Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 1,071 - 1,080 (kaikkiaan 6,491)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Puuki

    Vihreässälangassa Tahvonen kertoo vertailuvuosien vv. 2000-2009 hakkuumäärän arviosta. Miksi ei tot.hakkuumäärästä ?  Nehän on tiedossa koska hakkuut ja puuston kasvu tilastoidaan joka vuosi . Siitähän se on laskettu se korkotasokin (taisi olla jotain 3,4%), kun on tiedossa mitä on hakattu ja paljonko on jäänyt puuta pystyyn ko. aikana.

    Hakkuisiin vaikuttaa kuten ed. kertoo M.Seppo pääasiassa kysyntä ja ostajien tarjoamat kantohinnat. Jotkut yksittäiset myyjät saattaa toimia korkolaskelmien avustamina ja myydä sen mukaan mutta se on vain marginaalista siihen nähden mitä markkinat vaikuttaa myyntimääriin.

    Mitenkä lienee on otettu huomioon hakkuusäästöjen lisääntyminen hiilinielutaseessa ? 10-20 vuodessa sekin on lisääntynyt melko paljon ja joka vuosi vähän lisääntyy, jos jatkuu samalla suunnalla kuin tähän asti jo 70-luvulta lähtien.   Käytännössä tuolla hiilitaseen arvonnalla halutaan vaikuttaa  uusien tehtaiden perustamishalukkuuteen (ensin mielipiteisiin), koska  puut hakataan kuitenkin muualla jos ei täällä. Joillekin se voi sopia hyvin ja hiilitasekeskustelua käytetään vain keppihevosena   Muuten tuota ei oikein voi ymmärtää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei pelkästään mielipideasia vaan kyllä EU vaatii jäsenmailtaan nuo vertailutaseen laskelmat. En tiedä laskennan tarkkoja sääntöjä eli miksi niissä ei voitu käyttää todellisia hakkuumääriä ja pinta-aloja.

    MaalaisSeppo

    EU vaatii ko laskelmia poliittiseen päätökseensä tulevaisuuden ennustamiseen. Todellisuus ei tule ko laskelmaa kuitenkaan noudattamaan. Asiantuntijat laitetaan tekemään turhaa hommaa.

    Vastaavasti kävi Durban sopimuksessa. Ratkaisevaa oli metsien pinta-ala eikä niiden puuston määrä ja kasvu.

    Puuki

    Luin tuossa TT:sta hiilen kierrosta turvemailla.    Luonnontilaisten soiden kasvihuonekaasutase riippuu mm. suotyypistä ja maantieteellisestä paikasta. Ne muodostaa  turvetta keskimäärin 210 kg/ha.   Ojitus vähentää metaanin haihtumista  soilla. Karuilla soilla ojitus keskimäärin puolittaa metaanin päästöt.   ( tupasvillan esiintyminen tosin ylläpitää metaanipäästöjä myös ojituksen jälkeen) .  Märkä, runsasravinteinen ojitettu suo voi olla jopa metaaninielu .  Jos tuommonen suo ennallistetaan , niin metaania alkaa haihtua. Turpeen kerrostuminenkin  loppuu aikanaan vaikka suo-ojat tukittaisiin ja aluksi turvetta   tulee lisää.  Ojien kohdilta vapautuu myös metaania mutta koska niiden pinta-ala kokonaispinta-alasta ei ole suuri, sen määrä ei ole merkittävä.   Maahengityksestä vapautuu co2:a ojituksen jälkeen mutta silti hiilen sitoutuminen on lisääntynyt etenkin E-Suomen karuhkoilla soilla. Kun puiden kasvu lasketaan kasvihuonekaasutaseeseen mukaan, niin vain harva turvemaakohde kannattaisi ennallistaa .

    Kurki

    Ne muodostaa turvetta keskimäärin 210 kg/ha.

    Ojasen mukaan luonnontilainen suo otttaa CO2 ilmasta 50-100g /m2/v. Tekee 500…1000kg/ha/v. Tuo muunnettuna turvekiloiksi pitää jakaa 3,67 kertoimella.

    Eli Ojasen mukaan 136 kg–272 kg/ha/v eli TT (mikä media lie) näyttäisi olevan Ojasen kanssa samaa mieltä.

    : Luonnontilainensuo(http://dx.doi.org/10.1191/0959683602hl522rp)−50…–100gCO2/m2/vuosi.

    https://tuhat.helsinki.fi/ws/portalfiles/portal/65329323/Akatemiaklubi_160316_Paavo_Ojanen.pdf

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vaihteeksi hiilinieluasiaa, kun kohta alkaa Suomen EU-puheenjohtajuuskausi.

    Reijo Ruokanen Ilta-Sanomissa: ”edes tutkijoilla ei ole tällä hetkellä yhtenäistä käsitystä siitä, mikä oikea hakkuumäärä ilmaston lämpenemisen, ja luonnon monimuotoisuuden mukaan on”.

    Tutkijat eivät ole kaikkitietäviä, ja kyseessä on moniulotteinen optimointiongelma: ilmasto-, monimuotoisuus- ja puuntuotantotavoitteita sekä sosiaalisia tavoitteita joudutaan sovittamaan yhteen. Joitakin määrällisiä arvioita ja raja-arvoja meillä kuitenkin on tarjolla päätöksenteon tueksi.

    Yksi hakkuumahdollisuuksin liittyvä määrällinen luku tulee EU:n vertailutasolaskelmasta, joka kertoo kuinka paljon hiiltä metsiemme tulisi ilmaston hyväksi sitoa. Toinen, pinta-alaa määrittävä luku tulee ekologeilta, jotka suosittelevat, että monimuotoisuuden säilyttämiseksi noin 10 prosenttia metsistä tulisi olla suojeltua, myös Etelä-Suomessa. Kolmas luku tulee metsäntutkijoilta, jotka osaavat laskea, kuinka paljon metsien kasvua on mahdollista vielä lisätä mm. soiden tuhkalannoituksella ja jalostetulla siemenellä. Yksi arvio on, että ainakin 150 miljoonan kuution vuotuinen kasvu olisi kohtuullisin ponnistuksin saavutettavissa. 40 miljoonan motin lisäkasvusta tehdashankkeet saisivat  25 miljoonaa, hiilinielu 10 miljoonaa mottia. Loput 5 miljoonaa olisi hukkapuuta ja luonnonpoistumaa ynnä monimuotoisuutta lisääviä säästö- ja lahopuita.

    Oikeaa hakkuumäärää ei voida täsmällisesti määrittää, mutta voidaan pyrkiä oikeaan suuntaan sekä metsien kasvun, ilmaston, monimuotoisuuden että kansantalouden näkökulmista. Jos haluaa vielä laajemman näkökulman, voi ottaa avuksi kestävän kehityksen käsitteen. Siitä kirjoittaa metsäneuvos Liisa Saarenmaa Metsälehden kolumnissaan (12/2019) mm. näin: ”… ettei kestävyyteen voida pyrkiä sellaisilla tavoilla, jotka ovat syvässä ristiriidassa yhteiskunnissa vallalla olevan perinteen ja tapojen kanssa”.

    EU-puheenjohtajakaudellaan Suomi voisi esittää, että EU:n hiilineutraaliuteen pyritään vuoteen 2050 mennessä paitsi uusiutuvilla energioilla ja energian säästötoimilla, myös laajalla metsittämisellä. Tässä Suomella on osaamista, ja toteutus voisi olla paitsi valtioiden, myös yksityisen sektorin hankkeina, rahoitus tulisi verovaroista ja päästökompensaatioista. Esitän siis eräänlaista EU:n REDD-ohjelmaa, joka ei ole kehitysmaissa toivotulla tavalla toiminut, mutta EU:ssa saattaisi toimia, kun laittomia hakkuita on minimaalisen vähän.

    rööri roope

    Ilomantsissa alkoi aktiivihiilitehtaan rakentaminen.Turve on aktiivihiilen raaka aineenakin.

    Ministeriä koetellaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ensisijaisesti turpeen energiakäyttöä on päätetty vähentää.

    Tolopainen

    Miksi alettiin keskustella hakkuiden rajoittamisesta, kun pitäis vähentää fossiilisten poltoaineiden käyttöä. Hiilineutraalia energiaa maapallolle tulee auringosta enemmän kuin tarpeeksi koko sähköntuotannon korvaamiseksi aurinkosähköllä. Miksi etelä-Eurooppa ei halua siirtyä aurinkosähköön, kun siihen olis hyvät luontaiset edellytykset. Robotit latoo nykyisin paneleita, ei niiden valmistus paljon mitään maksa ja asentajia siellä riittää. Mutta valtiot eivät anna ihmisten tuottaa paneeleilla sähköä, esim. Espanjassa se on suurimpia rikoksia mitä voi tehdä, jos siirtyy aurinkosähköön, siitä tulee valtavat sakot.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tolopainen. Linkkaapa väitteesi tueksi joku juttu. Kyllä Espanjassa ainakin lämmin vesi tuotetaan monesti aurinkokeräimillä, joskus myös uima-altaaseen.

Esillä 10 vastausta, 1,071 - 1,080 (kaikkiaan 6,491)