Ei havupuun pikakasvatukselle

Professori Henrik Heräjärven mukaan havupuun pikakasvatus olisi laajamittaisesti toteutettuna strateginen virhe.

Kun tähdätään metsien kasvun nopeuttamiseen, unohdetaan, että puuraaka-aineen laatu on Suomen metsäteollisuuden tärkeä kilpailuvaltti, sanoi Itä-Suomen yliopiston professori Henrik Heräjärvi puhuessaan tänään Metsätieteen päivässä Helsingissä

”Havupuun pikakasvatusta ei tule hyväksyä metsänhoidon doktriiniksi, tähtäin on asetettava pikemminkin kiertoaikojen pidentämiseen”, Heräjärvi totesi.

Nopean kasvun aiheuttamat ongelmat ovat suurempia kuusella kuin männyllä. Erityisen huolissaan Heräjärvi on Etelä- ja Väli-Suomen viljelykuusikoista.

Laadun kannalta haitallisinta on nuoruusvaiheen nopea kasvu. Siksi kuusentaimikot tulisi kasvattaa tiheinä ensimmäiseen harvennukseen asti. Jotta vältyttäisiin nopeilta kasvupyrähdyksiltä, harvennuksia tulisi tehdä mielellään kolme kertaa. Kuusikon laatukasvatukseen kuuluu myös pitkä kiertoaika.

Heräjärvi muistutti, että puun tiheys on yksiselitteinen laadun mittari. Erityisesti siitä on hyötyä sahatavarassa, mutta myös selluteollisuudessa ja energiantuotannossa saanto on tiheästä puusta parempi kuin nopeasti kasvaneesta raaka-aineesta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat