Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,561 - 3,570 (kaikkiaan 6,478)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tolopainen

    Ehkä näillä ilmastoasioilla on nyt hyvin vähän merkitystä Euroopassa. Venäjä on kohta miehittänyt Valko-Venäjän ja uhkaa ydinohjuksilla koko Eurooppaa. Nyt ei tarvita niitä ympyriäisiä kiviä polunvarsille. Pitää laittaa rautaa rajalle.

    Perko

    Tolopainen  oletko lukenut?      Walker, Jonathan; Churchillin kolmas maailmansota,  Jos  et niin hae kirjastosta.  Sopii jälleen aikaamme.   Hyvä kirja  heille joita venäjän huijaus kiinnostaa.  Sitten kun tosi ”hakkuu” alkaa on hiiltä riittävästi!

    Timppa

    Tässä meikäläisen tämänaamuinen kommentti Hesariin:

    Metsähän on fotosynteesin ansiosta ihmeellinen aurinkovoimala. Ei tarvita mitään rakennelmia, mallia maisemaa pilaavat tuulivoimalat. Ei leveitä johtokatuja. Ei valtavia akustoja varastoimaan energiaa tuulettomiksi päiviksi. Päin vastoin. Voimme ihastella kauniita ja hyvinvoivia metsiämme, joissa energia varastoituu puuhun, jota voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan. Täysin käsittämätöntä, ettei tätä ilmaista luonnonvoimaa haluta hyödyntää täysimääräisesti.

    Tietysti viisainta on hyödyntää puun aineosat mahdollisimman suurta lisäarvoa tuottaen. Kerätätä selluprosessissa saatava energia sähkön tuotantoon kuten tapahtuukin. Säästytään tuulimyllyiltä ja saadaan tasaista tuulista riippumatonta sähköenergiaa. Samoin saadaan jostain sivutuotteesta liikennepolttoainetta. Ei pidä polttaa neitseellistä kuitua vaan tehdä siitä ensin nestepakkaus Tästä sitten pahvilaatikko ja lopulta polttaa jäte. Metsätaloudessa syntyy myös sellaista jätettä kuin latvusmassa, kuori ja sahanpuru, joista nykytekniikalla ei voi valmistaa sellua. Näistä saadaan sitten energiaa eri muodoissa. Lämpönä, sähkönä, polttoaineina.

    Mutta on selvä ongelma. Jos kuitupulla ei ole riittävästi kysyntää,, niin metsiä jää harventamatta. Silloin osa puustosta tuhoutuu ja alkaa tuottaa hiilidioksidia, kun sen sen olisi ensin pitänyt tuottaa meille energiaa ja monia tarpeellisia hyödykkeitä. Kun metsiä jää harventamatta, niin ne siis järeytyvät hitaasti. Emme tällöin pysty poistamaan ilmasta suurinta mahdollista hiilidioksidimäärää säilömällä sitä pysyviin rakenteisiin. Emme myöskään saa järeiden päätehakkuumetsien latvusmassaa käytettäväksi suoraan energiatuotantoon.
    Jos siis huolehdittaisiin metsän kasvusta opimaalisesti ja maassamme olisi riittävästi sellutehtaita, niin kaikki ilmastotavoitteemme tulisivat hoidettua kerralla. Ja kuten tässäkin keskustelussa on moneen kertaan tullut todettua, niin kyllä metsiämme on suojeltu riittävästi.

    suorittava porras suorittava porras

    Laatutavaraa Timpalta jälleen kerran. Kiitos siitä!

    Nostokoukku

    Aurinkovoiman ongelma on se, että energian lähdettä ei ole vielä kukaan pystynyt ominaan. Atomivoimala, öljylähteen tai kivihiilikentän omistaa aina joku, ja sieltä alkaa useiden välistävetäjien ketju. Aurinkoa ei omista vielä kukaan. Tällöin Konsta Pylkkäsen sanoin välikäsien ketju jää huomattavasti lyhyemmäksi. Öljy on vielä niin suuri talous- ja sotilaspoliittinen mahti, että kilpailevat energiat estetään mm. materiaalien hinnoittelulla kehittymästä merkittäväksi vaihtoehdoksi.

    Puuki

    Hiili ei loppujen lopuksi ole mikään ongelma ilmaston muutoksen kannaltakaan.  Ainakin siitä päätellen , että maakaasukin on saamassa taksonomian päättäjiltä hyväksynnän.   Uusiutuvan puun käyttö on paha asia mutta fossiilisen maakaasun aiheuttamat päästöt ei haittaa.     Ei öljyn poraus ja käyttö   varmaan sekään mikään ongelma ole  niin kauan kuin öljyä riittää porattavaksi.  Samalla poltellaan maakaasua suoraan ilmaan lisäämään hiilipäästöjä mutta kestävän kehityksen metsäthän sen ylimääräisen hiilen sitoo varmaan kuitenkin –  jos on taksonomian periaatteiden  mukaisesti hoidettua metsää, siis semmoista joka on joidenkin mielestä sopivaa taksonomian periaatteisiin . Hiilitaseen kannaltahan se ei tunnetusti ole parasta mahdollista mutta koska on lopattu siten niin se on sitten  olevinaan sitä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puukia kompaten. Istuttakaa lisää metsää pitkin ja poikin Eurooppaa ja sitokaa omat päästönne. Perustakaa lisää suojelualueita. Suomi ja Ruotsi ovat tehneet paljon enemmän kuin oman osansa sekä päästöjen että biodiversiteetin suhteen.

    Kurki

    linkki:  https://arvometsa.fi/metsat-ja-ilmastonmuutos/#comment-195

    Arvometsän tässäkään blogissa ei ole oikein vilkasta keskustelua. Eikä kommentteja ole hyväksytty.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Itse havahduin Venäjän ja Kanadan huonoihin hiilinieluihin jotakuinkin 20 vuotta sitten kun olin edesmenneessä Metlassa töissä kasvihuonekaasujen inventaariossa. Metsätuhot syövät suuren osan hiilinieluista. Niiden raportoinnissa on vähän samantyyppinen logiikka kuin meidän ojittamattomissa soissa: kun nuo alueet eivät ole hoidettuja vaan luonnontilaisia, niiden nieluja ja päästöjä ei tarvitse huomioida. Ehkä huomioivat metsänielut mutta ei metsätuhojen päästöjä.

    Juha Aaltoila summaa FaceBookissa näin.

    ”Tehokas metsätalous sitoo parhaiten hiiltä puuhun, ilmenee tutkimuksesta, johon osallistui 25 tiedeihmistä 6 eri maasta. Avohakkuilla ja viljelyillä mallia Norja-Ruotsi-Suomi puustoon sitoutunut hiilivarasto kasvoi 35% jaksolla 1990-2017, kun taas Venäjän, Alaskan ja Kanadan metsissä hiilen määrä väheni jossain prosentin pari, toisaalla lisääntyi rahtusen.

    Tuo pohjoisen havumetsävyöhykkeen alue edustaa 30%:a maapallon metsäalasta, 10% maa-alasta. Ruotsissa esimerkiksi palaa vuosittain vain 0,01 %:a maan metsistä, kun taas Venäjällä, Alaskassa ja Kanadassa määrä on 50-60 -kertainen eli 0,5-0,6%:a metsäalasta vuosittain.

    Pohjoismaisen metsätalouden avohakkuu-viljely-taimikonhoito-harvennushakkuut -työketjussa metsämaan hiilivarasto kasvoi 2 kertaa nopeammin kuin Venäjän ja Amerikan mantereen pohjoisosien puulouhoksilla.”

    http://www.slu.se/en/ew-news/2022/1/greater-climate-benefit-in-the-parts-of-the-northern-coniferous-forest-belt-where-the-forest-is-managed/

    Puuki

    Hoidettujen metsien kasvu ja hiilinielu on lisääntynyt melko paljon jo 70-luvulta lähtien.  Mm. sopiva maankäsittely yhdistettynä metsänviljelyyn on lisännyt kasvua vähintään 30 % aikaisemmin arvioituun.  Omakohtaisen kokemuksen mukaan   tilan metsäsuunnitelmien ja puun korjuumäärien suhteen on keskimääräinen ha-puusto lissääntynyt vaikka puuta on hakattu vähän yli alkuperäisen kestävän hakkuusuunnitteen 80-luvun loppupuolelta lähtien.

    Se on  ”selvää pässinlihaa”, että hiilivarastot tukkipuuhun ja myös pystypuustoon lisääntyy sitä paremmin mitä paremmin metsiä hoidetaan.   Maaperän hiilivaraston lisääntyminenkin riippuu suurimmaksi osaksi metsän kasvusta; sitä enemmän kertyy hiiltä mitä parempi on vuosikasvu.  Avohakkuuvaiheen maaperäpäästöt on pieniä, jos niitä yleensä tulee siinä vaiheessa lisää.  Lisääntyvä kasvillisuuus kompensoi alun (mahdolliset) muutaman vuoden päästöt nopeasti ja kiertoajan puun lisäkasvu kompensoi sen moininkertaisesti hoidetuissa metsissä.

    Hoitamattomien metsien ongelma hiilitaseen kannalta on th;n- & harvennusten tekemättömyys ja viljelyn puuttuminen miltei kokonaan.  Ne vähentää lopulta metsän kok.kasvua ja lisää bioottisia ja abioottisia tuhoja.

Esillä 10 vastausta, 3,561 - 3,570 (kaikkiaan 6,478)