Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,691 - 3,700 (kaikkiaan 6,491)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kurki

    https://www.luke.fi/fi/uutiset/hakkuiden-kokonaismaara-painui-alle-70-miljoonan-kuutiometrin-vuonna-2020

    Tässä Suomen metsien poistuma ja kasvu 2020.

    Runkopuuhakkuusäästö 24 milj.m3.

    aegolius

    https://www.procarton.com/recyclability-of-cartonboard-and-cartons-25-loops-study

    Aina tietysti kannattaa suhtautua kriittisesti kaikkeen tietoon, mutta onnistuuko se, jos ensimmäistäkään ei halua löytää… 🤔

    Uuden tutkimuksen mukaan kartonkia voidaankin kierrättää paino- ja pakkausmateriaalina paljon pidempään kuin on uskottu. Itävallan Grazin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että kartonkia voidaan kierrättää ainakin 25 kertaa ilman että kuidun mekaaniset ominaisuudet heikkenevät. Tämä tekee materiaalista entistäkin paremman materiaalin ympäristön kannalta.

    Tutkimus tehtiin vuonna 2021 Grazin teknillisessä yliopistossa. Tutkimuksessa kierrätettiin taivekartonkia (folding cartonboard) uudestaan ja uudestaan sen selvittämiseksi, miten kierrätys vaikuttaa materiaalin lujuuteen ja iskunkestävyyteen. Tutkimuksen mukaan mitään negatiivista vaikutusta ei näkynyt kartongin mekaanisissa ominaisuuksissa, eikä myöskään kuidun paisumiskapasiteetissa.

    – Tutkimustulokset kumoavat selkeästi yleisen myytin, että kuitupohjaisia pakkauksia voidaan kierrättää vain 4–7 kertaa ennen kuin niiden ominaisuudet heikkenevät. Tutkimus osoittaa, että paperi- ja kartonkikuidut ovat paljon kestävämpiä kuin mitä on luultu, sanoo Winfried Muehling, Pro Carton -järjestön johtaja.”

    Puuki

    Kannatti eppäillä, kun 7 x olisikin ollut ihan liian pieni arvio kierrätyskertojen mahdollisuudesta.  Mutta Suomessa SE:lla esim. ihan tavallinen  käyttökertojan lukumäärä. Joskushan se kartonki menee liian aikaisin energiaksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vuotuinen puutuotteiden hiilinielu löytyy myös kasvihuonekaasujen inventaarion raporteista. Mitä suuremmat vuotuiset hakkuut, sitä suurempi on vuotuinen sitoutuminen puutuotteisiin. Osuutta kasvattaa nyt tasaisesti puurakentamisen yleistyminen.

    aegolius

    Selluteollisuuden dissaaminen sellun lopputuotteiden lyhyen hiilivaraston avulla on kovasti trendikästä. Se on hyvin ymmärrettävää Pukkalan tapaisten taloudellista hyötyä tavoittelevien jk-lobbareiden taholta ja se sopii myös puhtaan jk-ideologian omaaville (esim. Lähde). Monet poliitikotkin menevät tähän, koska populismi ja uskovat kannattajiensa olevan tätä mieltä. Mitään järkeä tässä ei kuitenkaan ole. Mihin ihmeeseen tuhannet verkkokaupat pakkaisivat sohvalla löhöävien asiakkaidensa ostokset, paitsi kartonkiin.

    Jatkuva kasvatus on vahvasti ideologiassaan luomun tiellä. Luovutaan vapaaehtoisesti parhaasta tehokkuudesta ja vähennetään tuotettavaa määrää. Viis siitä, että tuotteet olisivat maapallolla hyvin kysyttyjä, monesti välttämättömiä ja monet korvaisivat fossiilisia vaihtoehtoja. Olisi yksilölle helpompaa vaan antaa risukkojen olla rauhassa, lisätä muovipakkauksien käyttöä, muuttaa kivitaloon ja ostaa sähköauto.

    Itse aion pitää metsäni hyvässä kasvussa ja tuottaa raaka-ainetta hieman yksinkertaisten sekä taloihin että kartonkiin. Aion myös jatkossa toimia ”toimitussihteerinä” sekä laskuvirheille, virheellisille alkuoletuksille, unohdetuille lisäriskeille ja kustannuksille ja muullekin tarkoitushakuisuudelle. Perustellut mielipiteet ovat erittäin tervetulleita! Suosittelen tekemään omat läksyt ihan perusasioiden kanssa – tai ottamaan vähän eri asenteen kuin täällä eräät tapaukset.

    Tomperi

    Miten kartongin kierrätettävyyteen vaikuttaa se lajiteltavuus, osa on puhdasta kartonkia, osaan on enemmän tai vähemmän lisätty muovia?  Kuten esimerkiksi maitotölkkeihin.  Entä miten kartongin uusiokäyttöön vaikuttaa se että jos kartongista joudutaan poistamaan musteet yms töhryt, kuinka hyvin se kestää sitä?  eikä se muuten tuo kierrätys ole realistinen vaihtoehto, jos kartonki tuotetaan suomessa ja käytetään Intiassa tai Kiinassa nyt tqhtoo olla että kotiutuuko se suomessa valmistettu uusiokäyttöön vai polttaavatko sen ….

    Timppa

    On tietysti selvää, että osa puun hiilestä päätyy takaisin taivaalle.  Mutta kuten tuolla aiemmin kirjoitin, niin se on tuottanut energiaa.  Ja varsin vaikea olisi  ilman sitä  Suomessa pärjätä.

    Onhan tietysti muitakin energiavaihtoehtoja fossiilisella puolella.  Eikä sähkökään kaikkeen riitä.  Tai saataisiin hakata metsät tuulipuiston ja sähkölinjojen alta.  Välillä voisi olla kylmä kuitenkin.

    Metsä on vesivoiman ohella kuitenkin kaikkein hienoin tapa tuottaa energiaa.  Tuotanto hoituu automaattisesti fotosynteesin avulla ilmaisista raaka-aineista.  Metsäenergiaa on helppo siirtää ja varastoida.

    Kurki

    Vuotuinen puutuotteiden hiilinielu löytyy myös kasvihuonekaasujen inventaarion raporteista.

    Mitä mieltä ollaan kuinka puutuoteiden hiilinielu pitäisi laskea?

    Puutuotteiden puoliintumisaika muistaakseni oli 35 vuotta eli nyt puutavaraan sitoutunut 5 Mtn hiilidioksidi palautuisi 70 vuoden päästä täysimääräisenä takaisin ilmakehään.

    Puutuotteiden hiilivarastoa olisi  70*5/2= 175 MCO2-tn, jos vuotuinen CO2-sidonta niihin olisi 5 Mtn/v.

    Vuonna 2020 puutuotteiden nielu on ollut -3,4 Mtn. Olisiko se laskettu niin että vuonna 2020 puuteisiin sitoutui hiilidioksidia  esim. -6,4 Mtn ja siitä vähenentään 70 vuoden takainen vuoden 1950 puutuotteisiin sitoutunut hiilidioksidi + 3 Mtn. Näin laskien puutuotteista voisi olla pääästökin, jos se 70 vuoden takainen sitoutuminen oli suurempi kuin viimeksi sitoutunut.

    Tämähän olisi sama kuin jos puuteiden sitoma CO2 katsottaisiin palautuvan ilmakehään vuoden sisällä aivan kuten poltossa.

    Pitäiskö tuosta varastosta laskea nielua jotenkin esim. jakamalla se 70 = 175/70= -2,5 Mtn/v. Tämä nielu varasto jaettuna 70 vuodelle olisi laskelmassa aina mukana eli puutuotteiden nielu olisi sinä tapauksessa -2,5 Mtn/v, jos uusi nielu ja 70 vuotta vanha päästö olisivat yhtä suuret?

     

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En muista Kurki tarkemmin muuta kuin että eri puutuotteilla on eri ”puoliintumisajat”. Katso tarkemmin khk-raporteista ja jos ei sieltä selkene, kysy tekijöiltä.

    Puuki

    Melko kauan hirsiseinät ym. säilyy hiilivarastoina.  Meilläkin on 2 x siirretty aittarakennus. Tehty joskus yli 100v. sitten 1. kerran.     Jos puoliintumisajaksi lasketaan 35 v, niin siinä ajassa on sahapuiden hakkuupaikalla jo  parhaassa kasvuiässä oleva metsä yleensä.  Jos on viljelty niin kasvaa n. 10-50 % enemmän puuta kiertoaikana kuin edellinen puusukupolvi.  Ja jos on tehty puuelementeista taloja betonisten sijaan, on korvausvaikutus n. 2 x:nen eli hiilitase samoin moninkertaisesti parempi.

Esillä 10 vastausta, 3,691 - 3,700 (kaikkiaan 6,491)