Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Viewing 10 replies - 6,401 through 6,410 (of 6,495 total)
  • Metsien hiilinielu

    Tagged: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Scientist

    Ok. Netistä löytyy kuitenkin paljon kritiikkiä. Lähinnä siitä että 1930 luvun lämpökausi on häivytetty. Se ei ollut pelkästään eurooppalainen ilmiö, vaan ilmeni myös Amerikan mantereella. Silloin oli kuumia kesiä ja pölymyrskyjä. Dust bowl ilmiö. Vanhemmat Mannin lämpötilatiedot perustuivat epäsuoraan proxy dataan. Jonkun Kalifornialaisen männyn vuosirenkaisiin jne. Vuosirenkaat kuvaavat vain kesälämpötilaa ja tässä yhteydessä ne näytetään hyväksyttävän toisin kuin Suomessa. Dansgaardin tekemissä Grönlannin jäätikkötutkimuksissa näkyy myös 1930 luvun lämmin aika. Samoin 1600 ja 1800 luvun kylmyys sekä Keskiajan lämpökausi.

    Oli miten oli, elän mieluimmin tässä 2 C lämmenneessä Suomessa mieluimmin kuin 1800 luvulla, jolloin toistuvat nälkävuodet olivat ongelma.

     

    Nostokoukku

    …myisi kasvua hiilensidonnan markkinoille…..

    Tähän se taitaa ilmastoasiat tiivistyä. On luotu täysin tyhjästä valtavat tyhjyyden markkinat. Toiset ostaa ja toiset myy ei yhtään mitään. Osa tutkijoista on valjastettu tukemaan markkinoita, kuten aina ennenkin ja kaikissa uusissa asioissa, osa tohtii epäillä kaupankäynnin mielekkyyttä. Mutta markkinamiestenkin on tunnustettava, että ei ilmastolla mitään hätää ole niin kauan, kun sen sotkemisesta niinkin yksinkertaisella keksinnöllä kuin rahalla selviää.

    Kurki

    En ymmärrä miksi Suomi on mukana IPCCn toiminnassa. Jo Korttajärven sekoilu olisi riittänyt jättää järjestö.

    Ympäristöministeriö on asettanut kansallisen IPCC-työryhmän valmistelemaan Suomen osallistumista hallitustenvälisen ilmastopaneelin, IPCC:n, toimintaan. Ryhmän toimikausi on 1.1.2019-31.12.2023.

    https://www.ilmatieteenlaitos.fi/suomen-ipcc-tyoryhma

    Suomen Ilmastopaneelilla näkyy olevan myös kytkös IPCC:hen.

    Vesala on toiminut kansainvälisen IPCC-työryhmän (Intergovernmental Panel on Climate Change) review-editorina vuoden 2013 raportissa. Review-editoreiden työnä oli varmistaa, että kirjoittajat huomioivat kommentit oikealla tavalla ja että IPCC:n toimintaperiaatteet täyttyvät.

    Linkki: https://www.ilmastopaneeli.fi/2020/esittelyssa-timo-vesala-nieluista-on-pidettava-huolta-vahintaan-niiden-nykytaso-on-sailytettava/

    A.Jalkanen

    Miksi IPCC ei saisi käyttää parhaita asiantuntijoita jos he sattuvat olemaan suomalaisia? Esimerkiksi turvemaiden päästötiedot tulevat suureksi osaksi meikäläisten tutkimuksista.

    Kurki

    Raisa Mäkipää Lukesta kertaa mahdolliset maankäytön toimet metsissä ja pelloilla.

    Ehkä ei kaikkea.

    Suomessa tuhkalannoitetta riittäisi 100 000 hehtaarille per vuosi, joka antaisi lisäkasvua kasvatusmetsissä n. 3 m3/ha/v ja CO2-sidontaa n. -0,4 Mtn/ha/v ja seuraavan 10 vuoden aikana yhteensä -4 Mtn.

    Uudistaminen maanmuokauskella ja jalostetuilla taimilla vuosittaisella uudistusalla 100 000 ha yhdessä Metka-tukien kanssa tamikonhoidossa antaisi lisäkasvua noin 1 m3/ha/v ja CO2-sodntaa -0, 13 tn/ha/v ja seuraavien 10 vuoden aikana yhteensä -1,3 Mtn/v.

    Näillä toimilla 10 vuodessa ainakin teoriassa saataisiin lisää CO2-nieluja n. -5,0 Mtn/v.

    On hyvä, että julkisella tuella saataisiin näikin paljon CO2-lisänieluja 2035 mennessä. Metkan lannoitustuki vain saisi olla suurempi, sillä valtiohan tässä niitä tarvitsee sitoumusten täyttämiseen, mitä on mennyt tekemään.

    Lisäksi Metsäkadon vuotuinen +3,5 Mtonnin laskennallinen päästö pitäisi voida korvata vastaavalla metsämaan lisäyksellä, vaikka matala turpeisia soita ojittamalla.

    Näin Maankäyttösektorin nielu nykyisestään nousisi 10 vuodessa jo – 8,5 Mtn/v.

    A.Jalkanen

    Kyllä, ja näitä vaikutusarvioita Luke on jo aiemmin julkaissut. Tietoa ei puutu vaan tekoja.

    Kommentti ehdolle Hesariin:

    ”Puuntuotannon lisääminen on metsiemme ikärakenteen vanhetessa vaikeaa. Puun tuonti olisi nyt hyvä vaihtoehto, mutta onko puuta saatavissa riittävää määrää sopivaan hintaan?

    Hieman nykyistä suurempi puustopääoma voisi tuottaa enemmän puuta. Sellaiset toimet, jotka vähentävät hakkuita vain osassa metsiköitä, eivät tuo parannusta kokonaisuuteen: markkinoilta puuttuva määrä hakattaisiin toisaalta. Jos metsälain sallimaa uudistamisikää tai puiden kokoa nostettaisiin, hakkuut saattaisivat siirtyä nuorempiin metsiin. Tarvittavaa määrää tukkipuuta voitaisiin yrittää haalia kasaan varttuneiden metsien yläharvennuksin. Männiköissä tämä voisi olla kelpo vaihtoehto, mutta iäkkäissä kuusikoissa harvennus voi altistaa ne kaarnakuoriaistuhoille.

    Hyvät maankäytön täsmätoimet ovat vapaaehtoisia, kustannustehokkaita ja vaikuttavia. Jatkuvapeitteinen metsänkasvatus turvemailla yhdistettynä lannoitukseen puutuhkalla vaikuttaa heti suuriin pinta-aloihin. Soiden ennallistaminen on hitaampi toimi. Heikosti puuta ojituksen jälkeen tuottaneet ojikot ennallistuvat itsekseenkin, joten tällä ei ole kiire. Kohteet tulee valita huolella ja kohdistus vaikuttaa toteutuviin päästöihin. Ennallistamisasetuksen toteutuksesta on kai linjattu, että vuoteen 2030 asti sitä tehdään lähinnä Natura-suojeluohjelman alueilla.

    Mielestäni meidän kannattaisi puuttua tiukemmin metsän pysyvään häviämiseen. Rakentajat voitaisiin velvoittaa kompensoimaan metsänhävitys metsäalaa tai metsien kasvua lisäävin toimin. Voitaisiin metsittää joutoalueista sama määrä pinta-alaa kuin mitä häviää junaradan tai sähkölinjan tieltä, kustantaa tuhkalannoitusta turvemaalle tai rahoittaa turvemaan kosteikon perustaminen. Tämä olisi markkinaehtoinen ratkaisu, ja ekologisille kompensaatioille on jo valmiina lainsäädännöllinen ja toiminnallinen kehikko. Esimerkiksi tuulivoimayhtiöt ja kantaverkkoyhtiö Fingrid voisivat näyttää kompensoinnin mallia ja parantaa samalla yhteiskuntavastuutaan.”

    Nostokoukku

    Lukelta tuli uusi laskentatulos ojitettujen turvemaiden päästöistä. Se on suurempi kuin liikenteen päästöt. Lämmenneet kesät ovat lisänneet päästöjä turpeen hajoamisen kiihtyessä. Turvemaiden puusto ei millään pysty sitomaan kasvupaikkansa päästöjä. Erityisen paha tilanne on rehevien kuusikkokorpien avohakkuilla.

    Rane

    Varmaan ollutkin täällä mutta onko tämä ojitettujen turvemaiden päästö laskettu nollapäästöistä vai onko  laskettu erotus luonnontilaisen suon metaani-yms. päästötasosta?

    Nostokoukku

    Hiilidioksidipäästöjen lisäksi ojitetuilta soilta tulee myös merkittäviä metaani- ja typpioksiduulipäästöjä.

    Kurki

    Hiilidioksidipäästöjen lisäksi ojitetuilta soilta tulee myös merkittäviä metaani- ja typpioksiduulipäästöjä.

    Luonnon soina ne tuottaisivat metaania kymmenen kertaa enemmän. Eli ojitus on vähentänyt metaanipäätöt olemattomiin. Lisäksi turvemaiden ojitukset vähentävät ilmasta tulevaa typpi- ja rikkilaskeumaa, joka menee puiden kasvuun. On teoreettisesti mahdotonta, että maaperän CO2-päästöt lämmittäisivät, sillä ne sitoutuvat jo seuraavana kesänä takaisin luonnon soiden CO2-sidontaan. Fossiilisillahan ei ole tällaista mahdollisuutta.

    Reheviä korpia on jotain 3%, mutta karummat ojitusalueet, joita on noin puolet, ovat pieni CO2-nielu maaperän osalta ja lisäksi metaanipäästöt ovat poistuneet.

Viewing 10 replies - 6,401 through 6,410 (of 6,495 total)