Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 6,494 vastausta, 130 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten VisakalloVisakallo toimesta.
Esillä 10 vastausta, 961 - 970 (kaikkiaan 6,495)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Planter Planter

    ”Ruotsihan hakkaa metsiään kasvun verran.”

    Mistä tällainen tieto on peräisin?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aika usein kuulee sanottavan, että Ruotsi hakkaa kasvusta 90 prosenttia. En löytänyt tuoreita lukuja. Vuonna 2015 hakkuut ja luonnonpoistuma olivat rapiat 80 prosenttia (kasvu 120 ja hakkuut 100), eli Ruotsin kasvu on samaa suuruusluokkaa mutta hiilinielu hieman pienempi kuin Suomessa. Uudet tehtaat Suomessa todennäköisesti tasoittavat tilanteen.

    Lähteenä s. 60 kuvio julkaisussa (ruotsiksi):

    https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/rt/dokument/skogsdata/skogsdata_2018_webb.pdf

    Vertailutasolaskennat Ruotsi (englanniksi):

    https://www.fern.org/fileadmin/uploads/fern/Documents/NFAP_Sweden.pdf

    Sivulla 11 sanotaan: ”With these assumptions, the resulting relative harvest level on managed forest land during the period 2021-2025 is estimated to 85 % (annual harvest/annual growth on managed forest land).”

    Vaihdoin vielä yllä olevan dokumentin nimeen Sweden tilalle Finland, ja sieltä löytyi! Jos joku haluaa perehtyä… Toisaalta helpompi odotella seuraavaa versiota, joka tulee pian. Kiitos Planter, sinun ansiostasi löysin tämän!

    https://www.fern.org/fileadmin/uploads/fern/Documents/NFAP_Finland.pdf

    Planter Planter

    Vuosi sitten oli ihan Metsälehdessäkin selvällä Suomen kielellä Ruotsin maaseutuministerin kommentit, että Ruotsi hakkaa 85-90 miljoonaa kuutiometriä ja metsät kasvavat yli 120 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Sehän olisi silloin alle 75% vuotuisesta kasvusta.

    https://www.metsalehti.fi/artikkelit/ruotsi-pyrkii-uuden-talouden-ykkoseksi/

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ahaa. Vertailutaso (tavoiteltava hiilinielu plus puutuotteet) kannattaa kuitenkin strategisesti ilmoittaa mahdollisimman pieneksi, jotta uusien tehtaiden vaatimat lisähakkuut eivät heti heilauta tasetta negatiiviseksi.

    Kurki

    Gudrun-myrskytuhot (75 milj.m3) nostivat Ruotsin hakkuut 100% kasvusta 2005 jälkeen.

    Tuo 100% oli heitto. Oikea lukema viime vuosilta on Planterin linkissä. Pahoittelen.

    https://www.luke.fi/blogi/kaytetaanko-ruotsissa-metsia-kuten-albaniassa/.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vähänkö hyvän Luken Kari T. Korhosen tarinan Kurki löysit – kiitos! Karu esimerkki siitä, mitä tapahtuu metsätuhorintamalla, ja tapahtuu myös meillä, jos metsiä aletaan yksipuolistaa tai museoida. Isot hiilinielut ovat Gudrun-myrskyn kaltaisten tapahtumien tai hyönteisepidemioiden aikaan muisto vain.

    Rane2

    Ne metsätuhot tunnistetaan räpäten.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.439528

    Tolopainen

    Metsäkeskus pelaa uhkarohkeaa peliä ottamalla vanhoja kuusikoita metsien suojeluun. Mikä viisaus tuossa oikein piilee, valtio maksaa siitä, että metsää lahotetaan pystyyn ja varrannetaan ympäristön kaikki metsät. Meillä on metsiä kuitenkin joka puolella, joita hakataan kymmenien vuosien välein, ei ole mitään järkeä jättää muutamien hehtaarien aloja sinne tänne muka johonkin Metso suojeluun. Sellaiset virkamiehet ketä noita junailee pitäisi erottaa ja käyttää säästyvät rahat vanhusten hoitoon.

    Minusta tuollainen vanha kuusikko, johon palokärjet ovat tehneet kolojaan ei mitenkään silmiä hivele eikä ole kovin seksikäskään. Viherpiiperö tietenkin on aivan liekeissä moisesta luonnon ihmeestä.

    Puuki

    Metso-kohteista maksettu korvaus peritään takaisin niiltä osin miten paljon puuta pitää korjata pois, jos sattuu  myrsky tai muu luonnontuho ja kohteelta puuta kaatuu enemmän kuin  10/20 m³/ha . Tuhopuut pitää lain mukaan korjata pois myös metso- kohteelta ko. tapauksissa.

    Ruotsin vuotuinen hakkuumäärä suhteessa kasvuun on  vähän suurempi kuin Suomen.

     

    Tolopainen

    Se on aika erikoista, että maassa, jossa on metsiä pari miljoonaa hehtaaria, ne eivät muka olekaan metsiä. Vaan tarvitaan sen lisäksi metsiä, joita ei hakata, vaan annetaan lahota pystyyn ja ne ovat niin arvokkaita ettävaltion kannattaa maksaa niistä omistajille veroton korvaus. Tutkimusten mukaankin on osoitettu, että ihmiset ovat tyhmistyneet viime vuosikymmeninä.

Esillä 10 vastausta, 961 - 970 (kaikkiaan 6,495)