Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 1,031 - 1,040 (kaikkiaan 6,476)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Visakallo Visakallo

    Kauppalehden mukaan puun käyttö energiaksi saattaa lisääntyä myös Virossa:
    Viron palavakiviteollisuus on vaikeuksissa. Eesti Energia on antanut ongelmille kaksi syytä: päästöoikeuksien rajun kallistumisen sekä halvan venäläissähkön saatavuuden. Päästöoikeuksien hinta on jopa viisinkertaistunut parissa vuodessa noin 30 euroon tonnilta. Parhaillaan Viro valmistelee muiden Baltian maiden kanssa irtautumista Venäjän sähköverkosta ja liittymistä läntiseen verkkoon vuonna 2025. Itä-Viron palavakivikattilat voisi pitää käynnissä polttamalla niissä puuhaketta. Viron pääministeri Jüri Ratas kertoi, ettei hakkeen käytöstä ole vielä tehty päätöstä. Virossa pelätään, että puunpolttaminen aiheuttaa puupulaa. Palavakivestä valmistetaan Virossa myös öljyä, ja jatkossa Eesti Energia aikoo panostaa siihen.

    mehtäukko

    No nyt Puunhalaaja virkosi oikeelle asialle! Mehtäukko on perin suivaantuneena seurannut pirullista huvitupruttelua kun samaan aikaan työkone,- ja autonmoottorit kusetetaan urealla ja hiton hiukkasloukuilla. Peri-aatteessa hyvä, mutta kun huvitus on ykköstä. Eikun savutussanktiot päälle niin pullingeille kuin moot.kelkkakisoille.

    hemputtaja

    Lainaus gla: ”Hemputtaja: ”Noissa virastoissa ja valtion liikelaitoksissakin on muutamia vieraslajeja, jotka voisi karsia. Esim. Destia.”

    Miten tuo liittyy

    A. Keskustelun aiheeseen?

    B. Todellisuuteen?

    Jo vain se liittyy. Ellei aukene miten, en lähde enemmälti selittelemään. Tai no – esim. holtiton tienpito lisää päästöjä melkoisesti ja holtittomat virkailijoiden vieraslajipäätökset myös.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Ootte kyllä aika sekasin. Järjellinen keskustelu lienee mahdodonta. Koskee aika montaa, pl. Gla.

    Ylermi. Turvekauppas Oulusta.

    jees h-valta

    Nyt pitää kyllä kompata reservuaaria. On meillä seurakuntaa.

    Gla Gla

    Hemputtaja, Destia on yksityinen yritys. Ei valtion virasto tai liikelaitos.

    Tolopainen

    Yle esitteli uutisankassa savukaasujen hiilidioksidin talteenottoa ja siitä ja vedystä tehtäisiin liikennepolttoainetta. Tuohan ei ole mikään uusia asia, se on periaatteessa mahdollista, mutta käytännössä vaatii niin paljon sähköenergiaa, että  ei mitään mahdollisuuksia toteuttaa. Saksassa on jo vuosia ollut kokeilussa tuulimetaanin tuotanto, joka on suurin piirtein sama asia. Siinä käytetään tuulivoimalla tuotettua sähköä. Miksi sellutehtaat piti tuohon juttuun sotkea. Sehän on aivan sama minkä polttolaitoksen savukaasuista hiili otetaan, tosin sekään ei onnistu, kun pitoisuus on liian pieni. Nykyisin toimivissa hiilidioksidin talteenottolaitoksissa käytetään kemian teollisuuden prosesseja, joista saadaan lähes 100%:sta hiilidiokdia, joka sitten komprimoidaan ja nesteytetään, jotta sitä voidaan säiliöautoilla kuljettaa.

    uudehko metsänomistaja

    Löytyihän aine, johon ilman hiilidioksidi näyttäisi sopivan erinomaisesti, jopa täydellisesti. Kun ei vain tulisi pulaa hiilidiksidista.

    Kemia kykenee yleensä muuttamaan sellaisia aineita toisiksi kuin luontokin. Toisin sanoen luonnon reaktiot ovat määrätyissä suhteissa oalautuvia. Hiilivedyn yhtyessä happeen syntyy hiilidioksidi, joten lienee todennäköistä, että hiilidioksidista kyetään tekemään hiilivetyjä.

    Hiilivedyn palaessa syntyy myös energiaa. Sen energian voimalla automme kulkevat ja talomme lämpenevät. Suurella todennäköisyydellä tuon hiilidioksidin muuttaminen takaisin hiilivedyksi vaatii energiaa ja juuri sen määrän, joka päinvastaisessa reaktiossa tuotettiin. Ja lisäksi tietysti hyötysuhteesta johtuvan lisän. Eli tuo radion mainitsema reaktio onkin käytännössä vain yksi tapa säilöä energiaa.

    Siitä huolimatta kyseinen ajatus saattaa olla hyvin kannatettava. Rakennetaan dioksidia poistokaasuna tuottavan tehtaan viereen laitos, jossa poistokaasut muutetaan hiilivedyksi ja tämän viereen polttoaineena käytettäväksi Ja lisätään tähän vielä ydinvoimalaitos, jolla tuo tapahtuma energisoidaan. Alkuperäinen tuotantolaitos ei aiheuta muutoksia ilmakehän hiilidioksiiåitoisuuteen.

     

     

    Tolopainen

    Aika harvoin tehtaan piipuista tulee niin puhdasta hiilidioksidia, että sen talteenotto on mitenkään järkevää, savukaasuisssa on happea typenoksideja ja muita epäpuhtauksia, joiden erottaminen tislaamalla vaati monimutkaiset laitteet ja paljon energiaa. Kun on tuotettu hiilidioksidia, siitä alkaa ongelma, jota yritetään epätoivoisesti ratkaista mekaanisilla prosesseilla, jotka kuluttaa moninkertaisen määrän energiaa kuin polttamisesta on saatu.

    Puuki

    YleAreenassa oli eilen juttutuokio metsien käytön hiilinieluvaikutuksista. Haastateltavina oli 2 tutkijaa, toinen Lukesta  ja toinen H:gin Yo:n ympäristöpuolelta  (tjsp) .

    Aika paljon tuntui heillä olevan yksimielisyyttä Suomen tilanteesta ; ei ihan joka asiassa kuitenkaan.

    H:gin herra oli mm.sitä mieltä, jotta saataisiin heti hiilinielua lisättyä, pitäisi jättää hakkuut vähemmälle koska siten metsä kasvaa enemmän ja sitoo eniten hiiltä.  Ja että todella vanhat metsätkin sitoo hiiltä ja lahopuuta tulee tarpeeksi kun kiertoaikaa pidennetään. Rakennuspuuta pitäisi lisäksi käyttää enemmän.    Minusta siinä on ristiriita, jos jätetään metsät hoitamatta ja harvennuksen tekemättä, niin ei rakennuspuun määrä metsissä lisäänny vaan vähenee.   Sama juttu hiilensidonnan kannalta nuoremmissa metsissä; jos jätetään kasvamaan paljon biomassaa, niin suht. aikasin alkaa puut kuolla pystyyn ja lopulta lahoaa tuottaen lisää c02:a ilmaan.   Jos esim. kuusikkoa ei harvenneta ollenkaan, on aluksi puun kokonaiskasvu hyvällä mallilla mutta jo 70-vuotiaassa metsässä on siihen mennessä n. 1/3-osa puuston kok.kasvusta ehtinyt kuolla.  Suurin osa jo lahonnutkin ja aiheuttanut lisäpäästöjä.  Ylitiheys supistaa kasvavia latvuksia. Ei siinä hiilinielukaan loppupeleissä kasva, kun kasvu keskittyy risupuuhun ja isot puut kituuttaa  hengissä selvitäkseen.

    Sellun tekoa pitäisi kuulemma vähentää ja samalla fossiilisten raaka-aineita korvata uusiutuvilla.   Esim . yksi metsäyhtiö käyttää nyt 9 % sellusta täysin kierrätettäviin kartonkeihin, jotka korvaa muovituotteita. Kohta se osuus lisääntyy 15%:iin. Moniin muihin uusiin tuotteisiin sellua jo käytetään ja varmaan käyttö on lisääntymään päin niissäkin.

    Kysymyksen täällä puun käytön vähentämisen korvautumisesta muualla ko. henkilö osittain väisti toteamalla vessapaperin yms. teon sopivan paremmin jonnekin etelän maihin.  (Eikä käyttää pitkäkuituista sellua siihen) . Pitkää kuitua käytetään kuitenkin pääasiassa juuri pakkaustuotteiden eikä huussipaperin valmistukseen, niin ainakin olen kuullut joskus.   Sademetsien hävittäminen oli kuitenkin huono asia myös hänen mielestään.

     

     

     

     

Esillä 10 vastausta, 1,031 - 1,040 (kaikkiaan 6,476)