Keskustelut Metsänomistus Miksi metsätaloutta tuetaan?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 128)
  • Miksi metsätaloutta tuetaan?

    Tällä hetkellä keskustelupalstan yläpuolella on mainos Kemera-tuesta, ”jaossa 43 miljoonaa” ja linkki metsaan.fi-palveluun.

    Muissa sijoitusmuodoissa kuten osakesijoituksessa en ole törmännyt siihen, että valtio tyrkyttäisi minulle tukirahaa. Ruotsissa metsätalouden tuet on käsittääkseni lopetettu. Päästäisiinkö tuista nyt eroon kun kepu hävisi vaalit?

     

  • Metsänmies

    Tolopainen:”Ei metsätaloutta tueta, jokainen metsänomistaja maksaa huomattavasti enemmän veroja kuin saa tukia. Kemerat tietenkin kasvattaa eniten yhteiskunnan tuloja metsätaloudesta noin pitkällä sihdillä.” Olipa Tolopaisen sihti miten pitkä tahansa, kyllä sitä valtiolta tulevaa rahaa tueksi voi sanoa. Verotus on sitten eri asia. Tuolla Tolopaisen ajatusmaailmalla en minäkään aikoinaan saanut mitään työttömyyskorvauksia, vaikka olin toistakymmentä vuotta talvet ansiosidonnaisella päivärahalla. Olenhan elämäni aikana maksanut paljon enemmän veroja, kuin saanut tuota kyseistä päivärahaa. Silti tuntuu, että korvauksia aikoinaan tuli.

    Metsänmies

    Kyllä taimikonhoitotukea voi maksaa, mutta ainoastaan silloin, kun työt tehdään ajallaan. Itsellä on tullut hoidettua niin varhaisessa vaiheessa, että ei  tukia ole tullut anottua, kun ei niitä vielä silloin saisikaan. Maita on tosin niin vähän, että ei noilla tuilla olisi suurta merkitystä. Taimikot ovat  siinä kunnossa, että varhaisen hoidon hyöty on suurempi, kuin mikään tuki. Nyt on tosin muutamana viime vuotena tullut hakattua vähän enemmän aukeata, joten voin ehkä viivyttääkin varhaisperkauksia tukioikeuksiin saakka.

    Tolopainen

    Metsäteollisuus on eriasia kuin työttömyys. Vientituloista vain 20% valuu metsänomistajille. Siinä on paljon ottajia välissä, jos elinkeino tuottaa miljardeja yhteiseen kassaan ja sieltä otetaan prosentti Kemeraan, jota sitten nimitetään tueksi. Organisaatio, joka jakaa Kemeraa  kuluttaa huomattavasti enemmän rahaa. Eli koneiston hyötysuhde on aika heikko. Sama se on Kelankin kanssa byrokratia syö rahaa ja tuensaajia syyllistetään. Tässä alkaa kohta verensokeri nousta.

    Metsänmies

    Ainahan Tolopaiselta selityksiä löytyy.

    Teufelin Zumi

    Ei se valtio sitä tukea kustanna, se otetaan niiltä jotka eivät ole tukikelpoisia. Mhy:n kautta haettu tuki taas menee mhy:n tukemiseen, ei siihen mihin tarkoitus.
    Näistä asioista olemmekin sitten samaa mieltä.

    Tolopainen

    Vihreätkö yhteiskunnan kaikki toiminnot maksavat ja luonnonsuojelualueet. Jopas olisikin helppoa. Turhaan ovat suomalaiset täällä kärsineet puutetta, vilua ja nälkää, kun olisivat voineet hankkia maailman korkeimman elintason katselemalla maisemia. Savolaisetkin väänsivät kaskea vuosisatoja nenä noessa, olisivat vain kiivenneet Kolin huipulle katsomaan maisemia ja syöneet vehnästä paksu siivu laardia päällä.

    Teollisuuden tuista vihreät ovat propakoineet pitkään, jos nettomaksaja saa maksamistaan veroista 10% takaisin, sekö on tukemista. Teollisuus ja yksityiset yritykset maksaa yhteiskunnan kaikki toiminnot.  Ei virkamiehet mitään kustanna, heidän koko palkkansa on tukea, josta palauttavat osan veroina.

    Meillä on muka halpa julkinen terveydenhoito, katsokaa verotietojanne, siellä on sairaanhoitomaksu joka vuodelle. Meidän koko yhteiskunta perustuu tulonsiirroille kehdosta hautaan. Yhteiskunta tukee päivähoitoa jokaista lasta kohden 1500€/kk. Meillä on ilmainen koulutus tohtorin tutkintoon saakka, yliopiston kirjoissa voi olla yli 10v eikä maksa mitään. Meillä on hevonpaska yhteiskuntakeskustelu, jossa todellisia maksajia potkitaan päähän.

    Demokratia ei ole vain huono tapa hallita länsimaita, se on myös vaarallinen. Kun kaikenlaisia hörhöjä voidaan valita maailman suurimpien maiden johtoon. Suomessa vaara ei ole kovin suuri, pressamne ei voi aloittaa ydinsotaa kuten jenkkilässä voi tapahtua. Mutta suurta vahinkoa maallemme voivat aiheuttaa meppimme,  joiden osaaminen ei todellakaan päätä huimaa.

     

     

    hatelo

    Varhaisperkauksen tuki on hyvä ja motivoiva. Siinä vaiheessa noin metrin mitassa sahaus on nopeaa ja helppoa. Sillä pelastaa monen taimikon pitkäksi aikaa hyvään kasvukuntoon ja sitten onkin jo jatkossa mukavammin pelivaraa seuraavan operaation kanssa. Tuki on sellainen että se kannustaa käyttämään ulkopuolisia palveluita ja omalle työllekin saa hyvän palkan, kun sitä tekee varhaisessa vaiheessa päivässä helposti lähes hehtaarin. Varmaan valtiollekin viisas kannustava ja itsensä takaisin maksava tuki.

    Jovain

    Tottahan hyvä metsänhoito on kotia päin ja että sitä tuetaan ja kannustetaan. Mutta isossa kuvassa metsänomistajaa on pidettävä myös todellisena maksajana. Puhutaan miljardien tulonsiirroista yhteiseen kassaan. Ei ole kaukaa haettu, jos palkat ja ansiosidonnaiset nostetaan esille.

    Maksetaan pientä tukea ja palautetaan yhteiskunnalla monin verroin takaisin. Siihen perustui aikoinaan myös EU- sopimus…. Luonnovaroiltaan rikkaat jäsenmaat ovat aina Eu:lle kelvanneet. Toinen kysymys on miten kauan riittää hyvinvoinnin lähteeksi. Ettei vaan poliittiset, alueelliset ja taloudelliset rajat ole tulleet jo vastaan. Uumoillaan yhteisvastuuta ja onhan niitä poliittisia iltalypsyjä harrastettu meilläkin?

    derHorst

    Reilut 10 vuotta sitten oli muistaakseni Valtiootalouden tarkastusviraston raportti, jonka mukaan yli puolet kemera-tuesta jäi silloisille organisaatioille (lähinnä metsäkeskus ja mhy:t) ja vajaa puolet osui maaliin itse työkohteille. Sittemmin maksatussääntöjä lienee muutettu, mutta osa kemerasta on tukea organisaatioille.

    Toisaalta noin puolet taimikonhoidoista on kemera-tuettuja. Eli ns. suoraselkäisiä metsänomistajia on noin puolet. Toki täytyy muistaa, etteivät firmat kemeraa saa.

    Kyllähän tilanne on se, että valtiolla ei ole rahapulaa, jos sillä on varaa tukea tuottavaksi väitettyä toimintaa. Tuohon luokkaan menee kemera, iso nippu yritystukia ja muita tukia. Isolle remontille olisi tarvetta. Poliittisesti tuo tosin on mahdotonta, koska poliitikoille tuet ovat mukava kannatusta nostava työkalu. Mutta suoraselkäistä olisi olla kovin paljon arvostelematta yhteiskunnan muita tukia, jos itse kuittaa kemeraa eli maksattaa taimikonhoidon yhteiskunnalla. Tätä mieltä olen vahvasti ja sitä täysin noudattanutkin.

    Perko

    Ranessa elää pieni Viita

     

    Ken pitkäkaulaisin on ja pienipäisin,
    takapuoleltaan täyteläisin.
    Kas, kun jää painopiste matalalle,
    voi nousta kukon nuppi korkealle,
    ja loistaa tunkiolta maailmalle.

    Lauri Viita

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 128)