Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,781 - 4,790 (kaikkiaan 6,478)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Näin se on Scientist. Ilmeisesti metaanin huomioiminen on nyt sillä tasolla, että raportoidaan ja lasketaan vain havaitut päästöt. Ilmastomalleissa se varmaan pitäisi jotenkin fiksummin huomioida?

    Vastasinkin Soininvaaran blogiin että hyvä tarkennus, jos pitää paikkansa tuo, että vuo ilmakehään on yhtä suuri kuin sen hajoaminen. Jos konsentraatio kasvaa, silloin vuo on oletettavasti suurempi kuin hajoaminen. Mutta tämä vuo ei välttämättä tulekaan luonnontilaisilta soilta.

    Metaania puretaan lisää ilmakehään, jos soita laajemmin ennallistetaan. Ja vielä siinä aikaikkunassa jossa ilmaston muutosta pitäisi torjua.

    Tomperi

    Miksi se metaani on niin vaikea nähdä mitata sateliitista käsin?  Löysihän ne joku aika sitten kiinasta tehtaan joka käytti vääränlaista kiellettyä ainetta jäähdytyslaitteisiin… sitä vissiin on niin paljon ettei päästölähteet erotu?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä metaani lehtitietojen mukaan näkyy satelliittihavainnoissa, jos lähde on pistemäinen kuten maatila tai vuotava maakaasuputki. Soiden hajapäästöt pitää mitata kaasuanalysaattorilla. Mittaaminen ei varmaan ole tässä se polttavin ongelma, vaan se miten määritellään metaanin vaikutus ilmastonmuutokseen; miten se ilmaistaan yhteismitallisesti muiden päästöjen kuten typpioksiduulin tai hiilidioksidin kanssa. Metaanille on eri kertoimet riippuen siitä kuinka pitkää aikajanaa tarkastellaan.

    Scientist Scientist

    Kyllä metaanin mittaus onnistuu monella tavoin. Ongelma on että päästöt ovat niin riippuvaisia olosuhteista ja säästä. Lämpötila, tuulensuunta ja voimakkuus  kosteusolosuhteet jne vaikuttavat. Parhaiten pystytään mittaamaan  mikrometeorologisilla menetelmillä jossa samassa sääasema ja IR-mittaus säteellä. Kammiomittausten edustavuus on sekä pinta-alallisesti että ajallisesti yleensä surkea. Itse olen mittaillut metaania kaatopaikoilta ja sekin on vaikeaa. Muutamaan mittauspisteeseen ei voi luottaa  kun vaihtelu kertaluokkaa 1000.

    Timppa

    Kannattaa kuitenkin muistaa perusasia.  Talousmetsien tarkoitus on tuottaa raaka-ainetta erilaisiin hyödykkeisiin.  Samalla ne korvaavat fossiilipohjaisia hyödykkeitä.

    Päästöjen aiheuttajien on kerättävä omat päästönsä.  Talousmetsät eivät ole sitä varten.  Miten tuo päästöjen kerääminen sitten tapahtuu on saastuttajan selvitettävä.  Piipun päästä vai kasvattamalla metsiä sinne, missä niitä ei ole.  Se ei ole metsänomistan vastuulla.

    Tietenkin metsiä on käsiteltävä niin, ettei niistäkin  tule päästölähdettä, mikä tapahtuisi, jos esimerkiksi rakennettaisiin joku ”tunnin rata”.

    Nostokoukku

    Kyllä metaania voi satelliiteista mitata. Olihan joku aika sitten lehdessä kartta missä pahimmat metaanilähteet näkyivät synkän violettia alueina. Ovat vain sen kokoluokan päästöjä, että niihin on politiikkojen mahdoton puuttua ja nykyisten syytettyjen mittakaava osoittautuu merkityksettömäksi ja toimet räpellykseksi. Metaani on luonnon oma tuote, jos sitä suosta nousee, niin se kuuluu luonnon kiertoon. Olen Timpan kanssa samaa mieltä, että luontoa on tietenkin käsiteltävä niin, että siinä olevaa metaania tai sen lisäämistä ei turhan takia tehdä. Täytyy tarkoin punnita tunnin ratojen, ulkomaisten omistamien tuulipuistojen ja ennallistamisten KOKONAISvaikutukset, ei vain takoa laput silmillä yhden asian puolesta päätä mäntyyn. Puututaan ihmisten aiheuttamiin päästöihin, piipunnokkiin, viemäreihin ja muuhun jatkuvan kasvun harhan aiheuttamiin sotkuihin.

    mehtäukko

    Uutiset ja plokit-osastolta. Tarkoittaako tuo Suomeksi sitä, että vouhkasu on ollut tyhjän päiväistä?

    ”AFRY Finlandin toteuttamassa selvityksessä on ensimmäistä kertaa laskettu Suomen viennin hiilikädenjälki eli päästövähennykset, jotka syntyvät suomalaistuotteiden viennin seurauksena kohdemarkkinoilla eri puolilla maailmaa.

    Selvityksen mukaan Suomen vientitoiminta tuottaa maailmalla päästövähennyksiä 63 miljoonan hiilidioksiditonnin verran. Näin viennin aikaansaamat päästövähennykset ylittävät Suomessa syntyvät kansalliset päästöt (49 miljoonaa hiilidioksiditonnia vuonna 2021).”

    Per Ä Reikäs

    Jokaista pidä syytellä, mutta kuitenkin tuolla etelä Euroopan päässä sopi lisätä aurinkopaneeli tekniikka, jottei meiltä vietäisi liikoja virtoja paaville

    Timppa

    Tässä kommenttini uutiset-osatossa:

    Metsän kasvatuksen perustarkoitus on kuitenkin hyödyntää fotosyntesiä ja tuottaa siis uusiutuvaa raaka-ainetta monenlaisten hyödyllisten materiaalien valmistamiseksi ja taltioida samalla auringon energiaa käytettäväksi silloin kun sitä tarvitaan. Samalla korvataan fossiilisiilia polttoaineita ja fossiilisilla tuotettuja materiaaleja.

    Hiilinielutarkastelu on aivan liian kapea-alainen.

    Harvennuksen oikea tiheys ja ajankohta on usein aika hankala tehtävä. Olen kierrellyt eri ammattilaisten kanssa arvioimassa tätä. Joskus on käynyt niin, että ollaan katsottu, ettei harvennus ole vielä ajankohtainen, mutta seuraavana vuonna todettu, että olisikin pitänyt tehdä.

    Jos harvennuksessa jätetään riittävä lukumäärä puuta vaikka pohjapinta-ala jäisikin suositusten alapuolelle, ei ole mielestäni kovin paha asia. Ne puut kasvat kuitenkin. Pahempi on, jos harvennus viivästyy ja latvus pienenee liikaa. Tämähän vaikuttaa negatiivisesti puun koko loppuiän kasvuun. Ajourat ovat se ongelma. Niitä pitäisi saada kapeammiksi.

    Meillä Suomessa on tapana, että kohkataan kerralla jostain asiasta. Nyt se on hiilinielu. Ei me voida maailmaa pelastaa on se metsiemme nielu jonkun miljoonaa m3 suurempi tai pienempi. Metsämme voimme helposti pilata huonoilla ohjeilla.

    Kaikenlaisten uhkakuvien maalailuilla vaikutetaan todella tehokkaasti metsäalan tulevaisuudenuskoon. Luulen, että Suomesta löytyy porukkaa, joka toivookin metsäalamme surkastuvan. Näille haaveille on syytä panna stoppi. Keskitytään vaan kasvattamaan metsiämme parhaalla osaamallamme tavalla. Silloin nielukin on paras mitä on mahdollista saada

     

    Puuki

    Metaanin muodostumisesta lehmien pötseissä ollaan huolissaan mutta soiden päästämä metaani (=samaa kaasua) ei ole ongelma ollenkaan.  Puoliintumisika on n. 10 v. mutta metaanin päästöt ei lopu yhteeen 10 vuoteen esim. ennallistetusta suosta.

Esillä 10 vastausta, 4,781 - 4,790 (kaikkiaan 6,478)