Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,351 - 4,360 (kaikkiaan 6,495)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kurjelle:

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009234234.html

    Tuosta jutusta muuten ilmenee, että eri maanosien vertailussa Eurooppa pärjää yllättäen heikosti: suojelupinta-ala on kaikkein pienin. Ehkä tiuha asutus selittää tätä tulosta, mutta onhan Aasiassakin sitä porukkaa… Pohjois- ja Väli-Amerikka on toiseksi heikoin. Siis kaikkein rikkaimmat alueet ovat tuon tilaston mukaan suojelleet vähiten. Lähde: FAO.

    Kurki kysyy Ode Soininvaaran blogissa:

    ”Suomen metsien viime vuoden hakkuusäästön 11,5 milj.m3 CO2-nielu on joko 1,3*11,5= n. ‑15 Mtn tai 2,5*11,5= n. ‑29 Mtn. Kumpi se on?

    Raportointiohjeiden mukaan tehtynä: vuotuisen hakkuusäästön hiilinieluun ei voida ottaa mukaan mitään muuta kuin se mikä kunakin vuonna puista kertyy. Ei sitä mikä tulee pintakasvillisuudesta eikä sitä hiilivarastoa joka on maan alle kertynyt aikaisemmin. Jos siis ymmärrän oikein mistä puhutaan, mikä ei ole tietenkään ihan varmaa.

    Kurki

    Raportointiohjeiden mukaan tehtynä:

    Näin tietenkin on, kun on sovittu. Eihän metaanipäästöjenkään loppumista turvemaiden ojitusalueilta huomioida virallisesti missään. Kysyn tuota hiilinielun laskemista Oden plogissa pelkästeään tieteen kannalta, kun siellä näkyy olevan innokkaita asian harrastajia, mitä mieltä ovat. Tällä pastalla kun ei sellaisia ole.

    Scientist Scientist

    Twitterissä myös käyty keskustelua ja HS toimittaja Pelli myöntää  sotkeneensa hiilinielun ja hiilivaraston. Hyvä että on korjannut artikkeliaan.

    Puuta ei tietenkään kannata ensisijaisesti polttaa, mutta nyt energiatilanne on niin vakava että turha siitä on nyt nillittää. Katsotaan sitten muutaman vuoden päästä uudestaan.

    Reima Muristo

    Voin kertoa ilman asiantuntija statusta että metaanipäästöillä ei ole mitään merkitystä. Suolta aina tulee metaanipäästöjä, ojituksen myötä siirtyvät järviin aiheuttamaan sinne happikatoa.
    Joissakin ”tiede” piireissä jossa suon ojitus on oikea vastaus, on sitten keksitty metaanipäästöt yhdeksi ojitusta puoltavaksi asiaksi. Ojitus itse vapauttaa suosta päästöjä.

    Reima Muristo

    ”Puuta ei tietenkään kannata ensisijaisesti polttaa, mutta nyt energiatilanne on niin vakava että turha siitä on nyt nillittää. Katsotaan sitten muutaman vuoden päästä uudestaan.”

    Meillä markkinataloudessa puu myydään siitä eniten tarjoavalle, sitä ei mikään komitea mo:n puolesta päätä.

    Kurki

    eri maanosien vertailussa Eurooppa pärjää yllättäen heikosti

    Etelä–Amerikassa n. 30% suojeltu, mutta siellä on maailman suurimmat metsäkatoalueet Amatsonasilla ja Amatsonin alue on valtava hiilipäästö.

    Suomessa on suojeltu noin 15% (3,0 milj.ha) metsien pint-alasta n. 20 milj.ha eli Euroopassa eniten ja maailman mittapuun mukaan noin keskiarvoa. Suomen metsät ovat hiilinielu ja suojeluala on riittävä.

    https://wwf.fi/uutiset/2021/01/wwfn-raportti-maailman-arvokkaimmat-sademetsaalueet-katoavat-vauhdilla-ja-heikentavat-mennessaan-suojaa-tartuntatauteja-vastaan/

    Visakallo Visakallo

    Prisma: Kun ikirouta sulaa TV1 klo 19.00

    Arktisilla alueilla, kuten Siperiassa ja Alaskassa, on viime vuosina havaittu metaanikaasun synnyttämiä valtavia reikiä maastoissa ja maapinnan voimakkaita luhistumisia. Mistä nämä muutokset johtuvat ja mikä on ilmastonmuutoksen merkitys pohjoisille alueille?

    puutuomas

    Jos kerran ajan henki on nyt tämä hiilidioksikipäästöillä rahastus niin tottahan se on että yksityiset hiilinielut on sosialisoitu. Mitä tekee asialle, asioidemme ajajat mtk ja keskusta? Jokaiselle metsää kasvavalle hehtaarillehan pitäisi määritellä pikimmiten markkinahintainen hiilennielemis/ varastointi korvaus. Tänäpäivänä vähänkään valistuneemmat yritykset pitävät varastot minimissään koska varastointi on todella kallista.

    puutuomas

    Eiköhän viimeinkin kepu-mtk.lle ole mennyt jakeluun että Venäläisten kanssa ei kannata alkaa yhteisiin bisneksiin. Toki kalliit oppirahat tulee vielä veronmaksajien kontolle. Mikäpä muukaan mo.n asiaa sitten ajaisi? Tietäiskö R.Muristo paremman puolueen/ järjestön?

    Scientist Scientist

    EU on hiilinieluvaateen 13.8 milj. tonnia asettanut ja tavallaan sosialisoinut sen käyttöönsä kuten prof. Esa Vakkilainenkin on todennut. Jos ei toteudu  tulee sakkoja. Kolmelle EU maalle sellaista ei ole oikeastaan asetettu ollenkaan, kun on hyväksytty negatiivinen tavoite. Hiilensidonnalle pitäisi luoda kunnon säädellyt markkinat.

Esillä 10 vastausta, 4,351 - 4,360 (kaikkiaan 6,495)