Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 2,331 - 2,340 (kaikkiaan 6,488)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Palataanpas hiilinieluun. WWF: ”puun hankinnan aiheuttama hiilinielutappio metsissä näyttäisi olevan suurempi kuin mitä uusiutumattomien materiaalien korvaamisesta saatu ilmastohyöty on.” Kun tällaisia mielipiteitä esittää, olisi syytä liittää lausumaan myös viittaukset ao. tutkimuksiin. Muuten lukijalla ei ole mahdollisuutta tutkia itse lausuman todenperäisyyttä.

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/mielipide/artikkeli-1.1284542

    Entäs ne pitkän aikavälin hiilinielutappiot, jotka tulevat siitä, että tarpeellisista harvennus- ja uudistushakkuista ei huolehdita? Onko ne huomioitu?

    Puuki

    ”puun hankinnan aiheuttama hiilinielutappio metsissä näyttäisi olevan suurempi kuin mitä uusiutumattomien materiaalien korvaamisesta saatu ilmastohyöty on.”

    Niinhän se näyttäisi, jos puuta hakattasiin niin paljon kuin tuon lauseen (alkuperäisestä asiayhteydestä erotettu) osa tutkimusraporttia kertoo.     Metlan tutkimus (viite löytyy ed. Maastullin liitteestä  *) kertoo ”havainnollisuuden vuoksi” tapauksesta joissa toisessa hakattaisiin min. määrä puuta ja toisessa max . määrä. Suhde on 44 + 18 milj m³/v (e-puuta)  /   75 + 25,5 milj m³/v .

    Silloin korvauskertoimen (=puutuotteen etu fossiilisperäisten tuotteiden päästöihin ) pitäisi olla  n. 1,8 .        Ruotsissa  puukerrostalojen käyttöaikainen korvauskerroin on muuten yli 2 . Suomessa ollaan kehityksessä sen verran jäljessä , että ei ole vielä yhtä korkea.

    Täysin irrationaalinen tilanne, että hakattasiin joka vuosi melkein koko vuosikasvu ja sitä verrataan sitten pienimpään mahdolliseen hakkuumäärään.     Siitä on WWF ja betoniteollisuus löytänyt ”porsaanreijän” kertoa kuinka hakkuut muka  heikentää hiilitasetta liiaksi.   Lisäksi puuttuu ed. kommentissa mainittujen asioiden huomioon ottaminen ja lisääntyvä puun kasvu uusissa taimikoissa, jos se vain osataan hyödyntää.

    Siitä on sitten tehty mainos  & artikkeli ja julkaistu fakenews Yleä myöten. Täydestä meni tietysti melkein kaikille , niille jotka ei jaksa /osaa tarkistaa faktoja.

    (* Korj.  Ko. viite löytyy esim. googlaamalla ” puun hankinnan hiilinielu, Metla”)

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Puuki vastauksesta. Voisit laittaa palautetta/mielipidettä asiasta MaasTulliin. FaceBook-tunnuksilla voi kommentoida suoraan juttuun.

    Karikkeista vielä. Määritelmän mukaan karikkeeseen luetaan hiilitasemalleissa kaikki hakkuutähteetkin, ei pelkästään puista varisevat lehdet ja oksat ja nopeasti kuolevat hienojuuret. Vuosittain puista ”variseva” karike eli sen vuosimuutos (litter) siirtyy laskelmissa maahan muodostaen siihen suuren kuolleen puun varaston (dead organic matter DOM, josta osa muuttuu nopeasti  hiilidioksidiksi, mutta osa jää pitkäksi aikaa hajoamatta (isot rungot, oksat, paksujuuret ja kannot).

    Maan raportoitu hiilitase riippuu mm. puuston kasvusta ja hakkuista ja siitä kuinka paljon em. varastosta vuosittain oletetaan hajoavan ja kuinka paljon jää ”säästöön” eli varastoon melko pysyväksi humuskerrokseksi.

    Lisäksi raportteja lukiessa pitää huomata että edellä metsämaa tarkoittaa maakerrosta puiden alla, mutta toisaalla raporteissa se tarkoittaa maankäyttöluokkaa metsämaa erotukseksi muista luokista kuten maatalousmaa tai rakennettu maa. Jälkimmäisessä tapauksessa metsämaa sisältää puuston ja sen kasvun.

    Puuki

    ( AJ:lle .  ) Joo. Kiitos kiitoksista.  En ole naamakirjan käyttäjä joten jääpi kommentoimatta tällä kertaa. Enkä aio liittyäkään facebook:iin sen takia.

    Tolopainen

    Suomi vois alkaa toimimaan todellisena hiilinieluna. Kun puut kaadettaisiin ne vietäisiin laivoilla Atlantille ja upotettaisiin painojen avulla syvänteisiin, se olisi todellinen hiilinielu ei tällainen kuviteltu nielu.

    Valitettavasti ongelmat ja ratkaisut eivät ole meidän hallittavissa kuin siltä tuhannesosa prosenttin osuudella maailman päästöistä ja hiilen sidonnasta. Mangrovemetsiä tuhotaan niin suuret määrät että emme pysty edes niitä korvaamaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tässä vielä aiheeseen liittyvä juttu. Siinä myönnetään kyllä että metsätalouden ilmastovaikutukset ovat varsin erilaiset lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Ja lopuksi kehotus: ”On etsittävä keinoja tuottaa puuraaka-ainetta biotalouden tarpeisiin niin, että metsien hiilinielu pienenee mahdollisimman vähän ja pitkäikäisten puutuotteiden hiilivarasto kasvaa mahdollisimman paljon, ja on kehitettävä tuotteita ja etsittävä käyttötarkoituksia, joissa biotalouden tuotteet korvaavat ja vähentävät päästöjä muista tuotteista mahdollisimman tehokkaasti.”

    http://www.metla.fi/aikakauskirja/full/ff16/ff162125.pdf

    Scientist Scientist

    WWF:llä on muutenkin ollut kummallisia kantoja mm. ydinvoimaan. Vastustaa sitä, vaikka tässä tilanteessa kiistattomia hyötyjä ilmaston kannalta. Rohwederkin lentelee ympärimaailmaa (muistaakseni 12 lentomatkaa 2018). On kuulemma välttämätöntä. Ei kannata tukea tällaista järjestöä.

    Tolopainen

    Ihmisillä on halu isotella toimiensa vaikutusta. Luonnon hiilikierto on kuitenkin about 98% ja ihmisen toiminta 2%. Maapallon merissä on 50 kertaa enemmän hiilidioksidia kuin ilmakehässä ja meriin suurin osa hiilestä on mennyt ja menee, mitä ylimääräistä ilmakehään tulee vielä ainakin seuraavat 100v.

    Tämä nykyinen maailma on kovin epäuskottava, eräältä suurvallan johtajalta on sekavuuden takia poistettu twittertili, mutta ei ydinaseiden laukaisuun tarvittavan koodin käyttöoikeutta. Näin ne asiat ovat muuttuneet, ydinsotaa ei pelätä mutta se on vaarallista jos joku kirjoittaa jotain sopimatonta. Myöskin saunan lämmitys puulla on hyvin vaarallista.

    Timppa

    Luin tuota Metlan juttua niin, että metsien ilmastovaikutusta on entisestään parannettava.  Ainakin itse ymmärtäisin tavoitteeseen päästävän niin, että metsistä pitää saada puuta pysyvään käyttöön entistä enemmän ja että metsien kasvua on lisättävä.  Näihin on jo nyt olemassa hyviä keinoja kuten tiedämme.

    hemputtaja

    Kai se maailma oli ennenkin täynnä uskomattomuuksia, mutta tiedotusvälineitä oli vähemmän ja levottomat eivät päässeet niitä ”saastuttamaan”.

    Lisäänpä hiukan tuohon hiilien määrä juttuun. Meikäläistä viisaammat ovat jo kauan kertoneet, että ensin merivesi (ja muutkin vedet) lämpenee. Lämpenevään veteen hiilidioksidi ei enää ”mahdu” – ja kas – palaa ilmakehään. Taisi olla joku Henryn lakia eli vanha fysiikan totuus takana.

    Meitä on taidettu pissiä silmään, jos tuo väite on totta. Hiilidioksidi ei lämmitä, ensin lämpenee ja sitten lisääntyy hiili ilmakehässä. Ei se tietenkään poista sitä totuutta, että saasteita alkaa kehässä olla ihan riittävästi.

    Hävyttömänä aion edelleen saunan lämmittää puullakin.

Esillä 10 vastausta, 2,331 - 2,340 (kaikkiaan 6,488)