Eurooppalainen selvitys: Lisää puulajeja

Metsien taloudellisen hyödyntäminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen voidaan yhdistää.

Tuoreen eurooppalaisen yhteisselvityksen mukaan metsien talouskäyttöön voidaan löytää ratkaisuja, jotka voivat yhtä aikaa mahdollistaa metsien taloudellisen hyödyntämisen sekä ilmastonmuutoksen hillitsemisen.

Suomi on ollut vetovastuussa eurooppalaisten tiedeakatemioiden yhteistyöjärjestön EASAC:n toteuttamassa koko Euroopan metsiä koskevassa selvityksessä. Monitieteisen hankkeen toteuttamisesta on vastannut Suomalainen Tiedeakatemia ja eurooppalaisen asiantuntijaryhmän työtä on johtanut professori Jaana Bäck Helsingin yliopistosta.

Hankkeella haluttiin selvittää, millaisia metsiin liittyviä tutkimuksia eri Euroopan maissa on toteutettu ja mitä yhteisiä suosituksia eurooppalainen tiedeyhteisö voisi antaa, jotta metsäpolitiikka olisi kestävää ja turvaisi metsien erilaiset hyödyt.

Professori Bäck nostaa tärkeimmäksi tulokseksi sen, että metsien hoidossa tulisi ottaa huomioon niiden maapallon tulevaisuuden kannalta tärkeimmät tavoitteet: kyky sitoa hiiltä ja hillitä ilmastonmuutosta sekä ylläpitää luonnon moninaisuutta.

Metsien hoidossa täytyisi myös pyrkiä vähentämään riskejä, kuten myrskytuhoja, joista on ilmastonmuutoksen myötä tullut myös merkittävä taloudellinen riski metsänomistajille.

”Tärkeää olisi, että puulajien määrää pyrittäisiin lisäämään, samoin eri ikäistä puustoa, jolloin metsän peitteisyys säilyisi koko ajan, ja myös metsän monimuotoisuus ja erilaiset virkistyskäyttömahdollisuudet säilyisivät”, Bäck sanoo.

Selvityksen mukaan EU:n biopolttoainetavoitteet saattavat olla metsien monimuotoisuuden kannalta riski ja myös kiihdyttää ilmastonmuutosta, jos puustoa ryhdytään käyttämään biopolttoaineen raaka-aineena merkittävästi nykyistä enemmän.

Huomattavasti parempi vaihtoehto olisikin käyttää puuta mm. rakentamiseen, jolloin hiili varastoituu pitkiksi ajoiksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito