Keskustelut Harrastukset Pankkiluvat

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 63)
 • Pankkiluvat

  Mikä lienee käytäntö hirvenpyynnin ns. pankkilupien käytössä.

  Olen käsittänyt tarkoitukseksi, että Luken toimittaman verotussuunnitelman toteuttamiseksi tarvittavan pyyntilupamäärän lisäksi anotaan ns. pankkilupia, joiden käyttäminen on harkinnanvaraista.

  Onko kuitenkin niin, että ne sisältyvät verotussuunnitelman toteuttamiseksi tarvittavaan pyyntilupamäärään, eli eivät ole lisälupia?

 • Anton Chigurh Anton Chigurh

  Seurat pitävät yhteisen palaverin (juuri näihin aikoihin) ja päättävät, joko hirviä on liian vähän. On tietysti poikkeuksiakin, kuten sahalan parooni velijussijalkanen, joka rohmuaa joka vuosi riittävästi lupia omille mailleen ja uudistaa kaikki metsänsä rauduskoivulla ja männyllä. On tullut kierreltyä tutkimushommissa hänen metsissään: ei koskaan yhtään hirvikärpästä.

  Planter Planter

  50% tuntuu ehkä liian korkealta koko maata ajatellen, paikallisesti tietysti sekin mahdollista. Otetaan tähän lisäksi yksi luku (20%) palstan kommenttaattoreiden ulkopuolelta, uutinen vuodelta 2017. Näkyy ainakin olevan riittävä pitämään kanta liian korkealla, kun yhdistetään harkinnanvaraiset luvat reaaliaikaiseen jarruun.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Planterin linkin viimeinen virke: Pankkilupien käytöstä lopullisen päätöksen tekevät metsästäjät.

  Planter Planter

  Linkin uutisesta 2017:

  ”Hirvimäärä laski tasaisesti 2000-luvun alkuvuosista lähtien, kunnes saalismäärää pudotettiin rajusti vuonna 2012. Pudotuksen seurauksena metsissä oli viime talvena Luken mukaan noin 90 000 hirveä (arvioväli 79 000–103 000 hirveä), vaikka tämänhetkinen kantatavoite on 65 000–89 000 eläintä.”

  Vuonna 2017 käsitys vuoden 2016 hirvimäärästä oli noin 88.000 – 90.000.  Se on jälkeenpäin päivittynyt reilusti ylöspäin, jossain vaiheessa luvut olivat jo tällaiset:

  kanta1

   

  Planter Planter

  Siitä reaaliaikaisesta jarrusta en ole tainnut vielä kertoa täällä, joten selostan vähän, kun tuossa edellä sattuu olemaan sopiva kuva tukemaan sitä. Voimme olettaa, että tämän hetken arvio vuoden 2020 hirvimäärästä on aliarvio, kuten on ollut aina ennenkin.

  Kun viikolla 45 avataan reaaliaikainen hirvikannan verotusseuranta, niin sinne ilmestyy pallurarivi 2020 uudella värillä. Koska tämän vuoden kanta-arvio on aliarvio, pallurarivin lähtöpiste on pystyasteikolla liian alhaalla. Pallurivi saavuttaa siten sinisen tavoitelaatikon liian aikaisin. Pankkiluvat jäävät käyttämättä, kun kaikki katsovat, että tavoitteeseen on jo päästy. Tällainen sovellus vakuuttaa ainakin nuoremman nörttikansan ilman kritiikkiä.

  Kun hirvikanta-arvio myöhemmin tulee tarkentumaan, pakenee alkupiste ylöspäin ja loppupiste sen mukana pois sinisestä tavoitelaatikosta.

  m1

  Planter Planter

  m12

  suorittava porras suorittava porras

  Kerropa viisaampana ,miksi saalistiheys on alueellasi laskenut yhteen/1000 ha . Muualla luku on kakkosen tietämillä. Vaahtoaminen on tehonnut. Muutama vuosi ja alueellasi ei ammuta hirviä lankaan ,jos käyrä pysyy samassa asennossa ,kun viimeiset 20 vuotta.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Jos sukupuolijakauma on tasainen 1 uros ja 1 naaras per 1000 ha, niin kannan pitäisi teoriassa tuottaa joka vuosi 1 vasa. Jos vasa ammutaan pois, kanta pysyy ennallaan. Jos ammutaan enemmän naaraita kuin uroksia, kanta alkaa alentua.

  suorittava porras suorittava porras

  Kannattaa ottaa esille pallukkataulukko myös VS2:n osalta. Siellä ei ole päästy kaikkina vuosina edes asetettuihin tavoitteisiin. Sen pohjalta onkin varsin outoa väittää muun Suomen reaaliaikaista seurantaa toimimattomaksi.

  Tänään oli uutinen ,että hirvijahti on lähtenyt hyvin käyntiin. Riistapäällikkö oli kuitenkin huolissaan naaraiden alhaisesta osuudesta kaatotilastoissa. Näin se palstalaisten opastus menee perille. Homma tehdään juuri päivastoin ,kun kyllästytään jankutukseen.

  Tolopainen

  AJ hirvi tekee useinmiten kaksi vasaa ja sen lisääntymisnopeus on yllättänyt koko Suomen jo 50v ajan.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 63)