Keskustelut Tekniikka Turve Suomen energiantuotannossa

  • Tämä aihe sisältää 219 vastausta, 35 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 vuotta sitten AvatarKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 219)
  • Turve Suomen energiantuotannossa

    Löysin hyvän ja monipuolisen kokonaisesityksen otsikolla ”Turpeen energiakäytön hyödyt ja haitat”.

    Suomalaisen Tiedeakatemian kannanottoja 1/2010.

    https://acadsci.fi/julkaisut/tiedeakatemian-julkaisut/kannanottoja-sarja.html

    Julkaisussa on arvio luonnontilaisiin soihin vuosittain kertyvästä turpeen määrästä: ”luonnontilaisten soiden vuosien 1950–2000 ajalta laskettu keskimääräinen turpeeseen sitoutunut hiilidioksidimäärä 5 Mt CO2 vuodessa (Turunen 2008). Vuonna 2008 turpeen poltto aiheutti päästöjä 8,5 Mt CO2. Bioenergia ry:n mukaan turpeen energiakäyttö on puolittunut vuodesta 2007, joten voitanee olettaa että tällä hetkellä turpeen uusiutuminen kattaa sen käytön.

    Nykyinen turpeen kertymäarvio ja sen tuleva kehitys on erittäin epävarma. Muodostuvasta biomassasta vain osa kertyy turpeeksi. Kuivina kesinä luonnontilainenkin suo voi menettää hiilivarastoaan. Esimerkiksi Saarnion ym. (2007) tulosten mukaan ei uutta turvetta ole muodostunut juuri lainkaan tämän vuosituhannen lämpiminä alkuvuosina.

    Turunen, J. 2008. Development of Finnish peatland area and carbon storage 1950–2000. Boreal Environment Research 13: 319-334.

    Saarnio, S., Morero, M., Shurpali, N. J., Tuittila, E.-S., Mäkilä, M. & Alm, J. 2007. Annual CO2 and CH4 fluxes of pristine boreal mires as a background for the lifecycle analyses of peat energy. Boreal Environment Research, 12, 101–113.

    https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Turpeen-puolittunut-käyttö-uhkaa-huoltovarmuutta-Turve-on-tärkeä-viidessä-mielessä/947828

  • Tolopainen

    Jos Metsäliitto jatkaa toimintaansa Venäjällä se joutuu boikottiin. Ei ole syytä riskeerata koko liiketoimintaa yhden sahan takia.

    Metsuri motokuski

    Miten sitä edes voi jatkaa kun pankkitoiminta on boikotissa. Kuinka kotiuttaa varat kun rahansiirto ei onnistu. Saatika kuinka saat vietyä valmiin sahatavaran ulos tai kuka sitä edes ostaa muut kuin kiinalaiset.

    Scientist Scientist

    MG:n voi olla vaikea myydä  pientä sahaa nyt Venäjällä, eikä heti viitsi heti tyhjäksikään jättää ?

    Tietääkseni Venäjän puolella toimii edelleen amerikkalainen International Paper Svetogorskissa, siis vanha suomalainen Enson tehdaskiinteistö. Mielenkiintoista nähdä mitä sille käy. Kyseessä maailman suurin paperiteollisuusyhtiö.

    Apli

    Eikös huonona aikana ennen sahoja palanut? Nythän ne voisi palaa venäjän puolella.

    Puuki

    Vieläköhän se alkujaan suomalainen  tehdas on toiminnassa jonka takia piti rajaan tehdä mutkaa (jälkikäteen)  II-MS:n jälkeen rajojen vedossa jotta se jäi NL:n puolelle ?

    Viheriät voisi koettaa korjata mokiaan nyt, kun tilanne on muuttunna  ja muuttaa vähän ideologian pohjalta tehtyjä päätöksiä turpeen nostosta.

    Teufelin Zumi

    Kepulien tavoitteet ovat suoraan Putinin tiekirjasta. Eilinen takaisin, tehdään metsän omistus kannattamattomaksi, siirretään varat Venäjälle jne….

    Polttoaineen jakeluvelvoite on täysin kepujen aikaansaannos. Tukirahalla tehtyä höttöä.

    mettämiäs

    En noista kepuleista tiedä, mutta lehtijutun näin, jossa turvealan yrittäjä kertoi nopeasta markkinamuutoksesta. Marraskuussa turpeen kysyntä oli nolla, nyt toimitukset ovat maksimitasolla eli yritys ei voi edes toimittaa kysynnän mukaisia määriä. Että sillä lailla…

    Metät kunnossa!

    IP ei enää ole Svetogorskissa – Sylvamo on nykyisen firman nimi. Amerikkalainen toki sekin, mutta korjauksena tieteilijän kommenttiin.

    suorittava porras suorittava porras

    Juttelin hiljakkoin kokeneen turveyrittäjän kanssa ,joka toimittaa lämpölaitokselle myös energiapuuta. Hän piti turvetta nopeimpana ja monta kertaa kustannustehokkaampana tapana hakkeeseen verrattuna energian ja lämmön tuotannossa. Tässä tilanteessa turve nousee arvoon arvaamattomaan. Haketta ei millään pystytä hankkimaan tarvetta vastaavaa määrää maastamme tällä hetkellä. Toivottavasti löytyy riittävästi romutukselta välttyneitä turvekoneita tulevalle kesälle. Pieniläpimittaisen puun silppuamiseen hakkeeksi ei ole riittävää määrää koneita eikä kuskeja. Se vaihtoehto ei ole realistinen, vaikka sitä kiivaasti tarjotaan ratkaisuksi.

    Apli

    Turvesoita on parina viimevuonna paljon tehty pelloiksi, riistapelloiksi ja metsitetty esim alan suuri ja kaunis on lähes luopunut energiaturpeesta eli Vapo, ja että koneita on romutettu yms tilannetta on vaikea kääntää enää eikä moni edes halua sitä tehdä koska arvelevat että kysyntä olisi joka tapauksessa lyhytaikaista. Puhumattakaan jos kesästä ja keväästä tulee tavallista märempi.

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 219)