Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Viewing 10 replies - 3,681 through 3,690 (of 6,495 total)
  • Metsien hiilinielu

    Tagged: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Tähän tapaan puuta käytetään eri tarkoituksiin: massateollisuuteen menee enemmän kuutioita kuin mekaaniselle puolelle. Jälkimmäistä kasvattamalla nousisivat puutuotteiden hiilivarastot.

    https://www.luke.fi/fi/uutiset/raakapuuta-kaytettiin-78-miljoonaa-kuutiometria-vuonna-2020-metsahakkeen-merkitys-kasvoi

    Tomperi

    Onko sellu ja kartonki myös tonneina?

     

    Tomperi

    ”Hyvin karkeasti noin puolet metsäteollisuuden neitseellistä ensikuitua käyttävästä tuotannosta tonneina saattaisi olla havusahatavaraa ja toinen puoli kuitupohjaisia tuotteita eli sellua ja kartonkia.”

     

    Entä energiantuotyantoon menneet jakeet miten ne arssinoidaan?

     

    Timppa

    Kannattaa muistaa, että lämmitystäkin tarvitaan.  Paperia ja kartonkia kierrätetään aikansa kunnes ne päätyvät jätteenpolttolaitoksille energiaksi.  Mitä sitten viemärivedessä  olevalle hiilelle tapahtuu?   Osa päätynee meriveteen ja jää sinne.  Osasta tulee puhdistamolietettä, josta saatanee biokaasua, jota sitäkin tarvitaan.

    Olisi mukava, jos joku tekisi kaavion suomalaisen talousmetsän todellisesta hiilensidonnasta.  Siis siitä minne kaikkiin paikkoihin  fotosynteesin avulla ilmakehästä kerättyä hiiltä päätyy.

    Puuki

    Esim. pakkauskartonki on hyvä tuote sen vuoksi, että sitä voidaan kierrättää n. 7 x ennen energiakäyttöä. Muovin korvaajaksi ihan huippuhyvä vaihtoehto.

    Scientist

    Tässä  käytetyssä 78 milj kuutiossahan on mukana 10 mij kuutiota tuontipuuta, lähinnä Venäjältä. Se on ollut lähinnä koivukuitupuuta selluteollisuudelle sekä haketta lämmitykseen. Nyt se on loppu , tuontipuuta saatavissa vain ehkä Ruotsista ja Baltian maista.

    Visakallo

    Taitaa paperin teko taas Suomessa vähentyä, kun Paperiliitto ja UPM eivät ole sopineet seuraavia tapaamisaikoja painopapereiden osalta. Erikoispaperin, tarrojen ja biopolttoaineiden sovittelu jatkuu. SE jo tiedottikin paperin osalta omista ratkaisuistaan.

    A.Jalkanen

    Tomperi, tutki ne linkit niin saat vastaukset.

    Tomperi

    Puuki, mistä on tuo tieto peräisin että seitsemänkertaa kestää kierrättää?  Vahvasti epäilen kyllä.

    Tomperi

    Vastaukset löytyi, runkopuuta hakattiin noin 11 miljoonaa kuutiota polttoon, 65 miljoonaa teollisuuden tarpeisiin yhteensä josta 35 miljoonaa kuutiota kuitupuuta elikkä vajaat puolet tukkipuuta.  Kun tätä ns tukkipuuta sahataan ja jalostetaan siitä menee suurin osa muuhun käyttöön selluksi ja polttoon, sitten valta osa tai suuri osa menee kertaluontaiseen käyttöön niin vähän siitä puusta loppujen lopuksi on muussa muodossa kuin hiilidioksina viiden viiva kymmenen vuoden kuluttua. Olin aikoinani tilaisuudessa seurata rakentamistoimintaa Portugalissa, siellä kaikki puutavara kierrätettiin, tellinki ja sementin leviämisen estävät lautarakenteet, ja moneen kertaan.  Siihen samaan menetelmään raknetamisessa että kaikki rakentamisessa käytettävä puutavara törmäsin  koulumatkoilla Suomessa  -60 luvulla.   Jotta kyllä se hiilinielu on pieni siltä osin suomessa pieni verrattuna hakattuun puumäärään Suomessa,  muutama hirsirakenteinen kirkkorakennus ei totuutta muuksi muuta. Tommossiin lukkuihin törmäsin.

Viewing 10 replies - 3,681 through 3,690 (of 6,495 total)