Avoin metsätieto kiinnostaa

Tietoja on ladattu jo yli miljoona kertaa.

Maaliskuun alusta voimaan tullut metsätietolaki sallii Suomen metsäkeskuksen hallinnoiman metsävaratiedon entistä vapaamman jakelun. Mahdollisuutta on jo ensimmäisen puolen vuoden asiana käytetty ahkerasti.

”Viime viikolla tuli täyteen miljoona latauskertaa”, kertoi metsävara-asiantuntija Juha Inkilä Metsäkeskuksesta eilen Helsingissä pidetyssä Puhutaan metsästä -tilaisuudessa.

Suosituimpia ovat olleet maakunnittaiset metsävaratiedot, kuten esimerkiksi kuinka paljon tietyllä alueella on mäntytukkia.

Avoin metsätieto houkuttelee myös uusia yrittäjiä. Yksi niistä on kolmen datatieteilijän perustama RoadsML. Yrityksen alkuperäisenä tarkoituksena oli selvittää metsien hakkuupotentiaalia suhteessa tiestöön.

”Metsätieto on datatieteilijän unelma. Sitä on paljon ja se on hyvälaatuista. Yllätys oli, että yksityisteistä sitä ei ole lainkaan”, kertoi Antti Mattila, joka on yksi yrityksen perustajajäsenistä.

Nyt tekeillä onkin sovellus, jonka avulla voidaan kerätä tietoa teiden kunnosta suoraan käyttäjiltä. Suunnitelmissa on saada kännykkään ladattava sovellus käyttöön jo ensi vuonna.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat