Keskustelut Tekniikka Moottorisaha metsänomistajalle

Viewing 10 replies - 51 through 60 (of 157 total)
  • Moottorisaha metsänomistajalle

    Moro palstalaiset,

    Nyt kysyn teiltä palstalaisilta ”kokeneempien neuvoa” moottorisahan valinnassa. Olen seurannut kirjoittelua ja muutama tuntuu tekevän sahalla oikesti töitä joten varmaan eri merkkien ja mallien puolet ovat tulleet esille. Lisäksi olen ymmärtänyt että merkeillä on omat kannattajansa ja tuttu merkki tuntuu istuvan käteen paremmin kuin se toinen.

    Varsinainen tarve olisi metsänomistajana tuulenkaatojen katkonta polttopuiksi ja jos yksittäistä runkoa ei kannata hakea metsästä niin voin karsia rungot ja sahata muutamaan osaan jolloin ne jäävät metsään lahopuiksi. Voi olla että jonkin mielestä tämä on turhaa työtä mutta otan sen enemmän kuntoiluna ja ulkona olemisena. Varsinaiset hakkuut tehdään motolla enkä enää rupea miestyönä tekemään edes ensiharvennusta. Joitakin ranka- ja kuitupuun kokoisia voisin itse satunnaisesti kaataa. Kun ikää on päälle 60 niin voimat ei enää tässä iässä lisäänny eikä selkä tai olkapäät tule terveemmiksi.

    Olen haarukoinut sopivia malleja jotka olisivat painonsa puolesta harkittavia: Echo 390 ESX, Husqvarna 543 XP, Stihl 241 C-M (ehkä Stihl 201 C-M ja ehkä Echo 362WES -nämä ovat jo eri sarjaa kuin nuo kolme ensimmäistä) ja mahdollisesti Husqvarna 445 II. Viimeisin onkin maatilasaha ja komposiittirunkoinen mutta onko se selvästi huonompi kuin nuo ammattimalliset? Ainakin on puolisen kiloa painavampi. Varmaankin 13 tai 14 tuuman laipalla pärjää, sen pidemmästä tuskin on omaan käyttöön lisähyötyä.

    Sahattavaa olisi varmaan 10-20 m3 vuodessa, joskus enemmänkin. Joku voisi miettiä kannattaako tuollaista määrää varten edes hankkia moottorisahaa, mutta usein on tullut eteen sellainen tilanne jossa saha olisi paikallaan.

    Eniten arvostan sahassa luotettavuutta, varmatoimisuutta ja kestävyyttä, kohtuullisen hyvää varaosien saantia (voin odotella viikon-parikin jos tarvitsee tilata jos saha on muilta ominaisuuksiltaan hyvä), kohtuullisen helppoa huollettavuutta (ettei tarvitse purkaa kaikkea pöydälle jotta pääsee vaihtamaan esim jonkin letkun) ja hyviä käyntiominaisuuksia (esim saha pysyy tyhjäkäynnillä kun sen laittaa maahan ja antaa käydä vaikka muutaman minuutin).

    Mikä olisi oma suosikkinne? Onko jossain mallissa ollut ongelmia (esim M-Tronic) ja tiedättekö näissä malleissa sellaisia ”ominaisuuksia” jotka harmittaisivat käyttäjää (esim helposti tukkeutuva ilmansuodatin, pakkasessa katkeavat muovikynnet, sammuminen lumisateessa, öljysäiliön tai öljypumpun vuotaminen tai muut tällaiset pienet mutta pitkän päälle miestä syövät asiat).

  • Rane

    ”Lakki – Päästä, polvistua pitäisi!”

    Tätähän täällä keskustelupalstallakin on monesti harkittu.

    Jätkä

    Kasper:

    Vielä tähän 1200/m3 kuukaudessa. Kyllä tämän pystyy tekemään jos haluaa jotain ennätystä tehdä.  Jos tekee vaikka  kuukaudessa 30pv. Päivätuotos olisi silloin 40 mottia. Kovakuntoinen metsuri jaksaa kyllä kuukauden tehdä tätäkin vauhtia. Vaatii kyllä vähäoksaiset puut. Kyllä kuukauden jaksaa painaa sitten voi jo levätä.”

    – Miten kukakin ajattelee. Silloin oli taksat niin kehnot, että oli pakko tehdä ahkerasti. Kuitenkin vain viiden päivän työviikkoja, mutta hakkuuta vain noin 8 kk/ , pari kuukautta istutusta ja ehkä taimikonhoitoa – kuukausi kesälomaa.

    Syksyllä alkoi kuitupuun hakkuut, Laskin joskus, paljonko Partner r 17 – 18 :lla sai tankillisella: Se pyöri kolmensadan  kaksimetrisen pölkyn vaiheilla – ja neljä tankillista joka saatanan arkipäivä. ( ”Ei jumala laiskoja ruoki”) Joskus kieltämättä käsi vapisi,kun viilasi todella kuumaa teräketjua joka tankillisen jälkeen.

     

    Pavekka

    Saisko nuo työn raskaan raatajien ja suomen kovimpien tukkimiesten horinat jaettua omaan osioonsa?

    Metsuri motokuski

    Kannatan. Omakehu ketjulle voisi olla näköjään tarvetta.

    jees h-valta

    Mahtaako sitä tarvita teroittaa?

    Metsänmies

    Ei kai se ketään haittaa, vaikka joku vähän kehuukin itseään. Jokaisessa ketjussa poiketaan asiasta. Joku valittaa Kemeran pienuutta, toinen perintöveroa, kolmas alhaista puun hintaa. On  hyvä, että vanhat hakkuumiehet ovat muistoissaan positiivisella mielellä.

    Jätkä

    Ymmärrän kyllä porukan riisitaudin runtelemien kehojen aiheuttaman epäuskon, kun täällä nelikiloisen sahan kanssakin raivaaja kulkee konttaamalla, kun ei muuhun pysty. Ensimmäisiä kertoja käynnistin sellaisen sahan ja sillä sahasin isän valvonnassa alle 15 vuotiaana, että palstalta ei taida montaa sellaista karjua olla, joka sen saisi vetäistyä käyntiin, mutta sekään ei auttaisi, kun ei jaksaisi sitä kantaa viittä metriä pidemmälle.

    Ei silti, itsekin pidän pikku-Tilhiä aivan ehdottomana vehkeenä, nytkin minulla on kaksi HYVÄSÄ TIK1SSÄ  olevaa, joita jotkut hinkuvat ostaa, mutta en myy. Saha tarpeen mukaan, on ollut mottoni siitä lähtien kun erilaisia sahoja on alkanut olla ostettavissa.

    Etupäässä sahailen kuitenkin oikealla Huskulla, Jonssissa on kovapalaketju, sahailen sillä epävarmoja tapauksia.

    Mutta jos tärkeimmät perusteet sahan ostossa on, että se on kevyt käynnistää, on halpa ostohinnaltaan, toimii 95 – bensalla viiden % seoksella, niin olkaa hyvät vaan, Kiinaan se viittaa.

    Metsuri motokuski

    En nyt tiedä noista riisitautisista kehoista. Muistan erään ketjun jossa Taneli kyseli miten metsurinhousujen vyötäröä voisi leventää kun housuista tila loppuu. Joku huippumetsuri taisi kirjoittaa että leventää kyllä hänelläkin pitää ja lahkeita lyhentää. Antoipa jopa teko ohjeet kuinka tehdä. Se niistä muista riisitautisista.

    Teufelin Zumi

    Sahaan kun pulttaa Lycoming XR-7755 moottorin. Se täyttää vaativankin sahurin toiveet.

    Marjametsä

    Noista hakkuumääristä, jos en nyt muista täysin väärin perus motomies kaataa vuorossa n 1000 runkoa, harvennuksella tarkoittaa noin 100 kiintoa/vuoro. Varmaan metsurikin pääsee huippuleimikossa koviin tuotoksiin, eihän sitä loppupeleissä tarvitse kaataa kuin 20 runkoa/päivä ja 40 kiintoa kasassa. Se vaan on tänä päivänä esteenä ettei kukaan tarjoa sellaista leimikkoa manuhakkuuksi, tulee niin kovat myyntitappiot. Häviää apteerauksessa ja häviää puun myyntihinnassa.

Viewing 10 replies - 51 through 60 (of 157 total)