Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,981 - 3,990 (kaikkiaan 4,324)
 • Metsien hiilinielu

  Merkitty: 

  Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ei edes jotenkin puuta kasvavia soita tai itsekseen ennallistuvia kannattane ennallistaa juurikin metaanipäästöjen takia. Sen sijaan suoluonnon monimuotoisuuden palauttamiseksi tai lintukosteikon luomiseksi kyllä.

  Jossain Hesarin keskustelussa väitettiin, että ennallistaminen voi lisätä marjojen tuotantoa, mutta epäilen että epävarma hanke. Asiaa kannattaisi kyllä tutkia: miten ennallistaminen tulee tehdä jos halutaan karpaloa ja lakkaa?

  Scientist Scientist

  Kun seurailee näitä kuumia ilmoja ja helleaaltoja tulee mieleen, ettei metsien hiilinielujen varaan kannata paljoa laskea ilmastonmuutoksen torjunnassa. Nyt koivut ovat alkaneet kellastua meillä, eivät toki varmaan kuole. Samoin kuusia kuivui meillä. Lisäksi metsätuholaiset yleistyvät. Kyllä kaiken a ja o on fossiilisten polttoainen käytön vähentäminen, kuten Petteri Taalas on kotostanut. Nyt luin jonkin skenaarion, jossa arvioitiin fossiilipolttoaineiden käytön lisääntyvän vielä seuraavat 10 vuotta.

  Kurki

  Hiekoivujen lehtien keltaisuus johtuu koivunruosteesta. Melkein joka kesä sitä alkaa täällä näkyä jo elokuussa niin nytkin. Tosin aika vähän tänä kesänä. Täällä on ollut kesiä, että elokussa kaikki hieskoivut olivat jo keltaisia. Vuosi 2018 oli sellaien kesä, ettei koivunruostetta ollut ollenkaan ja koivuihin tuli normaali ruska. Rauduskoivuun ruoste ei tartu.

  Pajuissa näkyy olevan myös ruostetauti.

  Kuuset ovat täällä nyt enemmän tai vähemmän keltaisia, johtuen suopursuruosteesta. Viimeksi sitä oli tähän verraten 10 vuotta sitten.

  Visakallo Visakallo

  Minä ennallistutin suon keräyttämällä siitä latvusmassat nostatamalla suuret kuusenkannot. Turvekorpi palaa siten kohti alkutilannetta, eli puutonta avosuota. Sellaisena se ei tosin ole kovinkaan kauan, vaan paikalle tulee kiivaasti uutta puustoa kasvava hiilinielu.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Mitenkäs pohjavesi reagoi Visakallon avohakatussa korvessa? Kuinka ylös nousi, pitääkö ojia kunnostaa?

  Visakallo Visakallo

  Ojille ei tarvitse nyt tehdä mitään, koska olen kunnostuttanut ne jo aiemmin.

  Scientist Scientist

  Jotenkin koivujen aikainen kellastuminen näyttää kuitenkin liittyvän kuivuuteen, koska sitä on havaittavissa kuivissa mäkipaikoissa. Ei kosteammilla mailla. Sama koskee kuusien kuivumista.

  Kurki

  Lohjan seudulla on ollut kuivaa. Täällä on satanut yli 100 mm. Muistan että kahdesti täälläkin koivut ovat kellastuneet kuivuuden vuoksi jo elokuussa.

  Täällä metsien kasvu näyttäisi olevan tänä kesänä huippuluokkaa. Johtunee lämmöstä ja sateista.

  Linkki: https://yle.fi/uutiset/3-5600968

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Suomen Luonnonsuojeluliiton kannattaisi suosia porkkanaa eikä keppiä. Nyt se siis ehdottaa että saastuttavien elinkeinojen ja kansalaisten päästöjä katettaisiin vähentämällä metsien hakkuita tai verottamalla puun käyttöä hiilinielujen vähenemisestä. Osaoptimointia tämäkin. Sillä ei ole maapallon ilmastossa kärpäsenkään merkitystä onko Suomi luokan mallioppilaana hiilineutraali vuonna 2035 vai 2050 tai koskaan.

  Ratkaisevaa ovat globaalit päästöt ja niiden kääntäminen alenevaan suuntaan. Lisäksi pitää maapalloa viherryttää. Jossain kohtaan nämä oikeaan suuntaan menevät trendit alkavat vähentää hiiltä pois ilmakehästä. Tästä Petteri Taalas ja Markku Kulmala puhuvat, kun he sanovat että ei pidä tuijottaa sokeasti vain Suomen päästöjä ja hiilinieluja.

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen
Esillä 10 vastausta, 3,981 - 3,990 (kaikkiaan 4,324)