Sähköinen puukauppapaikka avattu

Kuution menestyksen ratkaisee metsänhoitoyhdistysten innostus liittyä mukaan.

Kaikille avoin sähköinen puukauppapaikka Kuutio avattiin tänään virallisesti käyttöön. Puun myyjät ja ostajat yhdistävän verkkokaupan käyttö on yksityishenkilöille maksutonta, ja sen käyttäjiksi tavoitellaankin kaikkia suomalaisia metsänomistajia.

”Kuution kaltainen sähköinen palvelu on ainoa laatuaan maailmassa. Se tuo tullessaan merkittävää, konkreettista hyötyä ja kokonaan uuden toimintatavan”, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) hehkutti hallituksensa kärkihanketta tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Kuutiota perustamassa ovat olleet kaikki merkittävät metsäalan toimijat niin myyjä- kuin ostajapuoleltakin. Aivan kivutta alkuun ei kuitenkaan olla päästy, sillä monissa metsänhoitoyhdistyksissä hankkeeseen ja sen toteutukseen on suhtauduttu epäillen. Yhdistykset ovat kuitenkin avainasemassa palvelun menestymisen kannalta.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola pitää kysymystä perinteisenä munan ja kanan ongelmana.

”Tietyillä alueilla on epäilyksiä siitä, kuinka kattavasti kaikki puunostajat ovat lähdössä mukaan. Yhdistyksissä halutaan olla varmoja, että sähköinen tarjous tavoittaa kaikki potentiaaliset puunostajat”, Tiirola sanoi.

Hän kuitenkin uskoo, että vuoden loppuun mennessä valtaosa metsänhoitoyhdistyksistä on mukana.

Tiirola tyynnyttelee pelkoja, joiden mukaan Kuutio söisi yhdistyksille annetuilla valtakirjoilla tehtävän puukaupan osuutta. Hän muistuttaa, että tarjousten yksikköhintojen vertailu on vain pieni osa puukauppaa.

”Edelleen tarvitaan asiantuntija-apua tarjousten analysointiin sekä katkonnan suunnitteluun ja valvontaan.”

Yhdistyksiä on myös hiertänyt Kuution hinnoittelupolitiikka. Ensimmäinen esitys ammattimaisilta puunmyyjiltä perittävästä tarjousten välittämismaksusta oli viisi senttiä kuutiolta.

Sittemmin korvaus on laskettu kolmeen senttiin, minkä Kuution takana olevan Suomen Puukauppa Oy:n toimitusjohtaja Aku Mäkelä tänään vahvisti.

Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Tomi Salo ei ole hinnoittelusta syntyneestä kädenväännöstä yllättynyt.

”Päinvastoin, olisi ollut outoa jos tällaista keskustelua ei olisi käyty. Se osoittaa, että lisäkustannukset on tunnistettu.”

Salo kuitenkin uskoo, että ääni muuttuu kellossa, kunhan yhdistykset puolen vuoden tai vuoden kuluttua alkavat nähdä palvelun tarjoamat hyödyt.

”On tärkeää, että metsänhoitoyhdistysten valtakirjakaupat saadaan kattavasti mukaan. Niiden avulla syntyy kriittinen massa, jota järjestelmä tarvitsee”, Salo sanoi.

Mikään aivan ennenkuulumaton uutuus Kuutio ei ole, sillä metsänhoitoyhdistysten ja MTK:n Puumarkkinat.fi-kauppapaikka avattiin jo vuonna 2013. Se on osaltaan toiminut myös Kuution perustana.

Sähköinen puukauppapaikka löytyy osoitteesta kuutio.fi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa