Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 8,021 - 8,030 (kaikkiaan 8,461)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kurki Kurki

    Aikamoinen yllätys.

    Sain Lukela postia. Luke tutkii Ruotsin hiilinielun laskentamallia.

    Suomessa ei ole tehty laskelmia kasvihuonekaasuinventaariosta, joka olisi tehty samalla tavoin kuin Ruotsissa. Luke on käynnissä Ruotsin ja Suomen metsämaan hiilinielujen laskentatapojen vertailu. Tavoitteena on julkaista raportti vielä tämän vuoden aikana aiheesta. Käymme keskusteluja myös Ruotsin kasvihuonekaasuinventaariota tekevien asiantuntijoiden kanssa menetelmien vertailemiseksi ja yhteistyö lisäämiseksi.

    Asian vastuuvalmistelija: Juha Mikola

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Muistelen Ilkka Leinosen maininneen että selvitys on tekeillä. Hyvä että tehdään, varmaan lisää luottamusta ja parantaa tuloksia molemmissa maissa.

    Kurki Kurki

    Nyhän siitä on vain yksi vertailulaskelma olemassa, joka on julkaistu täällä ja Hesarin keskuteluissa.

    Scientist Scientist

    Ja sitten on olemassa se vertailu vuodelta 2013 (Ortiz ym ym). Siinä ruotsalaisten menetelmä tuotti johonkin verran suuremman nielun, mutta se ei ollut tilastollisesti merkittävä suuren varianssin vuoksi (95% luottamusvälillä).

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Oikotie onneen? Ole hyvä Kurki!

    National Inventory Report Sweden 2022: Annexes. Noin sivulta 128 lähtee esitys.

    3.2.1.5 METHODOLOGY SOIL ORGANIC CARBON FOREST LAND AND GRASSLAND ON MINERAL SOILS CRF 4A AND 4C

    3.2.1.6 METHODOLOGY SOIL ORGANIC CARBON FOREST LAND AND GRASSLAND ON ORGANIC SOILS CRF 4A AND 4C

    Kurki Kurki

    Eikö Scientist voisi laittaa suoran avautuvan linkin, jos kerran on löytänyt sellaisen eikä antaa jokin osoite ja katsele itse tuolta, jos löydät.

    AJ:lle. Selvitetetäänkö tuolla sivulta 128 eteenpäin Ruotsin metsämaan suuria nieluja ”kivennäismaan” nielua ja ”kuolleen ogaanisen materian”  nieluja jotenkin? Ruotsihan on laskenut maapäästöjä vuosittain suunnilleen +8 Mtn-verran viime vuoiin asti ja lienevät suhteessa Suomeen oikeat, kun Suomen vastaavat ovat +14Mtn-ekv:n.

    Nuo Ruotsin kaksi suusta maanieluahan tässä olisi epäselvää, sillä ovat jo 35 vuotta olleet huomattava nielu eli maapohjan varastot ovat kasvaneet jo niin suuriksi, että voi jo kysyä, että vieläkö ne voi kasvaa, sillä niilläkin varastoilla tulee yläraja vastaan joskus.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ajattelin että sinä Kurki nohevana poikana selvittäisit asian niin minun ei tarvitsisi vaivautua. Juuri tuo sama arvoitus itseänikin kiinnostaa: nimenomaan maaperän nielu eikä päästö.

    Kurki Kurki

    https://yle.fi/a/74-20140329

    https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/skog/skog-tillvaxt-och-avverkningar/

    Toisaalta nuo Ruotsin maanielut vuodelta 2011 olivat kivennäismaat -19 Mtn-ekv ja ”kuollut org”-13 Mtn-ekv yhteensä -32 Mtn-ekv ja hakkuusäästön 36 Mm3 nielu -32 Mtn eli

    Yhteensä nämä -64 Mtn-ekv.

    Ilvesniemen 40/60 periaatteella hakkusäästöstä laskien maanielut mukana olisi 2,5*36= – 90Mtn eli kerroin 2,5 olisi liian suuri.  Jos käytetään kerrointa 1,8, niin metsämaan nielu olisi lähellä 1,8*36= -65Mtn-ekv.

    Eli ruotsalainen laskenta ei mene ihan Ilvesniemen mallin mukaan 40/60, mutta tässä tarkentuisi suhteeksi 55/45 ja kertoimeksi 1,80.

    Nyt ollaan asian ytimessä. Ruotsissa huomioidaan maapohjan hiilen korrelaatio eli pysyvä suhde metsän puumäärään nähden reilusti suurempana kuin Suomessa.

    Korjattu laskelmaa.

     

    Nostokoukku

    Turha näitä ekvivaletonneja on laskeskella. Lapin porot kuitenkin röyhtäilyllään nollaavat kaikki positiiviset tonnit. Eikö vielä ole keksitty porojen ja lehmien turpaan röyhtäilyt nollaavia katalysaattoreita? Ei pitäisi olla nykytekniikalla kummoinen juttu. Ja vihreän siirtymän teollisuudelle töitä.

    IL- uutiset

    Scientist Scientist

    Kurki,tässä linkki. Mikola väitti tämän perusteella että Suomen ja Ruotsin menetelmät tuottavat saman tuloksen. Kuitenkin SFSI Ruotsin menetelmä tuotti 3-4 krt tuloksen maaperän hiilinielulle. Ero ei kuitenkaan ollut tilastollisesti merkittävä 95% luottamusvälillä tulosten suuren heittelyn vuoksi.

    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304380012005972

Esillä 10 vastausta, 8,021 - 8,030 (kaikkiaan 8,461)