Keskustelut Luonto SITRA-TURVE

Esillä 10 vastausta, 711 - 720 (kaikkiaan 963)
  • SITRA-TURVE

    Taas yksi putiikki laittaa ruutia turve-elinkeinon lopettamiseksi. Kun putiikissa on vihreäkaapuista porukkaa elätettävänä, tottahan mölähdys on paikallaan. Eräs Oras Tynkkynenkin on tekeytynyt erityisasiantuntijaksi sinne, ja tuskimpa olisi jättänyt sorkkimatta aihetta. Uutisissa nimi ei kyllä paistatellut..?!

  • Visakallo Visakallo

    Haba on sitten korkannut perjantaipullon. Viikkoon ei neidistä kuulunutkaan mitään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Maaseutukeskustelua: kello 21 TV1 Perjantai-ohjelmassa Paavo Väyrynen ja Osmo Rauhala.

    Tolopainen

    Väyrynen sanoi, jotta turve on uusiutuva luonnonvara. Hän sopisi paremmin persuihin kuin keskustaan. Olemme jo tehneet päätöksen korvata turve hakkeella, nyt on mennyt 20v hukkaan ja tupruteltu turvetta. Metsänomistajien kantorahatuloja olisi ollut 20v aikana 6mrd, jos olisi pysytty sillä risutukkilinjalla, joka oli 2000-luvun alussa ja metsien kasvu olisi ainakin 150milj kiintoa vuodessa paremman hoidon ansiosta. Höpöjutut että puuta ei riittäisi turpeen ja kivihiilen korvaamiseen voisi lopettaa. Tuulivoimaa tietenkin rakennetaan lisää, se tuo maaseudulle paljon kiinteistöveroja. Suomen rannikot soveltuu hyvin merituulivoimalle, helppo rakentaa mstalikoille.

    Ilmastoasioissa ei ole hätää, mutta poukkoilun on loputtava. Olemme menettäneet liikaa rahaa, kun ei ole lähdetty mukaan tuulivoiman rakentamiseen. Meillä ei ole siltä alalta mitään teknistä osaamista. Valtava projekti on alkamassa Pohjan merellä sinne tulee tuulipuisto, jonka kapasiteetti on kymmeniä kertoja isompi kuin kaikkien Olkiluodon voimaloiden yhteisteho.

    mehtäukko

    Eikös turpeen noston ja energiapuun korjuun tekniikan ero ja hinta ole yksi propleema? Isossa mitassa molemmat pönkittävät toisiaan.

    Puuki

    Metsien kokonaiskasvuhan ei lisäänny suorasssa suhteessa harvennushakkuita ja e-puuhakkuita tekemällä.   Eniten kasvaa alkuun hoitamaton metsä mutta siten menee lopulta suurin osa kasvusta hukkaan ; riukumetsä lahoksi ja hiilipäästöiksi ilmaan.  Hiilitaseen kannaltakin se olis kuin omiin housuihin kusemista talvipakkasella.   Hoidolla kasvu saadaan keskitettyä isompiin puihin, tukkipuihin  pitkäaikaiseksi hiilivarastoksi jne.     E-puun käytön lisääminen sopii nykytilanteeseen hyvin , kun hoitorästejä on paljon , varsinkin Lapissa ja keskisen Suomen alueilla.  Taimikon hoitamista tulisi myös lisätä jotta ne aiemmat panostukset ei valuisi hukkaan.  Metsänhoitaminen olisi korona-ajan takiakin  hyvä työlaji jota sopisi tukea  entistä paremmin.  Koska metsäteollisuus ei sitä tee (puun hinnat entisellä ”vakaalla”tasolla), niin siksi valtion homma on tukea työllistävää ja paljon verotuloja tuovaa toimintaa.   Tuet pitäisi kohdistua suoraan kohteisiin ( esim 2-4  x veropoisto taimikonhoidon kuluista) eikä välillisesti johonkin siten , että todellisuudessa teollisuus vie tuen kuten kävi v. -15 kemerauudistuksessa.

    (Jos ehkä joku päättävissä elimissä oleva joskus ehtisi lukea tätäkin palstaa Twitteri- postausten ja lukemisen välissä , niin laittakaahan ehdotus tulille mieluummin heti tai välittömästi )

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mielenkiintoista nähdä millainen kemera tulee. Puupuolella voidaan tukea myös suoraan energialaitoksia käytetyn polttoaineen mukaan. Taimikoiden hoidon tuki ehdottomasti suositeltava edelleen ja onnistuisi myös verovähennyksenä kuten Puuki esitti.

    Turpeella on se taakka että siitä joudutaan raportoimaan polton päästöt, toisin kuin puun polttamisesta. Puuenergian poistuma  lasketaan käsittääkseni vain maankäyttösektorilla, ei enää poltettaessa eli energiasektorilla.

    Tolopainen

    Kemera ei voi koskaan olla mikään verovähennystuki. Pitää olla tuloja, josta vähentää, taimikon hoidosta syntyy vain kulua. Onpas taas pallo hukassa.

    Puuki

    Pääomatuloista tehtyjä menoja   voi nykyään vähentää myös minkä tahansa toisen pääomatulolähteen tuloista , jos ei satu olemaan samana vuonna ko toiminnasta tuloja joista vähentää .  Onpa  tosiaan pallo hukassa jollain.

    Tolopainen

    Jos omistaa vaikka sijoitusrahastoja, ei niistä mitään pääomatuloja tule monestakaan ennen myyntiä. Yleensä metsäpuoli menee muutenkin miinukselle, jos ei ole myyntejä. Verovähennyksestä ei ole pula.

    Puuki

    Yleensä on jossain vaiheessa myös tuloja metsästä kun on menojakin.  Vähennykset voi vaikka siirtää seuraavien tulojen aikaan.  Korkotuloja ulos maksavia rahastojakin on vaikka kuinka paljon, samoin osinkoja maksavia pörssiyhtiöitä ja vuokratulotkin on pääomaverollisia.  Jopa minimaalisesta pankin talletuskorostakin pitää maksaa veroa.

Esillä 10 vastausta, 711 - 720 (kaikkiaan 963)