Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,811 - 4,820 (kaikkiaan 6,475)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tomperi

    Suomessa on alueita joilla on puu kasvanut tuhansia vuosia niinku Pisa,  minne ne kertyneet hiilet ovat valuneet vuosituhansien saatossa…. varmaan siellä parhaimmillaan on ollut satoja tuhansia kuutioita hiiltä puustossa ja sama määrä maaperässä eikä kumpanenkaan ole kerryttänyt hiiltä sen kummosemmin….

    Puuki

    Metsän hiilivarasto -ja tase. Metsäsuunnittelun laskennan periaatteet, sivu 76, Lammi Juho .

    Tomperi

    Tuon varmaan osaa arvioida A.Jalkanen.

    taitoni ei siihen yllä

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tämäkö? Mieti Puuki paljonko ja kauanko puuston pitäisi kasvaa jos sen pitäisi korvata poistunut biomassa? Uskon että 20 vuodessa kasvanut biomassa voi korvata maaperän hiilen poistuman. Sen lisäksi menee vielä muutamaan kertaa se sama aika, jotta maanpäällinen poistuma on on korvautunut.

    Jos runkopuun biomassaa poistuu vaikka 600 m3 kuten Visakallon kuusikosta, niin sen korvaaminen vie 60 vuotta keskikasvulla 10 m3/ha vuodessa. Tällaisesta kasvusta tulee helkutinmoinen määrä (400 m3) juuria ja oksia sinne maaperän hiilivarastoon jos ei korjata niitä energiaksi. Ja jos korjataan niin ne korvaavat fossiilisia polttoaineita.

    https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/331564/Lammi_Juho_maisterintutkielma_2021.pdf?sequence=2&isAllowed=y

    Tomperi

    Eihän uskomisella pitäisi olla sijaa metsäalalla, kaiken pitää perustua mittauksiin ja absoluuttiseen totuuteen. ”Uskon että 20 vuodessa kasvanut biomassa voi korvata maaperän hiilen poistuman. ”  Jos se korvaaminen kestäää kuusikymmentä vuotta niin onko se sen jälkeen nielu?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Joku viisas sanoi että ”tieto on hyvin perusteltu uskomus”.

    Nyt on taas Seppo Vuokon mielipiteessä semmoisia kommentteja että pää räjähtää! Esimerkiksi tämä:

    ”Puiden raivaaminen pois sillä verukkeella että saadaan tilaa uudelle kasvulle ja hiilensidonnalle toimii vain maantieteellistä osaoptimointina, ja isommassa perspektiivissä se on silkkaa itsensä huijaamista ja viherpesua.”

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009330087.html

    Puuki

    AJ.      Ei ole tuo. Kuva käppyrästä on kirjassa, ei netissä.           Kasvaahan se maaperän hiilivarastokin nopemmin kuin pelkkä kasvatettava puusto.  Avohakkuun jälkeen hiilitase romahtaa mutta vain lyhyeksi aikaa.  jalostetun alkuperän taimet muokatulla maalla kasvaa menetetyn kiinni ja ohi vauhdilla .

    Harvinaisen pöljä kommentti hesarissa. ” Toimii vain osaoptimoinnissa.. ”

    Tomperi

    ”Joku viisas sanoi että ”tieto on hyvin perusteltu uskomus”.”

    Mitä olennaista tuossa sitaatissa oli? Ei auennut.

    Tomperi

    ”Vähemmän harvennusta, enemmän hiillinieluja”

    Niin eikö se jo rtaivaussaha ole aika paha hiilinielujen pienentäjä

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    No kun Tomperi sanoit, että metsäalalla ei ole sijaa uskolle vaan tiedolle. Tietona pidämme sitä faktaa, joka on tämänhetkisten havaintojen perusteella parhaiten perusteltu. Usko tulee siis mukaan siinä mielessä, että kun asiaa tukevat havainnot ja perustelut lisääntyvät, niin uskomme sen oikeellisuuteen vahvistuu. Tässä ei siis puhuta uskosta hengellisessä mielessä.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Tietoteoria

Esillä 10 vastausta, 4,811 - 4,820 (kaikkiaan 6,475)