Energiajärjestöt: Uusi kemera lisää energiapuun tuontia

Esitetty pienpuun korjuutuen poistaminen vähentäisi myös nuorten metsien hoitoa.

Viime viikolla julkistettiin esitys uudeksi metsätalouden tukijärjestelmäksi. Metsäteollisuus ja MTK ehtivät sitä jo kiittelemään, mutta energiajärjestöt – Energiateollisuus ry ja Bioenergia ry – löysivät korjattavaakin. Ehdotettu pienpuun korjuutuen poistaminen nimittäin heikentää kotimaisen pienpuun kilpailukykyä, energiajärjestöt katsovat.

”Pienpuun keruun korkea hinta ei mahdollista sen keräämistä. Tämä merkitsee nuoren metsän hoidon radikaalia vähenemistä hoitamattomissa nuorissa metsissä ja näistä metsistä saatavan puun korvautumista ennen kaikkea tuontipuulla”, arvioi toimialapäällikkö Tage Fredriksson Bioenergia ry:stä.

Järjestöt harmittelevat, ettei uutta järjestelmää pohtineessa työryhmässä selvitetty tarkemmin tuen lakkautuksen vaikutuksia kotimaisen energiapuun saatavuuteen. Pienpuu on kuitenkin tärkein kotimaisen energiapuun potentiaali, jos halutaan minimoida kuitupuun ohjautumista energiakäyttöön.

Esityksessä ei ole myöskään otettu huomioon sitä, että kesän jälkeen turpeen alasajo on nopeutunut ja kotimaisen puun osuus loppukäyttäjillä pienentynyt. Turpeen korvaaminen bioenergialla on vuosikymmenen suurimpia haasteita energia-alalla, järjestöt muistuttavat.

”Voimassa olevan keruutuen ehtoja tulisi tarkistaa vastaamaan polttoainemarkkinoiden nykyistä ja tulevaa kehitystä. Uuden kauden keruutuen tulisi olla kuutiometripohjainen. Tämä vastaisi paremmin todellista tarvetta kuin pinta-alaperusteinen tuki ja antaisi tarkkaa tietoa toiminnasta ja sen laadusta”, Fredriksson sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa