Keskustelut Harrastukset Riistakeskus hirvenpyyntiluvillaan leikkii liikenteessä ihmisten turvallisuudella

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 495)
 • Riistakeskus hirvenpyyntiluvillaan leikkii liikenteessä ihmisten turvallisuudella

  Metsälehti 14.8.2014 uutisoi, että ”hirvilupia hieman viimevuotista enemmän”. Nyt hirvilupia myönnettiin 33 500 kpl, kun vuosi sitten lupia saatiin 32 900.

  Ihmettelen edelleen, voiko pyyntilupiin sidottua hirvenmetsästyskäytäntöä jatkaa loputtomiin, vaikka tilastollisesti on todistettu, että metsästysseurat aina vuosittain anomillaan hirviluvillaan käytännössä määräävät vuotuisten maanteiden hirvikolareiden ja niissä loukkaantuneiden määrän. Ensin pyyntiluvat määräävät talvelle jäävän hirvikannan tason, mistä taas johtuu hirvikolareiden määrä.

  Järjestelmä tuntuu yleisen oikeustajun vastaiselta. Jos hirvenmetsästys vapautettaisiin pyyntiluvista, ei täällaista korrelaatiota pääsisi syntymään. Samalla hirvikanta ehkä voitaisiin saada alhaisemmalle ja siten enemmän yleisesti hyväksyttävämmälle tasolle

  Vuoden 2012 hirvieläinkolaritilaston mukaan maanteillämme sattui 5113 hirvieläikolaria, joissa loukkaantui yhteensä 143 ihmistä. Hirvistä jäi kitumaan varmaan tuhansia. Ko. kolareiden laskennalliset kustannukset yhteiskunnalle olivat tilaston mukaan 58 milj. euroa. Siihen eivät sisälly ruttautuneiden autojen kustannukset, koska autoilijat itse joutuvat maksamaan ne vakuutusmaksuissaan.

  Onko vuotuinen yli 5000 hirvieläikolarin taso metsästysasioista vastaavien mielestä hyväksyttävää, kun otetaan huomioon hirvistä koituvat haitat myös metsien uudistamiselle? Onko tällainen leikkiminen ihmisten turvallisuudella ja omaisuudella Suomessa oikein tai oikeudellisesti edes mahdollista? .

 • jees h-valta

  Mitä olen paikallista seurasisäpiiriä seuraillut on nyt viimevuosina nuoria otettu mukaan ja jätetty maanomistusvaade pois seuraan pääsystä. Siinä on hyvä puoli seuran ikärakenteen tervehtyminen mutta huono puoli taas ettei metsänomistajan ääntä ole senkään vertaa hirvikannan koosta päätettäesää. Hirvimiehethän sen ensikädessä päättää kuinka paljon lupia haetaan.

  Metsuri motokuski

  Elä jesse murehdi. Ei se teidän seudun hirviporukka päätä siitä hirvikannan koosta. Sen päättää jo valmiiksi viranomaiset jotka myöntävät luvat. Mekin anoimme kahden hirven kaatolupaa enemmän kuin viime vuonna mutta tuli bumerankina takaisin kun alueen hirvikanta ei kuulemma kestä lisälupia.

  Ehkä se on sitten näin. Herrat sen tietää. Turha siitä on itkeä. Meitä viisaammat päättää siitä asiasta kuinka hirvi valtakunnassa kaadetaan. Me vain kaadetaan mitä saadaan.

  suorittava porras suorittava porras

  #”Verenvähyyttä potevat yleensä vain ne seurat jossa porukkahenki on vinoutunut. ”#
  Naulan kantaan! Juuri tämän takia fiksut porukat katsovat , ketkä ovat kelvollisia seuran jäseniksi . Vahingossa seuraan päässeet munuaisillaan ajattelevat ”santerit” puolestaan poistetan seurasta tavalla tai toisella . Tämä on tosin perin vaikeaa , jos munuaisillaan ajateleva ”santeri” sattuu omistamaan ison päntin maata metsästyksen kannalta keskeisellä paikalla . Tässä tapauksessa porukkahenki on todella kovalla koetuksella ja toiminnan teho ei ole toivotunlainen . Maaton joutuu laulukuoroon helpommin.

  Nämä laulukuorolaisetko sitten olisivat Tanelin mielestä se reservi , joka on kykenevä hoitamaan hirviasiat kuntoon . Valitettavasti
  90 %: n todennäköisyydellä tästä porukasta on vain harmia . Oman edun tavoittelu on heidän kohdallaan tärkein motiivi toimia .

  Kuten herrat Harkimo ja Valtosen Mato ovat viisaasti todenneet : ”Yksi m..kku pystyy pilaamaan hyvänkin joukkueen toimintakyvyn ”

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Saahan sitä verenvähyyttä valittaa, jos hyvin tiukasti jo etukäteen siivilöidään ketä otetaan jäseneksi ja ketä ei.

  Meillä on jo, ties kuinka kauan ollut sääntö, että jokainen alueella asuva voi päästä jäseneksi ja ulkopuoliset maanomistajat, maanomistukseksi katsotaan kesämökkikin alueella.

  Tiettävästi joissakin seuroissa tarvitaan jonkun jäsenen suositus tms.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  suorittava porras suorittava porras

  Mistään tiukasta siivilästä ei suinkaan ole kysymys .Ainoastaan hankalat tyypit ja juopot karsitaan .
  Hyvät ja sitoutuneet persoonat kelpaavat kauempaakin .
  Seuran taru olisi loppunut jo vuosia sitten , jos olisi oltu vain maanomistajajäsenien varassa . Heitä on jäljellä enää yksi .

  Metsuri motokuski

  Meidän seurassa on 85 jäsentä ja pääsee kunhan paikkakunnalla edes joskus on asunut. Jos oikein haluaa niin seuraan pääsee kuka vaan. Hirvijahtiin osallistuu 16 henkilöä. Kaikki seuran jäsenet pääsevät ilman muuta jahtiin ja ovat tervetulleet. Niin mulku kuin munattomatkin.

  Nykyään on vain niin että perheissä ei katsota hyvältä jos isäntä koko syksyn viikonloput ravaa jahdissa vaikka illaksi kotiin tuleekin. Itse lähentelen 60 ikävuotta ja edustan porukkamme keski-ikää. Ei se nyt aina siitä johdu etteikö seuroihin oteta. Uskon että eteläsuomen kasvukeskuksissa voi olla rajoitteita kun paine seuroihin on kovempi. Mutta täällä keski-suomesa on jo väljempää.

  suorittava porras suorittava porras

  #”Jos huoli metsästäjien määrästä on aiheellinen, onko asialle tehty tai suunniteltu tehtäväksi jotain? Laki velvoittaa pitämään hirvikannan kurissa, mutta laki ei tunne velvoitteelle poikkeusta metsästäjien puutteeseen vedoten. ”#

  Metsästäjien määrään vaikutettiin viimeisenä keinona helpottamalla ampumakoetta . Kaikki edes jotenkin kynnelle kykenevät haalittiin kannattelemaan pyssyn perää . Takaiskuna tilanteeseen vaikeutettiin aselupien ja aseiden saantia .

  Lisäksi asenteet metsästystä kohtaan ovat kiristyneet . Metsästys on tästä syystä hankalaa ja käy sitä vaikeammaksi , mitä etelämmäs Suomessa mennään .

  Moni onkin tehnyt päätöksen lopettaa ristiriitasia ajatuksia aiheuttava harrastus . Tämä näkyy jo voimakkaasti esim . vähentyvänä kiinnostuksena peurajahtia kohtaan . Kaikkia kaatolupia ei käyttetä eikä ketään toisaalta voi pakottaa tappamaan . Sama kehitys on käynnissä hirven kohdalla , jota vauhdittaa metsästäjien kehno asekunto .
  Kylillä kiertääkin sanonta , että ensin ammutaan ilmaan sitten jalkoihin ja vasta sen jälkeen kohti , jos tilaisuus on enää tarjolla !
  Hudit ja huonot osumat ovat tilastoissa jyrkällä kasvu-uralla .

  Hirvieläinonnettomuudet ovat kasvussa . Monikaan ei ole tainnut huomata , että esim. peurakolareihin jouduttiin vuonna 2002 2586 kertaa ja vuonna 2014 sama lukema oli 5297 ! Vuoden 2012 luvuista kasvua on yli 1400 tapausta ! Kun metsästys ei kiinnosta , tulos on tämä .

  mehänpoika

  Jonninjoutavat hirvenpyyntiluvat ja vailla järkeä olevat metsästysohjeet ovat syy liialliseen hirvikantaan. Riistakeskus koittaa turvata vain metsästäjien näennäiset edut pyyntilupia myöntäessään.

  MMM on piiloutunut riistakeskuksen selän taakse vastuukysymyksessä hirvikolareista ja niissä loukkaantuneista. Ehkä juuri tämän vuoksi tehtiinkin tämä turha organisaatiomuutos. MMM:n virkamiehet kantavat silti lopullisen vastuun. Ovathan hirvikannan ylimitoitetut tiheyssuositukset heidän käsialaansa. Niiden taakse on ollut hirviporukoiden helppo piiloutua.

  Metsuri motokuski

  Ei sinne tarvii hirviporukoiden piiloutua. Ne ovat pelisäännöt millä mennään. Kyseiset virkamiehet ministeriöissä toimivat virkavastuulla ja hoitavat työtään annettujen linjausten mukaan.

  mehänpoika

  Metsuri motokuski! Älä nyt hulluja puhu! Vai hoitavat MMM:n virkamiehet hirviasioita ”virkavastuulla”? – Eivät taatusti hoida! He hoitavat niitä hirvestystä harrastavien kansalaisten mieleisellä tavalla. Kaikki ”toisinajattelijat” on joko vaiennettu tai niitä pidetään vain perusteettomina mielipiteinä joihin ei ole otettu mitään kantaa.

  Kaikki ”virallinen” hirvitiedotus on keskitetty määrätyille tahoille omaten lähes aina saman liturgian kuin uskonnollisessa hurmosliikkeessä ikään. Siihenkään ei oteta minkäänlaista kantaa jos väitetään, että hirvikolarit ja niissä loukkaantumiset ovat pyyntilupia myöntävien riistakeskusten ja hirvikannan tavoitetiheyksiä suositelleen MMM:n virkamiesten aiheuttamia. Jos tämä ei olisi tosi, se olisi selvää herjausta. Tappi on auki!

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 495)