EFIn Palahí: Eurooppalaisella yhteistyöllä metsätuhoja torjumaan

Marc Palahín mukaan Euroopan metsien hiilinielu ei ole itsestäänselvyys.

Euroopassa on viisi prosenttia maailman metsistä, mutta ne vastaavat 20 prosentista maailman metsien hiilinielusta. Tämä johtuu kestävästä metsänhoidosta ja Euroopan metsäpinta-alan kasvamisesta viimeisimpien vuosikymmenten aikana, kirjoittaa Joensuussa pääpaikkaansa pitävän Euroopan metsäinstituutin johtaja Marc Palahí blogissaan.

Euroopan metsien hiilinielua ei kuitenkaan ole syytä pitää itsestään selvyytenä, Palahí huomauttaa. Hänen mukaansa erilaisista metsätuhoista on Euroopassakin tulossa uusi normaali.

Palahí ottaa esimerkiksi Kanadan, missä tuholaiset ja metsäpalot ovat jo muuttaneet metsät hiilinieluista päästölähteeksi. Myös Venäjällä, Espanjassa, Portugalissa ja jopa Ruotsissa metsäpaloista on tullut tavallinen ilmiö.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Palahí peräänkuuluttaa laajaa yhteistyötä, jolla taataan parhaiden käytäntöjen jakaminen ja toteuttaminen joka puolella Eurooppaa.

”Ilmastokriisi ei tunne valtakunnanrajoja, joten myöskään strategioiden ja toiminnan ei tulisi välittää niistä”, Palahí kirjoittaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut