MTK: Valiokunta sortui mikrojohtamiseen

Järjestön mukaan EU-parlamentin ympäristövaliokunnan päätöksen selvittelyssä tulee kulumaan aikaa. Myös ympäristöjärjestö WWF on päätökseen tyytymätön.

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänesti maanantaina uusituvan energian direktiiviä koskevasta lausunnostaan. Valiokunta hyväksyi metsien biomassan käyttöä uhkaavan lausuntoluonnoksen mutta myös metsäsektorille mieluisamman kompromissiehdotuksen.

MTK:n mukaan valiokunta sortui asiassa ”ennennäkemättömään mikrojohtamiseen”. Niinpä äänestystulosten sekä päätösten selvittämiseen tulee menemään aikaa, järjestö arvioi.

MTK muistuttaa, että panokset asiassa ovat suuret: Suomessa tuotettavasta uusiutuvasta energiasta yli 85 prosenttia pohjautuu biomassaan ja biotalouden osuus Suomen bkt:stä on 16 prosenttia.

Järjestön mukaan biomassoihin liittyviä kestävyysongelmia ei ole pystytty osoittamaan, joten olisi outoa, jos biomassojen käyttöä lainsäädännöllisesti rajoitettaisiin.

WWF: Käsittämätöntä!

Ympäristöjärjestö WWF pettyi ympäristövaliokunnan ratkaisuun. Järjestön mukaan äänestystulos on tieteen, ilmaston ja metsien tappio – eikä paranna EU:n mainetta ilmastonmuutoksen vastaisena toimijana.

”Europarlamentaarikot päättivät, että paras tapa torjua ilmastonmuutosta on polttaa lisää puita. On käsittämätöntä, ettei ympäristövaliokunta halua puolustaa ympäristöä ja hillitä ilmastonmuutosta”, WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen toteaa.

Järjestön mukaan bioenergiaa tarvitaan, mutta sen käytön on oltava kestävää. Siksi pitäisi sallia vain ilmaston kannalta vähiten haitallisten bioenergiajakeiden, kuten hakkuutähteiden, käyttäminen energiaksi.

Artikkeliin on lisätty WWF:n kanta 14.41 24.10.2017.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat