen riistakeskuksen luvalla.”

    Ola_Pallonivel

    Tuolta lueskelin tietoa:

    https://vieraslajit.fi/lajit/MX.47484

    Vieraslajilain mukainen vieraslajin ympäristöön päästämisen kielto ei koske vierasperäisen riistaeläimen, kuten täpläkauriin, luontoon laskemista (metsästyslaki (615/1993) 42 §). Vierasperäisen riistaeläimen tuonti ja luontoon laskeminen edellyttää aina Suomen riistakeskuksen lupaa.

     

     

    suorittava porras

    Haettiin lupaa kuusipeuran kaatamiseksi ,kun sellainen esiintyi riistakameroille eri puolella pitäjää. Ei saatu. Menee siis valtiolle ja ampuja saa sanktioita ,jos sellaisen sattuu vahingossa valkohäntänä posauttamaan.

    Jean S

    No, mitäpä mieltä suorittava on, onko mainitsemasi kuvio, jossa riistamafian avulla edistetään metsästyskelpoisten vieraslajien leviämistä Suomen luontoon, erityisen onnistunut, vai olisiko kritiikkiin jotain aihetta?

    Vai millä motiivilla te sitä lupaa kuusipeuran kaatamiseksi haitte?

    suorittava porras

    Kertomani vahingon varalta. Yksi elukka ei maailmaa kaada näillä leveyksillä, mutta syyte seuraa , jos sen vahingossa ampuu.Sama koskee myös kultashakaalia.

    Aika reippaita lupamääriä on valkohäntien pään menoksi annettu ja myös erikoisterveisin  kehotettu jahti aloittamaan täysillä ensi tilassa . Mitä muuta riistaviranomaisten pitäisi vielä tehdä. Ongelmat pyritään ratkomaan siellä , missä niitä esiintyy . Muualla metsästellään maltillisemmin .

    aegolius

    >Mitä muuta riistaviranomaisten pitäisi vielä tehdä

    Et varmaan ole tosissasi tässä, ethän? Lupamäärä lähes hallitsemattoman vhpkannan kasvamisen ”rajoittamiseksi” on oikeansuuntainen vasta, kun lupia on jokaisessa seurassa selvästi enemmän kuin pystytään ampumaan. Kaikki muu on riistanhoitoa ja kannan kasvun edistämistä. Ja puhe selittelyä. En muista lukeneeni sellaista juttua, että hei, me mokattiin ja myönnettiin lupia liian vähän. Näin kuitenkin aivan päivänselvästi on käynyt, vieläpä toistuvasti, vuodesta toiseen.

    suorittava porras

    Sellaista sattuu- ja tottuhan siihen , kun usein sattuu. Niin kun missään muualla ei tehtäisi arviointivirheitä? Arviot on aika haastavia tehdä , jos kukaan ei oikeasti ole laskenut elukoita ennen , kun löysät on housussa. Jälkikäteen on helppo olla viisas. Jopa minä pystyn siihen. Tilanteen korjaaminen vaatii vähän enemmän.

    Gla

    Osaatko sanoa, miksi nykytilanteessa ei saa ampua pukkeja, jolla on tietyn kokoiset (en muista millaiset) sarvet? Eli kun lähtee jahtiin ja peuroja olisi tarjolla, niitä ei saa ampua.

Viewing 10 replies - 871 through 880 (of 1,096 total)