Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,241 - 3,250 (kaikkiaan 6,476)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Per Ä Reikäs

    Näitä tuulivoima”puistoja” köyhät kunnat innolla perustelemassa erämaa korpiin, kaatavat lopullisesti aika paljon hiiliniulu metsiä, jo sinänsä, saati vaativien voimavirta linja verkkoineen. Rannikko alueille sopisivat paremmin, siellähän ne käyttäjätkin on.

    Metsuri motokuski

    No milläs se sähkö sitten pitäisi tuottaa ? Ydinvoimalla ?

    Panu Panu

    Ydinvoima on hyvä.

    Metsuri motokuski

    Sekin käy  mutta tuuli myllytkin kelpaa

    Marjametsä

    Lisää ydinvoimaa, tietysti muutama saattaa paukahtaa ja henkiä lähtee. Mutta niin lähtee nykymenollakin jos ja kun jo nyt kuivat alueet tulevat täysin elinkelvottomiksi. Ja kaikki afrikkalaiset eivät mahdu Suomeen.

    Per Ä Reikäs

    Sopii maksaa hintansa takaisin

    https://yle.fi/uutiset/3-6943607

    Luulen, jotta omavaroiksi virtaa riittää, toki myydään halvalla Eurooppaan ylijäämää, ”vihreänä virtana” ???

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kurjen lisäksi myös ETLA on huomannut että puissa on rungon lisäksi oksat ja juuret. Mutta ETLAn johtopäätöksistä yksi on virheellinen: siirtyminen jatkuvaan kasvatukseen ei lisää metsien hiilinielua, vaan alentaa sitä.

    Lisäkommentti.

    Jos meidän metsiä aletaan laajasti käyttää päästökaupassa, menetetään hakkuiden tuoma arvonlisä kansantaloudessa. Metsäklusteri kokonaisuudessaan tuottaa ainakin neljänneksen, ehkä enemmänkin, vuotuisesta BKT:stä. Miten paikattaisiin vaje työllisyydessä ja verotuloissa?

    Jos ajattelee, että metsiä on käytetty vain talouden ehdoilla, kannattaa tutustua metsäsertifiointiin. Jos kuvittelee että metsiä ei suojella, ilahtunee siitä Luonnonvarakeskuksen arviosta, että lähes neljännes metsäalastamme on jo eriasteisten hakkuurajoitusten piirissä. Ala on myös koko ajan kasvamassa, kun metsänomistajien arvot muuttuvat ja painottavat jatkuvasti enemmän muita kuin puuntuotannollisia hyötyjä.

    http://www.hs.fi/talous/art-2000008134644.html

     

    mehtäukko

    Mikä hiton asiantunja-elin on tämä etla orastynkkysineen ja käteisineen?

    Puuki

    Mitenkähän Etlassa on päästy tähän johtopäätökseen : ”Puukuution hakkuu vähentää hiiltä n. 200 kg/kuutio ja  maaperän hiilivaraston vuotuista kehitystä  350-400 kg . Ja vaikka koko hakattu puumäärä saataisiin pitkäaik. varastoksi, niin silti se vastaisi vain n. 1/2 osaa maaperän  vähenevästä hiilivarastosta.”

    Olisi ehkä kannattanut tutkia tarkemmin.  Maaperän hiilivarasto köyhtyy vain väliaikasesti hakkuun jälkeen (erään tutkim. mukaan ei ollenkaan) . Sen muutaman vuoden aukkona olon jälkeen alkaa metsässä   yleensä uusi puunkasvu, muun aluskasvillisuuden kasvun ohella, parantua ja nopeutua vuosi vuodelta. Paitsi jos jätetään reheväpohjainen aukko itsekseen taimettumaan, sitä ei tapahdu (vrt jk:n pienaukotus) .     Tuon tietää jopa tutkimattakin mutta miten se lopputulos saadaan ihan erilaiseksi tutkimalla ??

    Puiden paksujuuret ja kannot lahoaa hitaasti; ehtii uusi puusukupolvi kasvaa jo paljon ennenkuin ne on lahonneet.   Hakkuutähteet ja hienojuuret lahoaa vähän nopeammin mutta myös niiden lahoaminen ehtii auttaa uutta kasvua.  Karikkeen hiilestä osa haihtuu CO2:na taivaalle, osa jää maaperään hiilivarastoksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Niinpä. Jos runkopuuta hakataan se 200 kg, lähes saman verran hiiltä jäi latvuksina ja juurina metsän hiilivarastoon, josta se ajastaan hajoaa. Tuossa ehkä tarkoitetaan sitä että jos hakattu puu jäisikin kasvamaan, se lisäisi metsän hiilivarastoa koko vuotuisen kasvun (elävän biomassan) määrällään, ja lisäksi karikkeillaan.

Esillä 10 vastausta, 3,241 - 3,250 (kaikkiaan 6,476)