Keskustelut Tekniikka Moottorisaha metsänomistajalle

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 157)
 • Moottorisaha metsänomistajalle

  Moro palstalaiset,

  Nyt kysyn teiltä palstalaisilta ”kokeneempien neuvoa” moottorisahan valinnassa. Olen seurannut kirjoittelua ja muutama tuntuu tekevän sahalla oikesti töitä joten varmaan eri merkkien ja mallien puolet ovat tulleet esille. Lisäksi olen ymmärtänyt että merkeillä on omat kannattajansa ja tuttu merkki tuntuu istuvan käteen paremmin kuin se toinen.

  Varsinainen tarve olisi metsänomistajana tuulenkaatojen katkonta polttopuiksi ja jos yksittäistä runkoa ei kannata hakea metsästä niin voin karsia rungot ja sahata muutamaan osaan jolloin ne jäävät metsään lahopuiksi. Voi olla että jonkin mielestä tämä on turhaa työtä mutta otan sen enemmän kuntoiluna ja ulkona olemisena. Varsinaiset hakkuut tehdään motolla enkä enää rupea miestyönä tekemään edes ensiharvennusta. Joitakin ranka- ja kuitupuun kokoisia voisin itse satunnaisesti kaataa. Kun ikää on päälle 60 niin voimat ei enää tässä iässä lisäänny eikä selkä tai olkapäät tule terveemmiksi.

  Olen haarukoinut sopivia malleja jotka olisivat painonsa puolesta harkittavia: Echo 390 ESX, Husqvarna 543 XP, Stihl 241 C-M (ehkä Stihl 201 C-M ja ehkä Echo 362WES -nämä ovat jo eri sarjaa kuin nuo kolme ensimmäistä) ja mahdollisesti Husqvarna 445 II. Viimeisin onkin maatilasaha ja komposiittirunkoinen mutta onko se selvästi huonompi kuin nuo ammattimalliset? Ainakin on puolisen kiloa painavampi. Varmaankin 13 tai 14 tuuman laipalla pärjää, sen pidemmästä tuskin on omaan käyttöön lisähyötyä.

  Sahattavaa olisi varmaan 10-20 m3 vuodessa, joskus enemmänkin. Joku voisi miettiä kannattaako tuollaista määrää varten edes hankkia moottorisahaa, mutta usein on tullut eteen sellainen tilanne jossa saha olisi paikallaan.

  Eniten arvostan sahassa luotettavuutta, varmatoimisuutta ja kestävyyttä, kohtuullisen hyvää varaosien saantia (voin odotella viikon-parikin jos tarvitsee tilata jos saha on muilta ominaisuuksiltaan hyvä), kohtuullisen helppoa huollettavuutta (ettei tarvitse purkaa kaikkea pöydälle jotta pääsee vaihtamaan esim jonkin letkun) ja hyviä käyntiominaisuuksia (esim saha pysyy tyhjäkäynnillä kun sen laittaa maahan ja antaa käydä vaikka muutaman minuutin).

  Mikä olisi oma suosikkinne? Onko jossain mallissa ollut ongelmia (esim M-Tronic) ja tiedättekö näissä malleissa sellaisia ”ominaisuuksia” jotka harmittaisivat käyttäjää (esim helposti tukkeutuva ilmansuodatin, pakkasessa katkeavat muovikynnet, sammuminen lumisateessa, öljysäiliön tai öljypumpun vuotaminen tai muut tällaiset pienet mutta pitkän päälle miestä syövät asiat).

 • Itämaan ihme

  Jos vielä jonssia kaipailee, woodsmanilla Espoossa 2253 Wh lämpökahvamalli 515€ alv. 0 hinta.

  Verkkosivuilta voi tarkistaa, jos ei luottoa riitä;D

  Jätkä

  Tuo Jonssi on sisuskaluiltaan täysin Husqvarnan kone. Vain kuoret ja etukahva ovat ”Jonssin”.

  Tuohon itämaan ihmeen hintaan suosittelen ilman varauksia. Paras saha – heti Huskun jälkeen, jos pieni lisäpaino ei haittaa ( verrokkina pikku-tilhi). Saha, jolla on hauska sahata isompaakin puuta.

  arto arto

  Nyt jonssin taru lopussa. Näkyy loppu varastoja liikkeet Osteleen. Myyvät halvalla niitä pois. Takuu silti toimii normaalisti.

  jees h-valta

  Seuraava sitten onkin se H:lla alkava joka tekee saman tarinan lopetuksen. Näyttää olevan nyt kaikki sen mallit kovasti tarjouskannassa.

  Mikko Riikilä

  Huomenta

  Tähän teemaan liittyen olemme tammikuussa lähdössä kokeilemaan metsänomistajille sopivia noin 40 cm3 moottorisahoja, Echon CS 4310:aa, Husqvarnan 543 XP:tä ja Stihlin MS 241:stä. Juttua luvassa lehteen ja Youtubeen  tammi-helmikuussa…

   

  Ola_Pallonivel

  Huomenta Mikolle,

  Tuo on mielenkiintoinen testi. Saas nähdä, osoittautuuko 543 samanlaiseksi rempulaksi kuin itsellä. Oikukas saha on ollut.

  Mikko Riikilä

  Hei

  Voitte muutkin laittaa tänne tai suoraan meikäläiselle kokemuksianne yllä mainituista sahoista…

  mikko.riikila@metsalehti.fi

  Per Ä Reikäs

  Husgvarva hommat hoidettu

  Ja nyt saunaan, jossa päivän tuotokset lämpöä luovat kotimaani kallio perästä kaivetusta rauta malmista, isänmaani seppien käsien kautta kulkeneessa puukiukaassa, erään järvemmevettä piippuvaraajalla, siis hukka lämmöllä sitäkin luoden ja kotimaan kallioista louhituille polttopuiden jo kuumentamille kiville heittäen, yhä lisää höyrystyvää, kuin voimakasta föhn tuulta lauteile luoden tänäkin Lauantaina 18.12.2021

  Mettämakuri

  Toivottavasti siellä etelässä on lunta maassa ja puissa testi ajankohtana.

  petep

  Stihl 201 olisikin liian  helppo ratkaisu tai voittaisi testin  ihan 100 – 0 jos vaihtoehdot ovat nuo  😀

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 157)