Arviointi: Ilmastopaneelilla suuri vaikutus, riippumattomuutta korostettava

Ilmastopaneelin työ on ulkopuolisen arvion mukaan ammattimaistunut ja medianäkyvyys kasvanut.

Ympäristöministeriön mukaan Suomen ilmastopaneelilla on ollut merkittävä vaikutus kansalliseen ilmastopolitiikkaan. Tämä selviää ulkopuolisesta arvioinnista, jossa tarkasteltiin Suomen ilmastopaneelin kauden 2020–2023 toimintaa sekä toiminnan onnistumista ja vaikuttavuutta.

Arvioinnin toteutti Gaia Consulting Oy ympäristöministeriön toimeksiannosta.

Ilmastopaneelin työ on arvioinnin mukaan kokonaisuutena onnistunut pääosin hyvin suhteessa sen mandaattiin ja tehtäviin. Ilmastopaneelin nähtiin toteuttaneen kaudella 2020-2023 sen ydintehtävää, eli kansallisen lainsäädännön ja suunnitelmien kehittämistä.

Ilmastopaneelilla on nähty olevan merkittävä vaikutus kansalliseen ilmastopolitiikkaan ja se on onnistunut tukemaan päätöksentekoa ja virkavalmistelua.

Ilmastopaneelin työ on arvion mukaan kasvanut ja ammattimaistunut. Paneeli tuotti toisella toimikaudellaan merkittävästi enemmän julkista aineistoa kuin ensimmäisellä kaudella. Myös paneelin medianäkyvyys kasvoi toisella kaudella merkittävästi. Ilmastopaneelin riippumattomuus on arvioinnin perusteella toteutunut hyvin.

Arvioinnin pohjalta esitetään myös kehittämiskohteita paneelin seuraavalle toimikaudelle 2024-2027. Ilmastopaneelin työn priorisointia ja suunnitelmallisuutta tulisi edelleen kehittää. Paneelin jäsenillä tulisi olla riittävästi aikaa paneelityöskentelyyn.

Tiedonkulkua ilmastopaneelin ja ministeriöiden virkakunnan välillä tulisi arvion mukaan edistää. Ilmastopaneelin tulisi myös edelleen kehittää vuoropuhelua sidosryhmien kanssa ja lisätä yhteistyötä muiden kansallisten tiedepaneelien sekä pohjoismaisten että muiden EU-maiden tiedepaneelien kanssa.

Ilmastopaneelin toimikaudella tunnistettiin tiedevastaisuuden lisääntyminen ja ilmastopolitiikan kasvanut polarisoituminen, joiden nähtiin kasvattavan tarvetta paneelin riippumattomuuden osoittamiselle.

Suomen ilmastopaneeli on ilmastolaissa asetettu tieteellinen asiantuntijaelin, joka antaa  päätöksentekijöille sekä osallistuu julkiseen keskusteluun.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat