Keskustelut Tekniikka Moottorisaha metsänomistajalle

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 157)
 • Moottorisaha metsänomistajalle

  Moro palstalaiset,

  Nyt kysyn teiltä palstalaisilta ”kokeneempien neuvoa” moottorisahan valinnassa. Olen seurannut kirjoittelua ja muutama tuntuu tekevän sahalla oikesti töitä joten varmaan eri merkkien ja mallien puolet ovat tulleet esille. Lisäksi olen ymmärtänyt että merkeillä on omat kannattajansa ja tuttu merkki tuntuu istuvan käteen paremmin kuin se toinen.

  Varsinainen tarve olisi metsänomistajana tuulenkaatojen katkonta polttopuiksi ja jos yksittäistä runkoa ei kannata hakea metsästä niin voin karsia rungot ja sahata muutamaan osaan jolloin ne jäävät metsään lahopuiksi. Voi olla että jonkin mielestä tämä on turhaa työtä mutta otan sen enemmän kuntoiluna ja ulkona olemisena. Varsinaiset hakkuut tehdään motolla enkä enää rupea miestyönä tekemään edes ensiharvennusta. Joitakin ranka- ja kuitupuun kokoisia voisin itse satunnaisesti kaataa. Kun ikää on päälle 60 niin voimat ei enää tässä iässä lisäänny eikä selkä tai olkapäät tule terveemmiksi.

  Olen haarukoinut sopivia malleja jotka olisivat painonsa puolesta harkittavia: Echo 390 ESX, Husqvarna 543 XP, Stihl 241 C-M (ehkä Stihl 201 C-M ja ehkä Echo 362WES -nämä ovat jo eri sarjaa kuin nuo kolme ensimmäistä) ja mahdollisesti Husqvarna 445 II. Viimeisin onkin maatilasaha ja komposiittirunkoinen mutta onko se selvästi huonompi kuin nuo ammattimalliset? Ainakin on puolisen kiloa painavampi. Varmaankin 13 tai 14 tuuman laipalla pärjää, sen pidemmästä tuskin on omaan käyttöön lisähyötyä.

  Sahattavaa olisi varmaan 10-20 m3 vuodessa, joskus enemmänkin. Joku voisi miettiä kannattaako tuollaista määrää varten edes hankkia moottorisahaa, mutta usein on tullut eteen sellainen tilanne jossa saha olisi paikallaan.

  Eniten arvostan sahassa luotettavuutta, varmatoimisuutta ja kestävyyttä, kohtuullisen hyvää varaosien saantia (voin odotella viikon-parikin jos tarvitsee tilata jos saha on muilta ominaisuuksiltaan hyvä), kohtuullisen helppoa huollettavuutta (ettei tarvitse purkaa kaikkea pöydälle jotta pääsee vaihtamaan esim jonkin letkun) ja hyviä käyntiominaisuuksia (esim saha pysyy tyhjäkäynnillä kun sen laittaa maahan ja antaa käydä vaikka muutaman minuutin).

  Mikä olisi oma suosikkinne? Onko jossain mallissa ollut ongelmia (esim M-Tronic) ja tiedättekö näissä malleissa sellaisia ”ominaisuuksia” jotka harmittaisivat käyttäjää (esim helposti tukkeutuva ilmansuodatin, pakkasessa katkeavat muovikynnet, sammuminen lumisateessa, öljysäiliön tai öljypumpun vuotaminen tai muut tällaiset pienet mutta pitkän päälle miestä syövät asiat).

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  En toki eppäile, vaan äimistelen! Metsäharjoitteluaikana hakkasimme päätehakkuuta varmaan 3 kk ja saanto oli se sama eli reilu tuhat mottia.Meitä oli metsässä sentään 3 harjoittelijaa sekä yksi metsuri.

  Berza

  Kun rungon keskikoko alkaa olla kiinto ja ylikin, nämä määrät on mahdollisia. Jos runko koko on alle puolen kiinnon mitä ne kasvatushakkuissa yleensä ovat, tulokset kyllä jäävät enemmän kuin puolta pienemmiksi.

  Per Ä Reikäs

  Husqvarna 435 ii moottorisaha

  Kestää kyllä kysyjän toimet

  jees h-valta

  Tuolla jo joku haikaili akkusahojenkin perään. Oli tässä viime talvi mahdollista hieman koekäyttää Stihlin akkusahaa. Mutta vain yksi akku. Pärjäsihän sillä täyteen ladatulla akulla reilun tunnin tuollaista haavikon siivousta esim. Mutta entäpä sitten. Kotiin. Ei se oikein vielä edes iltalenkistä käynyt. Kyllä se on rankakasan saha. Siinä kyllä iltapuhteen teki kunhan muisti edellisenä iltana työn lopetuksen jälkeen laittaa lataukseen. Kolme akkua vähintään mutta sitten maksetaankin jo toista tuhatta sahasta. Ei jatkoon edes tällaiselle yli kuuskymppiselle.

  Teufelin Zumi

  20-30 m³/v onnistuu vaikka 194:lla tms. Jos sitten into loppuu niin myydessä saa omansa pois.

  Itämaan ihme

  Ammattisahaa suosittelisin, aivan kuten jätkä tuossa jo kirjoitteli. Vaikka huskumiehiä olen, niin esim. Stilhin 261 lähtee 700€ monesta paikkaa. Siinä olisi sahaa melkein loppu elämäksi.

   

  Visakallo Visakallo

  Se on juuri näin! Sahan hinnassa jonkin satasen säästäminen ei oikeasti ole järkevää.

  Raket

  Ehtoota. Kun katsoo ettei sahassa lue m-tronic tai autotune niin voi olla jo melko varma että saa toimivan kamppeen vuosiksi eteenpäin. Ja jos/ kun korjata pitää niin ei tule kovin kalliiksi. 🤠

  Puuki

  Akkusaha sopiikin meille  tj-puolen henkilöille paremmin kuin itse ojiensa putsaajille.   Kun on hankittu jo niin ei sitä kehtaa moittiakaan liiaksi – eikä ole tarvettakaan.  Tänäänkin moto kaatoi mm. liki 4 motin kuusen, ei sitä olisi saanut lajeiksi tehtyä suosiolla paremmallakaan manusahalla palstan ukoista kuin korkeintaan ammattimies ja arto.

  Kasper

  Vielä tähän 1200/m3 kuukaudessa. Kyllä tämän pystyy tekemään jos haluaa jotain ennätystä tehdä.  Jos tekee vaikka  kuukaudessa 30pv. Päivätuotos olisi silloin 40 mottia. Kovakuntoinen metsuri jaksaa kyllä kuukauden tehdä tätäkin vauhtia. Vaatii kyllä vähäoksaiset puut. Kyllä kuukauden jaksaa painaa sitten voi jo levätä.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 157)