Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Viewing 10 replies - 5,431 through 5,440 (of 6,495 total)
  • Metsien hiilinielu

    Tagged: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Ei näy Kurki linkkisi. Onko muita lähteitä samaan dataan?

    Kurki

    Linkki on MT-metsä.

    A.Jalkanen

    Ei taida näkyä ellei ole tilaaja. Eli mistä MT otti ne luvut?

    Kurki

    Lähde: European Environment Agency

    A.Jalkanen

    Kiitos Kurki! Vähän epäselvä kuva tulkita. Tarkoittaako esim. että Saksa kääntyy nielusta päästöksi ja joutuu ostamaan runsaasti päästöyksiköitä?

    Kurki

    Varmaan luvut tarkoittaa maankäyttösektorin nettonieluja tai päästöjä 10 vuoden aikana.

    Tai sitten ei, sillä ei kai Suomen nettonielu olisi noin paljon.

    Suomen hakkuusäästön CO2-nielu voisi olla tulevan 10 vuoden aikana yhteensä -196 Mt.

    Tekstistä tämä ei käy ilmi.

     

    Per SS kotti

    Dementiaa

    A.Jalkanen

    Aiemmin esillä olleista julkaisuista ilmenee että isoilla EU-mailla on isoja metsänieluja ja eteläisemmillä mailla myös metsitykseen kelpaavia laidunalueita ja joutomaita. Esimerkiksi Romaniassa. Tästä komissiosta ei ole metsittäjäksi, mutta ehkä seuraava voisi panna asian toimeen.

    Timppa

    Kemin sellutehdasta koskevassa Hesarin jutussa on kuva puusta saatavien tuotteiden jakaantumisesta.  Energiaksi päätyi peräti 59 %, sahatavaraksi ja puulevyiksi 14 %, selluksi 10 %. kartongiksi 9 % ja paperiksi 8 %.  Näistäkin sitten lopulta suuri osa päätyy energiaksi.

    Tuosta jakaantumisesta näkee selvästi, ettei hakkuusäästöjä tekemällä voi parantaa kestävästi hiilinieluja.  Hakkuusäästöstä 60 % 0n korvattava päästöä aiheuttavilla.  Sama sitten myös hiilen varastointikorvausten kanssa.  Hankittava energia muualta.  Tietysti sitten hakkuusäästöjen negatiiviset kansantaloudelliset ja työllisyysvaikutukset ja tietysti myös negatiiviset vaikutukset metsien tulevaan kasvuun.

    Ainoat keinot hiilitaseen parantamiseen ovat metsän lisäkasvu (mikä nykysysteemeillä on utopiaa) lisämetsittäminen ja energiansäästö (mikä sekin on jatkuvasti vaikeampaa, koska helpot kohteet on tehty ja lisärakentaminen lisää tarvetta)

    A.Jalkanen

    Aivan Timppa, mutta aivan kaikki korvaava energia ei ole fossiilipäästöjä lisäävää. Kts. esimerkiksi Alva.

    https://www.alva.fi/blog/2023/04/06/kohti-hiilineutraalia-tulevaisuutta/

Viewing 10 replies - 5,431 through 5,440 (of 6,495 total)