Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 1,521 - 1,530 (kaikkiaan 2,452)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Jean S

    Joo, minäkin luin aamulla Hesarin kirjoituksen ja hymyilin sille, että joku nosti esiin, että vhp on vieraslaji.

    Luin myös Metsästäjä-lehden joku viikko sitten, ja aviisi kertoi hienosti, että metsästäjät tekevät tärkeää työtä hävittäen VIERASLAJI supikoiraa. Samassa lehdessä kerrottiin myös, miten valkohäntäpeura on menestystarina, että muflonia on istutettu menestyksekkäästi Inkooseen ja länsirannikolle ja että kantaa on verotettu vain vähän, ja että kuusipeurat ovat viihtyneet loistavasti Kytäjällä. Ihana villisikakin oli levittäytymässä Suomeen ja sen levittäytymisessä ei ollut mitään pahaa.

    Jos supikoiraa voisi syödä tai sen nahkat olisivat edelleen yhtä hyvä bisnes kuin lajin tuontiajankohtana, siitäkin kirjoitettaisiin varmaan eri sävyyn. Ehkä punaisten takkien kanssa pönöttäminen on myös seksikkäämpää kuin luolien ja ladonalusten kaivelu.

    Ainoa tapa, jolla ruokinta voisi vähentää kannan aiheuttamia vahinkoja, olisi se, että ruoka olisi myrkytettyä (tai sisältäisi e-pillereitä). Muuten ruokinta lisää peurojen mahdollisuutta säilyä hengissä ja tuottaa enemmän vasoja.

    Uskoisin, että voidaan kuvitella lukematon määrä tapoja, joilla peurakanta on mahdollista ainakin lähes nollata. On sitten eri asia, halutaanko tämä ”elinvoimainen” peurakanta hävittää.

    Jean S

    Ja tosiaan ehdotan edelleen ratkaisuksi sitä, että hirvieläinten metsästyskiintiö jaetaan jatkossa suoraan kiinteistökohtaisesti kiinteistönomistajille ilman hakemusmenettelyä eräänlaiselle ”tilille”. Metsästysvuokrasopimuksella metsänomistaja voi sitoutua siihen, että nämä ”yksiköt” luovutetaan a) vastikkeetta tai b) vastiketta vastaan metsästysseuralle, tai sitten hän voi kerryttää näitä yksiköitä esimerkiksi muutaman vuoden ajan, kunnes hänellä on kasassa esimerkiksi yksi peuranvasa tai kokonainen peura. Lisäksi pitäisi suunnitella säännöt, minkä alueen sisällä tai näitä ”yksiköitä” voisi luovuttaa. Voisi myös luoda helppokäyttöisen ”hirvi- ja peurapörssin” nettiin, jossa näitä yksiköitä voisi ostaa, myydä ja antaa ilmaiseksi.

    suorittava porras suorittava porras

    Hirvi -ja peurapörssi on jo olemassa siellä ,missä on toimiva yhteislupa-alue. Ruutia ei siis tarvitse keksiä uudestaan.

    Ruokinnnan haitoista jaksetaan paasata ,mutta yksi merkittävä hyöty on jäänyt vaille huomiota . Puuhastelu ruokinnan parissa sitouttaa metsästäjiä ,varsinkin nuoria, pysymään harrastuksen parissa. Sama vaikutus on koiraharrastuksella. Koiranohjaajat ovat seuran kantavia voimia.

    Jos riistan ruokkiminen kielletään ,tipahtavat harrastajamäärät jyrkästi. Kukas sitten hoitaa kaatoruljanssin. Sama vaikutus on petojen lisääntymisellä. Koiransa pedon suuhun menettäneet pistävät pillit pussiin ja monet koirattomat siinä sivussa ,kun jahti käy tehottomaksi ilman koiraa.

    Gla Gla

    Täytyy sitten jatkaa ruokintaa, kannan tuottavuuden kasvattamista, peurojen määrän ja siitä seuraavien ongelmien määrän kasvua ja kaiken tämän vastapainoksi julkista pyrkimystä leikata peurojen määriä, että metsästäjät ei lopeta metsästystä. Mitään muuta tapaa sitouttaa metsästäjiä harrastuksen pariinhan ei ole. Se ei merkkaa mitään, että metsästyskauden ulkopuolella on ammunnan harjoittelua ja seuran talkootyötä enemmän kuin yhdenkään metsästäjän aikataulu antaa periksi. Kunhan saa viedä ruokaa peuroille.

     

    Gla Gla

    Visakallo: ”Sitä hän ei maininnut, mutta taitaa samaan aikaan pienenmät sorkkaeläimet täyttää hirvien jättämän aukon korkojen kanssa.”

    Saksanhirvi kolkuttelee rajoja, ensimmäiset on meille jo tullut ja mahdollisesti kanta alkaa lisääntyä ennen hirven vetäytymistä.

    Puuki

    Riistan ruokinnan vähentäminen vapauttaa siihen meneviä tukivaroja mm. riista-aitojen rakenteluun. Myös muista lupavaroista suurempi osa tulisi laittaa tuhojen ennaltaehkäisyyn eikä taimikkotuhojen lähinnä muodolliseen korvaustapaan jälkikäteen, jos/kun hirvieläinkanta jatkaa vain lisääntymistä liiallisesta ruokinnasta ja metsästysongelmista johtuen.  Tilanteesta riippuen pitää sitten valita aidataanko elikot erilleen muista alueista vai toisin päin.  Arvokkaimmat taimikot kannattaisi aidata jo kustannussyistä ; tukkipuusaannon väheneminen, laatuviat ja puulajin vaihto aiheuttavat kymmenien miljoonien (ellei satojen) vahingon/vuosi. EU:n ym. rahahanojen vartijoille voisi asiaa perustella monimuotoisuushyödylläkin, jos hiilitaseen parantaminen ei yksistään riitä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kun Puuki mietit että valtakunnassa pitäisi aidata kaikki istutusalueet ja maatalouspuolella kaikki mansikkapellot ynnä muut matalat kasvustot, huomaat että tehtävä on mahdoton ja kustannusten suhteen tehoton. Esimerkkinä ongelman laajuudesta vaikka se yksi haastateltu viljelijä, jolta rikotaan harsot joka vuosi. Sellaisista kohteista voisi aloittaa aitaamisen, mutta ei siitä ole pysyväksi ratkaisuksi.

    Pysyvä ratkaisu olisi se, että kotoperäiset lajit ja tulokaslajit kohtuulliseen kantaan, ja vieraslajit (valkohäntäpeura ja kuusipeura) aitauksiin.

    Puuki

    Jos ja kun vieraslajien vähentäminen ei kuitenkaan onnistu, syystä tai monesta eri syystä, niin sitten ne pitäisi aidata riistareservaatteihin kasvatettaviksi. Kansantaloudellinen säästö olisi pitkityksessä huomattavan suuri.  Koko Suomi luonnonpuistona  ei toimi Suomen kannalta vaikka EU:ssa moni vaikuttaa niin luulevankin.

    kmo

    Kumma kun metsästäjiltä onnistuu susien ja ilvesten metsästys ilman että niille olisi omat ruokintapaikat. Vhp taas pakko olla ne ruokintapaikat että metsästys onnistuu.

    Visakallo Visakallo

    Niin, ja voisi myös kysyä, että paljonkohan meillä olisikaan nyt susia ja ilveksiä, jos niitä olisi yhtä intensiivisesti ruokittu.

Esillä 10 vastausta, 1,521 - 1,530 (kaikkiaan 2,452)