Kommentit (17)

  1. Koivujen hakkuutulolla olisit saanut kunnon taimet ja muokkauksen. Ei jatkoon.

  2. Metsäkupsa

    No kun ei ole kiirettä saada uutta metsää,niin voihan sitä noinkin tehdä.Itse olen senverran köyhä,että sikarin konseptilla olisin toiminut.

  3. Prikulleen samaa mieltä edeltävien kirjoittajien kanssa. Ja 300 hieskoivusta ei edes kummoista vanerisatoa kerry hyvissäkään kasvuolosuhteissa.

  4. Ikävä kyllä koivujen latvat alkavat kuivua 5 vuoden päästä.

  5. Gla

    Onko kuvan risukasat tarkoitus kerätä vai jättää tuohon maatumaan?

    Entä miksi kuviolle piti jättää tuollainen määrä hieskoivuja varmistamaan, ettei kuviolle jatkossakaan kasva raudusta, mutta raivattavaa riittää? Minulla kun käsitys, että olemassa oleva puusto varjostaa niin paljon ettei valopuu tuossa kasva. Täytyy huomioida, että nykyinen puusto kasvaa esim. 10 vuodessa, jolloin etäisyys, jolla alemman jakson puu vieressä mahtuu kasvamaan, on suurempi kuin miltä nyt näyttää. Tästä seuraa se, että runkoluku jää todella vaatimattomaksi. Lisäksi vain kuusilla on teoriassa edellytykset kasvaa tukin mittoihin, mutta koska kuusen alla ei kuusi menesty, on nyt metsän kehitys hyvää vauhtia taantumassa.

  6. pihkatappi

    Tässä sitä näkee, että Suomi on iso ja kasvupaikat vaihtelevat aikapaljon, kun mennään Etelä-Suomesta tuonne Napapiirin tuntumaan. Taitaa lähin vaneritehdaskin olla 500 km:n päässä ja koivutukin ostajia ei ole. Napapiirin tuntumassa on tiettävästi rauduskoivikko, että kyllä siellä rauduskin kasvaa, markkinointi on kuitenkin tostaiseksi alhaisilla hinnoilla. Kannattavuudesta en osaa sanoa, kannattaako istuttaa vai pitää tuollaista suojuspuustoa. Itse teetin vastaavan luontaiseen uudistumiseen tähtäävän hakkuun paljon vähemmillä koivuilla ja kaikki kuuset poistettiin. Omassa oli tiheästi ojitettu ohutturpeinen rehevä pohja ja taimetuminen tuntuu melko varmalta. Kuvassa näyttäisi olevan hivenen karumpi ja kuivempi pohja, jolloin tietysti taimettuminen ehkä epävarmempaa.

  7. ”No kun ei ole kiirettä saada uutta metsää,niin voihan sitä noinkin tehdä.Itse olen senverran köyhä,että sikarin konseptilla olisin toiminut.”

    Ja köyhäksihän sitä jääkin, jos hakkuutulot kerta kerran jälkeen menee udistuskustannuksiin. kuulostaa vähäjärkisen puuhalta.

    Muistuu mieleen metsäretki, jossa MTI-oppilaille pidettiin luentoa luonnon helmassa juuri myös metsätyypeistä ja puulajeista.
    Luennoitsija selitti, kuinka Hieskoivu ei saavuta tukin mittoja, eikä varsinkaan laatua. Osa oppilaista naureskeli esitykselle, koska MH:n selän takana oli D 1,3:n korkeudelta n. 40 -senttinen hieskoivu, joka oli varsin hyvämuotoinen vaneritukin laatuinen runko. Samassa puskassa oli noita vastaavia useampikin.
    Hieskoivun tyvestä tempaistussa ”laatutyvessä” ei ole ruskotäpläkärpäsen paskoja laisinkaan.

  8. Reen jalaksia tekivät ennen ukot parraista koivuista täällä.
    Kenenkään kuullu tukkia myyvän nuista.Ja vissiin ensimmäistäkään kauppaa koskaan tullu.
    Kuva vääristää on kuultu täällä monta kertaa.
    Täyskasvunen kuusi koivu sekametsä alko ottamaan tainta alle n.5 vuotta harvennyksen jälkeen ja nyt 11 vuotta harvennuksesta tein näin.Metri lunta,ei jären häivää.Suojata taimia hakkuulta.
    Mutta vahinko kiertämään,ei ole perillistä mutta joku tuon kumminkin ostaa.Vaikka 5 v päästä.
    Vetelen tuossa vielä muutaman jänkä ojan heti huomenna niin taas homma paranee.Saa siitä sitte joku kiireetön itelleen tekemistä,missä ei ole jären häivää.Pihkatappi,ei täällä ole enää raudusta.

  9. pihkatappi

    Mulla on Kemijoki varressa aivan kynttiläsuoria hieskoivuja muutama kymmenen. Viitisen vuotta sitten ajouran takia yksi kaadettiin, oli 1,2 mottia (istuin moton kyytissä). Olishan niitä koivutukkejakin, mutta perin harvinaista tuollaiset ja ostaja voi olla hakusessa. Pitäisiköhän sinne kuutioon tarjota: 10 mottia koivutukkia Kemijoki varressa tien vieressä!

  10. Kysy MHY: ltä, kuka ostaa koivutukkia ja kuka sitä sahaa. Puusepät ovat takuulla kiinnostuneita, mutta heiltä pitää saada paksuudet selville ennen sahausta.
    Me sahattiin paljon koivua Ammattioppilaitoksen konepuuseppäkoulutukseen. Moitteita tuli liian hyvästä laadusta.
    Kuivaavat itse, eli voi viedä tuoreena verstaille. Hyvästä lankusta saa hyvän hinnan! Oksaiset ja pienet kuituun taikka klapeiksi.
    Saatana, kun koivut on 15 metriä pitkiä, niin joku Toope löisi ne nurin ja istuttaisi kuusentaimet tilalle. Ei järjen häivää.

  11. Kyseisessä kuvassa oli hakkuu ala johon muka jätetty 300 runkoa ha joka on koivun loppukasvatus asento. Tässä ei niitä ole. Kommentissani tarkoitin, että tulo uudistamiseen tulisi helpommin näistä koivuista kuin odotella alle tulevaa kuusikkoa.

  12. Sikari!.Ollaan lapissa ja täällä koivu mennee kuitupuuksi tai haloksi.
    Ja olet oikeassa,ei ole kolomeasattaa hehtaarilla.
    Hyvä jos sata ja vielä vähä vähempi niin palvelee ajatusta.
    Kuvan koivut n 10 metrisiä.
    Jonku metrin voi vielä kasvaa pituutta,mutta kun saivat tilaa niin taitaa mennä oksankasvuksi.

  13. Sehän tässä metsänkasvatuksessa on hienoa, että voi kokeilla erilaisia tyylejä ja jopa onnistua niissä. Kuvasta en osannut sijaintia päätellä.

  14. Kaadettu kuusia pois ja jätetty hieskoivua. Olisin poistanut vain nuo koivut ja rahat kasvamaan korkoa 7% vuodessa. Nuo koivut ei taimettumista paljon edistä 30v kuluttua on muutama metrin mittainen kuusi tullut.

  15. Kyllä nämä on 15 m, kun Jätkä sanoo.

  16. Olisiko 300 kpl / ha tiheys ollut kaikkineen, kuuset+koivut (?). Tuolla kasvupaikalla saattaa paras tulos tulla satsaamalla juuri polttopuun kasvatukseen ilman viljelykustannuksia.

  17. Puukilla hyvä ajatus.Tuolla puolenkilometrin päässä on muokattu aukko.2014.
    Reunoille istutin kuusta ja vähä kuivempaan mäntyä(koppelo pesi ja nyppi tuoreen kasvun mitä ei nostanu paakkuneen ylös).
    Siemensyntyinen koivu oli tulossa karumpaan kivikkoon mihin ei tainta saanu.
    Mutta porot kulukee ja reppii kaikki kappaleiksi.Ei tuu koivikkoa.
    Nyt sitte karistan käpyjä ja käyn kylvämässä kevväällä.
    Niin ja onko tuo paha jos n.30 vuoden kiertoajalla kaataa koivut pois ja ja myy haloksi.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat