Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,411 - 5,420 (kaikkiaan 6,476)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tomperi

    Saksa on vuoristoisempi ja metsäisempi maa kuin Suomi.  En tiedä millaiset nielut lie heillä.

    Hämis

    Kovakasvuiset kuviot ovat alavilla mailla. Tilan läpi menee pieni joki mikä kuulemma keväisin tulvii. Liekö vesi huuhtonut   istutuksen jälkeen jo ravinteita juurillekeväisin. Mene ja tiedä.

    Itselleni laitoin pelloille 2500 tainta. Enkä riveihin. Harvennus riveistä ei ole ihan omasta mielestäni miellyttävintä…

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Nieluista yms asioista puheenollen, satuin kuulemaan joku iltapäivä aamuTV:n uusintaa. Haastateltiin Petteri Taalas nimistä hemmoa, joka kai on näissä ympäristöasioissa ihan työkseen.

    Hämmästykseni oli suuri kun kuuntelin hänen puheitaan. Esim. sanoi puolueista että kyllä kaikki ymmärtävät ilmastoasian tärkeyden, Perussuomalaiset vain vaativat keskustelua toimenpiteitten aikataulusta ja kyllähän tälläistä keskustelua pitäisikin käydä, eivät kaikki asiat ole kovinkaan kiireellisiä. Sama jatkui koko haastattelun ajan, haastattelija teki kysyksensä ituhipin kiihkeydellä ja Taalas vastaili varsin maltillisesti ja toi joka asiassa myö sen asian kääntöpuolen esille. Mm metsähakkuista ei hän ollut niin tiukasti vähentämisen kannalla, vaan otti esille myös sen että se merkitsee paljon myös taloudelliselta kannalta eri sidosryhmille ja huomautti ettei Suomessa hakkuitten vähentämiseen ole siksikään tarvetta kun täällä metsitetääm kiitettävästi. Tämän takia hän piti Suomen hakkuitten vähentämistä jopa gopaalisti turmiollisena asiana, kun puunjalosteitten tarve vain kasvaa ja silloin sitten hakkuut muualla lisääntyisivät. Nämä muut kun eivät sitten välitä eivätkä osaa metsittää, niin tulos Suomen metsien hakkuun vähentämisestä olisi miinusmerkkinen luonnolle. Suoasioissa hän toi myös vahvasti esiin luonnontilaisten ja ennallistettujen soiden isot metaanipäästöt.

    Oli kaikenkaikkiaan sellainen puheenvuoro, että häntä minä en missään tapauksessa kunnioita ”ituhippi” nimikkeellä niinkuin yleensä sanon näistä, jotka väittävät olevansa ”luonnon suojelijoita”.

    Oli 25.3 aamulla yhdeksän jälkeen. Linkki: https://areena.yle.fi/1-63224081?autoplay=true

    Terveisin Korpituvan Taneli

    Timppa

    Hesarin Kemin sellutehtaasta kertovassa jutussa on kuvio puun käytön jakautumisesta 2021.  Energiaksi päätyi 59 %, selluksi, paperiksi ja kartongiksi yhteensä 27 % ja kokopuuksi (sahatavara ja vaneri) 14 %.

    Tämä siis vuonna 2021.  Tilanne muuttui, kun Venäjän tuonti loppui, muttei luultavasti kuitenkaan oleellisesti eri käyttömuotojen välillä.   Sen sijaan tuli tarpeelliseksi korvata Venäjän tuonti.  Jos siis halutaan pitää Suomi lämpimänä ja että sähköä riittää kylminäkin päivinä, on hakattava enemmän, poltettava turvetta tai fossiilisia enemmän tai laskettava huonelämpötiloja.

    On siis haihattelua kuvitella, että metsien hiilinielua voisi kasvattaa supistamalla hakkuita.  Realistista on, että hakkuita pitäisi mieluummin lisätä.  Puun kasvun maksimihyödyntäminen on tietysti järkevää.  Varmistaa, että metsät kasvavat jatkossakin ja auttaa velkaantumisen hoidossa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    On siis haihattelua kuvitella, että metsien hiilinielua voisi kasvattaa supistamalla hakkuita.

    Lyhyellä aikavälillä pystyy, pitkällä ei. Keskustelua aiheesta HS.fi:ssä.

    Jutussa ”Mitä oikein tapahtui?”.  Avohakkuiden puolustelu hiilinieluilla on joko tietämättömyyttä tai tahallista harhaanjohtamista.

    AJ: No ei. Kyllä asiasta on ihan mittaustietoa 100 vuoden ajalta valtakunnan metsien inventoinneista. Kun metsien uudistamisessa siirryttiin 1960-luvulla käyttämään avohakkuuta, maanmuokkausta ja jalostettua siemenainesta, metsien kasvua saatiin lisättyä. Nyt jos tehdään päinvastainen muutos eli vähennetään em. toimenpiteitä, alennetaan metsien kasvua. Meillä ei ehkä olisi tähän varaa, kun on luvattu EU-pottiin jonkin verran hiilinieluja.

    Jutussa ”Vihreät haluavat vaikeuttaa avohakkuita”. Aki Ikonen: Täällä näytetään aika vapaasti lainatun tutkimusta: Landscape-variability of the carbon balance across managed boreal forests, Ruotsin Peichl.

    AJ: Ehkä otetaan vapauksia lainauksissa, mutta hiilitaseita ei kannata miettiä liikaa yhden metsikön tasolla, vaan on hyödyllisempää analysoida niitä metsäaluetasolla, lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Perusasiat pysyvät: mitä enemmän meillä on nopean kasvun vaiheessa olevia metsiä, sitä suurempaa on hiilen sidonta ja sitä pienemmät metsätuhojen riskit.

    Kiertoaikojen pidentäminen ( ikärakenteen vanhentaminen) ja jatkuvapeitteinen kasvatus kivennäismailla vähentävät metsien keskikasvua. Myös pysyvästi kasvua pienemmät hakkuut johtavat pitkällä aikavälillä ikärakenteen vanhenemiseen, mutta juuri nyt ne ovat perusteltuja ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteiden saavuttamisen kannalta. Turvemailla jatkuva kasvatus säästää maaperän turvekerrosta hajoamiselta joten siellä ne pienentää päästöjä.

    Ari Moike on huolissaan metsien identiteetistä. Metsänjalostuksen vaikutusta metsien perimään ei kannata liioitella. Tuulipölytteisinä kasveina ne vaihtavat koko ajan geenejä. Jalostettujen, villien, jatkuvasti kasvatettujen, eteläisten ja pohjoisten metsiköiden geeniainekset sekoittuvat jatkuvasti.

    Kalle Kehveli

    Petteri Taalas on järkikaveri. Tieto perustuu mittauksiin, ei vihreiden ja EU:n huu-haa laskelmiin.

    Timppa

    On siis haihattelua kuvitella, että metsien hiilinielua voisi kasvattaa supistamalla hakkuita.

    Lyhyellä aikavälillä pystyy, pitkällä ei. Keskustelua aiheesta HS.fi:ssä.

    Ei pysty lyhyellä aikavälilläkään.  Vähän auttaa, jos energiaa ryhdytään todella säästämään jo ensi talvena, siis vaikkapa huonelämpötiloja laskemalla, alentamalla maantienopeuksia ym.

    Jos ei aleta, niin fakta on että joudutaan lisäämään joko fossiilisen, turpeen tai metsäenergian käyttöä.  Ei siinä lupaukset EU:lle merkitse mitään.

    Metsäenergiasta  suuri osa tulee uudistushakkuilta, josta se saadaan kerättyä tehokkaasti ja saadaan myös latvusmassaa, joka muuten jäisi metsään.  Energiapuuhakkuita ei ole mahdollista järkevästi lisätä.  Nytkin energiapuuhakkuut syövät selluteollisuuden raaka-ainetta, minkä tämä teollisuus korvaa polttamalla tukkia.  Suomen energiakysymysten nykyinen tilanne todellista hölmöläisten peiton jatkamista.

    Puuki

    Sellupuuta tarvitaan lisää.  Ns. sellutukkia on paljon pinoissa .  Sama se kunhan kantohintaan lasketaan oikein tukit tukkien hinnalla.    Hiilitase paranee, kun poltetaan puuperäisiä tuotteita.   Tukit on halpoja kotimaan kantohinnoilla.  Ne on matalampia kuin kuitupuun markkinahinta ulkomailla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aivan. Voisi kysyä Ilmastopaneelilta, onko hakkuiden pienenemisen näitä seurauksia mietitty, eli Timpan mainitseman latvusmassan ja lisäksi sellutehtaiden jäteliemen polton vähenemisen tilalle mietitty jotain korvaavaa vaihtoehtoa. Sähköstä meillä ei liene pulaa, sitä voidaan käyttää hiukan enemmän.

    Timppa

    Sekä Ilmastopaneeli että Luontopaneeli ovat yhden asian liikkeitä, joten niitä ei kokonaisuus kiinnosta.

    Tuttu puunostaja oli kahvilla Äänekosken Hirvaskankaalla, jonka ohi menivät Äänekosken sellutehtaan puukuormat.  Kertoi, että 10 lastista yksi oli pelkkää kuitupuuta ja 9 sisälsi tukkeja.

Esillä 10 vastausta, 5,411 - 5,420 (kaikkiaan 6,476)