Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 6,494 vastausta, 130 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten VisakalloVisakallo toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,021 - 1,030 (kaikkiaan 6,495)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tolopainen

    Se on turha kuvitella, että puut tarvii kuoria. Laissa puhutaan pinojen kuorimisesta eli päällimmäisen kerroksen poistosta.

    Rane2

    Joko Vihreät alkavat vaatia lisää sellutehtaita?

    https://yle.fi/uutiset/3-10818795

     

     

    Puuki

    Tolopainen ei ole lukenut sitä lakia tarkkaan,  tuskin ollenkaan.  Yksi vaihtoehto on kuoria puut ajoissa. Pinon päälimmäisten puiden pois kuljetus heti iskeytymisen jälkeen toinen.  Sadettamallakin voidaan estää kuoriaisten iskeytyminen.  Tuholaismyrkkyjä (jos niitä hyväksyttyjä myrkkyjä  on enää olemassa ) voidaan myös käyttää.  Kaikki määräaikojen puitteissa kuten puutavaran pois kuljetuskin, jos se on ollut mahdollista.

     

     

     

     

    hemputtaja

    Mikähän suuri viisaus noihin liittyy viime aikojen päätöksiin eli lupiinin, kurtturuusun ja balsamien ynnä putkien tuhoamiseen. Ovatko nykyisen vai edellisen hallituksen merkittävimmät päätökset.

    Miksei kukaan ole vielä tajunnut, että ne sitovat pirusti tuota hirveää myrkkyä – hiilidioksidia. Lupiini lisäksi vielä typpeä.

    Pannaan samaan kasaan vielä juolavehnä ja vaikkapa horsma, jolta lupiini kyllä näyttää vievän kasvutilaa.

    Noissa virastoissa ja valtion liikelaitoksissakin on muutamia vieraslajeja, jotka voisi karsia. Esim. Destia.

    mehtäukko

    ”… Joko Vihreät alkavat vaatia lisää sellutehtaita?…” Oli uutisissa myös tuosta ja en ollut uskoa kuulemaani.

    Elämme mielenkiintoisia aikoja.

    Gla Gla

    Hemputtaja: ”Noissa virastoissa ja valtion liikelaitoksissakin on muutamia vieraslajeja, jotka voisi karsia. Esim. Destia.”

    Miten tuo liittyy

    A. Keskustelun aiheeseen?

    B. Todellisuuteen?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hesarin pääkirjoituksessa tänään metsäasiaa.

    Mitä hallitusohjelma sitten sanoo metsien talouskäytön ja ilmastopolitiikan suhteesta? Yksi avainkohta on kirjauksessa, jossa kerrotaan hiilinielujen ja -varastojen vahvistamisesta.

    Vaikka otsikkotasolla ohjelma puhuu keinois­ta, tekstistä käy ilmi, että niitä suunnitellaan tarkemmin kokonaisvaltaisessa maankäyttösektorin ilmasto-ohjelmassa. Hallitusohjelma lupaa, että metsän ja maaperän hiilinielujen ja -varastojen vahvistamista varten kehitetään ohjauskeinoja ja kannustimia.

    Mitä tämä sitten tarkoittaa? Valtio ilmeisesti luo verotuksella tai suoralla tuella olosuhteet, joissa metsänomistaja nykyistä useammin valitsee hiilinielua lisäävän vaihtoehdon. Jos metsäteollisuus taas haluaa lisää puuta, sen täytyy tarjota puusta vielä parempi hinta. Ja kun puun hinta nousee, heikoimmin kannattavat investoinnit jäävät toteutumatta.

    Vaikka hallituskumppanien ensimmäisistä sanailuista saisi käsityksen, että luvassa on kieltoja ja määräyksiä, todennäköisempi tie ovat siis taloudelliset kannustimet.

    Metsähallituksen tilanne on toinen. Hallitus lupaa päivittää sen tuloutusvaatimuksia siten, että valtion metsille tulee myös nielutavoite. Todennäköisesti se tarkoittaa, että Metsähallitukselta on odotettavissa vähemmän rahaa valtion menojen kattamiseen.

    Markkinavoimat ohjaavat siis jatkossakin metsien käyttöä ja teollisuuden investointeja, mutta taloudellisissa laskelmissa käytettävät kertoimet voivat hieman muuttua poliitikkojen päätöksillä. Vielä enemmän kuitenkin vaikuttaa se, millainen kysyntä on markkinoilla.

    puunhalaaja

    Mitä tämä sitten tarkoittaa? Valtio ilmeisesti luo verotuksella tai suoralla tuella olosuhteet, joissa metsänomistaja nykyistä useammin valitsee hiilinielua lisäävän vaihtoehdon. Jos metsäteollisuus taas haluaa lisää puuta, sen täytyy tarjota puusta vielä parempi hinta. Ja kun puun hinta nousee, heikoimmin kannattavat investoinnit jäävät toteutumatta.

    Hämmästyttävä win-win tilanne omasta näkökulmastani. Metsänomistajien lisääntyvä hiilinielujen valinta parantaa uskoakseni luonnon monimuotoisuutta. Toisaalta markkinatilanteen kiristyminen nostaa puun hintaa, mikä taas parantaa erityisesti maaseudun ihmisten asemaa.

    Puuki

    Niin , mutta mistä korvaavat verotulot otetaan ?  Autoilusta ensin, sitten kiinteistöverojen ja sähköveron nostolla, tupakki ja alkoverot voi nousta myös  mutta ne ei nosta veroeurojen määrää , kun aineet pääosin haetaan muualta.  Nehän ne on ilmeisimmät ”ohjauskeinot” nykyään.

    Win-Win tilanne ei ole ainakaan maaseutumaakunnissa asuville tulossa. Mutta toivotaan parasta silti.

    Vielä on sekin auki mitkä toimet metsissä katsotaan hiilinielua lisääviksi . Uusien taimien istutus sitä ainakin olisi jalostushyödyn saamiseksi käyttöön.  Kaupunkipaikoissa pitäisi lisätä puistomaisuutta puu-ja pensasistutuksia lisäämällä ; rumia ja isoja asfalttiaukkoja on mm. Helsingin uusien rakennusten ympäristössä.

    puunhalaaja

    Niin , mutta mistä korvaavat verotulot otetaan ?

    Tämä on nyt populistinen metsäläisen näkemys, mutta ihan ensiksi lähtisin hakemaan säästöjä. Kulttuuri, urheilu, maahanmuutto, noista löytyisi varmasti nipistettävää. Pamauttaisin myös kuntarakenteen ihan uusiksi, varsinkin maaseudulla.

    Autoilun verotusta ylipäätään voisi vähän nostaa. Ensisijaisesti pitäisi kuitenkin autoilijaa rankaista kaupungeissa/ydinkeskustoissa. Täällä on yleensä järkeviä vaihtoehtoja liikkumiseen, maalla ei ole.

    Pääomatulot samaan progressioon kuin palkkatulot. Ihan saatanalliset verot kaikelle moottoriurheilulle ja heti! Vesijeteille, crossipyörille ja mitä noita nyt on, veroa vaan lisää. Lentovero olisi saatava nopeasti.

Esillä 10 vastausta, 1,021 - 1,030 (kaikkiaan 6,495)