Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,061 - 4,070 (kaikkiaan 6,450)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • MaalaisSeppo

    Vuoden-parin metsien kasvun pienen hiipumisella perusteella vedetään jo pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Melko kuivia kesiä ja runsaita käpyvuosia. Kannattaa seurata tilannetta vielä muutama vuosi.

    Aukkohakkuista kasvun hiipuminen ei johdu. Aukkohakkuitahan on tehty samaan tahtiin jo kymmeniä vuosia. Istutukset on tehty enenemässä määrin jalostetuilla taimilla. Kyllä niiden vaikutus pitäisi pisn näkyä kasvun voimistumisena.

    Kurki

    Aukkohakkuista kasvun hiipuminen ei johdu.

    Juuri näin.

    Miten metsät olisivat nyt ikääntymässä ja kasvu siitä syystä hiipumassa, kun aukkoja tehdään suhteesssa samaan tahtiin kuin kymmeniä vuosia sitten.

    Visakallo Visakallo

    Vaikka metsien kasvu olisikin hieman pienentynyt, niin entä sitten? Suomen pitää nyt vain oikeasti vähentää päästöjään, eikä vain olettaa metsien nielevän hiilet ilmaiseksi. Suomi on harjoittanut kolonialismia omassa maassaan. Sellainen ei kuulu länsimaiseen oikeuskäsitykseen.

    Visakallo Visakallo

    Toivotaan, että hiilinieluasioissakin tapahtuisi samantapainen kehitys kuin vanhojen metsien suojelussa, jossa on siirrytty Luonnonperintösäätiön myötä oikeudenmukaiseen järjestelmään pois vanhasta Stasin perintösäätiön harjoittamasta tikka-, orava- ja Natura-terrorista, jotka olivat täysin länsimaisen oikeuskäsityksen vastaisia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kun tuota YLE:n hiilinielujutun ikärakennekaaviota katsoo, niin nopeasti vaikuttava täsmätoimi olisi ensiharvennettujen suometsien tuhkalannoitus. Sillä saataisiin lisää kasvua irti varttuneista metsistä, jossa ikäluokassa on nyt suuri pinta-ala (40 – 60 v).

    Lisäksi taimikonhoidot ja harvennukset pitää tehdä niin, että metsikkö pysyy maksimaalisen kasvun uralla – harvaksi mutta ei liian harvaksi. (Lievempi harventaminen tuottaisi lisää biomassaa, mutta siihen sisältyy riski latvusten pilalle menosta.) Päätehakkuita ei myöskään pitäisi tehdä hyvin kasvavaan metsään. Metsähallituksen metsien tuloutustavoitetta ja korkovaatimusta pitäisi alentaa.

    Per Ä Reikäs

    Peltojen hiiliniulu, miksi vain metsä?

    Scientist Scientist

    Tietääkö kukaan kuinka paljon metsää tuhoutuisi uuden suunnitellun Tampere-Helsinki suurnopeusradan vuoksi. Käsittääkseni tuhansissa, koska esim. Vt3 oikaisun alle jäisi 100 ha metsää (matka noin 5 km).

    Tomperi

    Eiköhän se tutkimusten myötä valkene totuus hiilinielu asiassa, ketjun alloittajan ei tarvitse ollaan huolissaan, ei ole todellakaan mitään sosialisoitavaa.

     

    Kurki

    Tämä on raskas isku monelle.

    Istutettu avohakkuu aukko tulee hiilinieluksi jo 3 vuoden jälkeen koivulla.

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/paastolahde-ainakin-kouluikaan/#5dfaa1a5

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puukin kysymykseen mikä on metsän hiilitase. Olet aivan oikeassa, että muitakin vaikutuksia on kuin mitattavia vaikutuksia, mutta seurantaa ja raportointia voidaan rakentaa vain täsmällisesti mitattavissa olevien mittareiden varaan. Havainnoimme siis juuri nyt tällä hetkellä metsässä tapahtuvia muutoksia; emme voi ottaa huomioon historiaa emmekä tulevaisuutta. Siinä määrin kyllä huomioidaan, että puutuotteiden hiilinielussa lasketaan kuinka kauan eri tuotteet pysyvät hiilivarastossa. Metsien parantuva kasvu metsänviljelyn ansiosta näkyy taas sitten tulevissa inventoinneissa.

    Ennallistamisen mittaristoon on esitetty maan orgaanisen aineen määrää. Kuten Kari Korhonen totesi, sitä ei varmaakaan pystytä mittaamaan riittävän tarkasti joten se on huono mittari.

Esillä 10 vastausta, 4,061 - 4,070 (kaikkiaan 6,450)