136 euroa koivukuitukuutiosta – UPM:n metsäjohtaja kommentoi virolaisen koivun huippuhintaa

Suomesta ei koivukuitua ole riittävästi saatavilla, joten tuontia on lisätty, yhtiöstä kerrotaan.

UPM on Suomen suurin koivun käyttäjä, yhtiön metsäjohtaja Sauli Brander sanoo. Se tarvitsee uusia hankintalähteitä korvaamaan äkisti loppunutta Venäjän tuontia.

Brander tähdentää, että Venäjän tuonnin loppuminen korvataan ensisijaisesti lisäämällä puunhankintaa kotimaasta.

”Suomesta ei kuitenkaan ole saatavissa riittävästi koivukuitupuuta, minkä takia olemme hankkineet puuta erityisesti Baltiasta, josta on tarjolla koivukuitupuuta. Lisäksi tuomme väliaikaisesti pienen määrän eukalyptusta tehtaiden asiakastilausten täyttämiseksi”, Brander kertoo.

Otsikoihin nousseen, UPM:n Virosta ostaman tuhannen kuutiometrin koivukuituerän huippuhintaa – 135 euroa kuutiolta – Brander kommentoi odotetun varovaisesti.

”Koska Venäjä ei ole vaihtoehto ja Suomen sekä Ruotsin koivuvarat ovat lähes täysikäytössä, on Baltian puhtaiden koivuerien kysyntä ja tarjonta kiihtynyt. Baltian puumarkkina on ollut historiassa hyvin vaihteleva hintojen ja määrien suhteen.”

Branderin mukaan UPM:n Suomesta hankkiman puun osuus on kasvanut Venäjän tuonnin loppumisen myötä.

Hän toivoo kotimaisen puuntarjonnan jatkuvan vakaana.

”Tavoitteemme on, että pystymme hankkimaan kaiken tarvitsemamme puun suomalaisilta metsänomistajilta. Riittävä ja tasainen puuntarjonta kotimaasta on välttämätön Suomen metsäteollisuuden toiminnalle.”

Lisää aiheesta: Virossa huutokaupattiin koivukuitua yli 130 euron kuutiohintaan

Kommentit (2)

  1. Mahtaako Branderin silmät olla sokaistuneet kokonaan todellisuudesta? Virosta satamassa maksetaan yli 130 euroa motti koivusta. viime viikolla Upm lupasi 11.30 euroa/m3 koivukuidusta harvennukselta 37 km päässä tehtaasta ja 12 euron pyyntihintaan oli täysin mahdottomuus suostua. Pitääkö siis hakata koivut 10e/m3, kuljettaa vaikka Paldiskin satamaan Viroon noin 23 e/m3 ja myydä sitten vasta Upm:lle ja saada noin satasen motti välistä? Mitäs luulet Branderi, saisko Suomesta yhtään lisää koivua jos maksaisi edes kohtuudella metsänomistajalle jotain puusta? Vastausta toivotaan näihin muutamiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin, saa Sauli ihan itekin vastata.

  2. Höpö puhetta, ettei koivua saa Suomesta. Rahalla saa ja hevosella pääsee, sanotaan. Ei ole metsäjohtaja tainnut metsässä käydä, kun tuollaisia päästelee suustaan. Suosittelen metsäretkeä ja paljon eväitä, jotta saa kunnon näkemyksen. Koivua on joka tilalla ja lähes joka paikassa. Sitä tulee, vaikkei haluakaan.
    Tahto kysymys koivun saanti. Kauankohan kudun hinnan oikealle tasolle nousua pitää odottaa? Tukin hinnasta puhumattakaan.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat